Amadeus – missa den inte ikväll!

amadeus.jpg

Ikväll får du inte missa Milos Formans ”Amadeus” på SVT2 klockan 21.15. En helt fantastisk film med helt fantastisk musik.

Ett historiskt drama som trots titeln inte kretsar helt runt Mozart. Här får vi lära känna Salieri, en samtida kompositör och rival, som påstår sig ha mördat Mozart. Filmen är inte baserad på fakta, snarare en tolkning av fakta. Mycket stämmer, tex Amadeus otroligt enerverade skratt som har beskrivts som naglar mot svarta tavlan. Men att Salieri skulle ligga bakom Amadeus död, det får man ta med en rejäl näve salt.

Avundsjukan över att Salieri inte har Amadeus musikaliska öra. Att han bara är medioker, att han inte blir lika lovprisad, får honom att använda all sin slughet och kraft till att förgöra och slutligen döda Mozart.

Regin står Milos Forman för och i rollerna ser vi bland annat F. Murray Abraham, Tom Hulce och Elisabeth Berridge. Filmen vann 8 Oscars, bland annat för Bästa Film (Saul Zaentz), Bästa Regi (Milos Forman) och bästa manliga skådespelare (F. Murray Abraham). F. Murray Abraham är Tom Hulce är fantastiska, även om Tom ibland kanske spelar över aningens. Mycket av överspelande kanske har med det enerverade skrattet som Mozart påstods ha.

Filmen är baserad på Peter Shaffers musikal. En ung Kenneth Branagh var aktuell för rollen som Mozart, men Forman ändrade sig i sista sekund och valde att gå på amerikanska skådisar i huvudrollerna. Kul trivia är att Mark Hamill (Luke Skywalker) och Tim Curry spelade rollen som Mozart på Broadway och båda provspelade för att få rollen i filmen.

Salieri: From now on we are enemies, You and I. Because You choose for Your instrument a boastful, lustful, smutty, infantile boy and give me only the ability to recognize the incarnation. Because You are unjust, unfair, unkind I will block You, I swear it. I will hinder and harm Your creature on Earth as far as I am able. I will ruin Your incarnation.

betyg.gif

8 reaktion på “Amadeus – missa den inte ikväll!

  1. När jag gick filmkurs förra våren så använde de Amadeus (och Hajen) för att demonstrera alla viktiga moment i uppbyggnaden av en film – hade inte sett den innan men såg i samband med kursen ‘Director’s cut’-versionen. Riktigt bra!

  2. A, Jag har faktiskt aldrig sett den på TV. De har alltså visat den många gånger? SVT brukar annars vara väldigt bra på att variera sig. Värre är ju TV3 och ZTV som kör Tango & Cash 5 gånger på 5 veckor och samma sak nästa år…

  3. D: För att inte tala om ‘Face off’, ett tag kändes det som att den gick dygnet runt på Viasat-kanalerna, och sen dök den upp på 5:an också…

  4. Ibland är det tur att man är en gammal gumma! Jag hade turen att se den på bio när det väl begav sig i tidernas begynnelse. För en tonåring, vilket jag då var, var det en enorm upplevelse att se filmen. Enligt mig gjorde huvudrollsinnehavaren en alldeles suverän rollprestation… och skrattet sen! Japp, jag var upp över öronen kär i honom… men även Salieri fick en ung förvirrad 1001 att tycka synd om honom… vad jag grät!

    …någon tidigare skribent (här ovan) har rätt, visst har den visats på TV ett antal ggr sedan dess… men jag får aldrig nog. En bra film är en bra film, oavsett hur många gånger den har visats!

  5. Pingback: Bloggywood - En blogg om film. » Arkivet » Rollbesättning i No Country…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>