Recension: Syriana

Syriana

?Syriana?? är en politisk thriller med jordens naturresurser i huvudrollen. All världens olja börjar ta slut och 90% av allt som finns kvar finns i mellan östern. Handlingen visar korruptionen och intrigerna kring den stora och värdefulla oljeindustrin. Allt från höjdarna i Washington D.C. som sluter sin avtal i de inre rummen till männen som jobbar på oljefälten i Persiska viken. Allt detta vävs samman till en film om jakten på makt och rikedom.

Vem gör den?
Stephan Gaghan har både skrivit och regisserat denna film. Gaghan skrev manuset till ”Traffic”, en film han nog har hämntat mycket inspiration från. Samma känsla som i ”Traffic” infinner sig när man ser ”Syriana” då foto och musik är känns väldigt lika. Gaghan är oscarsnominerad för sitt manus.

Producerar gör Participant Producktions, porduktionsbolaget som enbart ska göra filmer som tar upp viktiga sociala och politiska frågor. Jag har tidigare skrivit om detta i recensionen för ”North Country”.

Vilka medverkar?
George Clooney gör en DeNiro och har lagt på sig gott om hull och dessutom ett ganska tätt skägg. Clooney gör en bra lufsig agent med svårigheter för det politiska spelet och som trivs bäst ute på fältet. Han är oscarsnominerad för sin rolltolkning och vann även en Golden Globe.
Kul att se Tim Blake Nelson och William Hurt även om de syns ganska lite. Jeffrey Wright syns däremot mera och han är nu aktuellt som Felix Leiter i nästa Bondrulle. I örvriga roller syns bland annat Matt Damon, Christopher Plummer, Chris Cooper, Alexander Siddig och Amanda Peet.

?r den bra då?
Ett gott tecken för en bra film brukar vara när man kommer på sig själv att tänka på den när man sitter på t-banan, när man käkar lunch eller när man ska lägga sig att somna. Filmen växer och växer helt enkelt. Det man dock satt och tänkte på under filmen är att ”fasen vad många trådar det är”. Det gäller att hänga med och läsa mellan raderna. Det är mycket politik och korruption och en hel del att hålla reda på. Jag gillar filmer där man får grubbla och tänka efter lite och ”Syriana” är en sådan.

Och ja, USA är en stor jävla bov.

Betyg: 4 av 5

Andra bloggar om: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>