Terry Gilliam har inget emot Pirater

Terry Gilliam

Terry Gilliam kan man lugnt kalla för konstnär. De flesta har väl sett hans animationer för Monty Python. Han har även etablerat en personlig stil på sina filmer. Hans filmer i urval är ”Brazil”, ”Fisher King”, ”12 Monkey” och ”Fear and loathing in Las Vegas”. ”12 Monkeys” och ”Brazil” hör till mina favoriter.

I want to put things on screen that are visually elaborate, but I’m getting tired of how complicated that is to do. Every few days you have to compromise just to keep the film going. You’re constantly shifting, just to appease the money people.” – Terry Gilliam

Konstnärssjälar som Terry Gilliam kan ha svårt att förstå producenters pengasinnen vilket i Gillams fall har resulterat i storbråk med mogulerna Bob och Harvey Weinstein. Det är ganska välkänt att Terry Gilliam har haft svårt att dra ihop pengar fär några av sina projekt. Ett av dessa var hans filmatisering av ”Don Quixote”, ett projekt som drog ut på tiden i åratal och tillslut lades ned. Filmen resulterade i dokumentären ”Lost in La Mancha”. Gilliams senaste film ”Bröderna Grimm” och alla ekonomiska och konstnärliga turer däromkring fick bröderna Weinstein att tillslut sälja sina delar av produktionsbolaget Miramax. Terry Gilliam är inte den lättaste personen att jobba med, och det är klart man är vresig om pengatänkande producenter vill in och ändra på din film.

Allt detta har fått Terry att känna sig avig emot filmproducenter och utalar sig så här när det gäller piratkopiering av filmer:

”It’s hard for me to worry about the studios losing money. I’m not very sympathetic to their money problems, because they certainly haven’t been sympathetic to mine. When you look at one of their accounting sheets you realise you’re never going to see a penny, so if someone wants to rip them off that’s fine with me. If you’re going to pirate, though, make sure the quality’s good. Have some respect for what you’re pirating!”

Så Terry har inget emot att du laddar ned hans film. Se bara till att den kommer ned i bra kvalitet! En varning dock för att hans filmbolag sannerligen inte tycker det samma!

Andra bloggar om: , ,

2 reaktion på “Terry Gilliam har inget emot Pirater

  1. Filmindustrin är ju som skivindustrin – dvs en industri där mellanhänderna är de som tjänar pengarna.

    I skivindustrin är ju banden som producerar musik lägst prioriterade av skivbolagen, och jag tror många regissörer känner sig likadant behandlade av filmbolagen. Då är det inte så konstigt att man blir trött, när man ser sin film spela in miljontals dollar men att nästan allting åker ner i studions fickor.

  2. Pingback: Solid Block of Ise » Blog Archive » Terry Gilliam Om Piratkopiering

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>