Biopremiärer idag, fredag 31/3

Ice Age 2

Denna vecka har sju stycken filmer premiär på svenska biografer. Bland dessa så ser vi uppföljaren till 2002 års succé ”Ice Ace”, ”Ice Age 2″, Spike Lees senaste med Clive Owen och Denzel Washington, ”Inside Man” och ”Romance and Cigarettes”, skriven och regisserad av John Turturro.

”Inside Man” öppnade starkt i USA och har på 6 dagar spelat in 35,3 miljoner dollar. Den skulle också vara mitt bioval denna helg. ?ven om första ”Ice Age” var överraskande rolig så spar jag nog den till dvd-releasen. Vill du något annat än Hollywood-filmer så lolla in biografen Sture där Sydafrikanska Filmveckan startar idag med ”Carmen”.

Ice Age 2
Regi: Carlos Saldanha
Med: Ray Romano, Denis Leary och John Leguizamo
Trailer: Quicktime
IMDB: 7,6 av 10
Rotten Tomatoes: 6,3 av 10
Handling: Manny, Sid och Diego är tillbaka. Istiden går mot sitt slut och alla djur gläds åt den nya världen som är ett smältande paradis av vattenparker, gejsrar och gyttjehål. Men trion upptäcker att all den smältande isen kommer svämma över deras dal och nu måste de finna ett sätt att varna alla andra och komma undan vattenmassorna.

Inside Man
Regi: Spike Lee
Med: Clive Owen, Denzel Washington, Jodie Foster och Willem Dafoe
Trailer: Quicktime
IMDB: 7,5 av 10
Rotten Tomatoes: 7,5 av 10
Handling: Polisen Keith Fraizer står inför sin största utmaning hittills. Den ökände bankrånaren Dalton Russell har belägrat Wall Streets Manhattan Trust och tagit 50 personer som gisslan. Med så stora finansiella värden på spel begär affärskvinnan Madeleine White att få träffa rånaren Dalton Russell öga mot öga. Fraizer inser snart att karriären är i fara och att han fallit offer för något mycket större än ett bankrån.

Babas bilar
Regi: Rafael Edholm
Med: Andreas Wilson, Georgi Staykov och Sara Sommerfeld
Trailer: Quicktime
IMDB: n/a
Rotten Tomatoes: n/a
Handling: Jojo köper en växellåda till sin Cadillac för hushållskassan. För att kunna betala av skulden tvingas han arbeta hos sin svärfar Baba. Jojos första uppdrag blir att hämta en bil som Eleena säljer. Vad Jojo inte vet är att Eleena inte äger bilen, det gör hennes man Ivan, en rysk gangster. Och vad Eleena inte vet är att bilen är fylld av pengar …

Carmen
Regi: Mark Dornford-May
Med: Pauline Malefane, Andries Mbali, Andiswa Kedama och Ruby Mthetwa
Trailer: n/a
IMDB: 6,6 av 10
Rotten Tomatoes: n/a
Handling: Filmen bygger på Bizets opera Carmen om den vilda zigenerskan Carmen och den spanske officeren Don José. Handlingen har flyttats från 1800-talets Sevilla till dagens Khayelitsha, en av många townships nära Cape Town. Filmen spelas på Xhosa, ett av Sydafrikas elva språk. U-Carmen eKhayelitsha belönades med Guldbjörnen vid filmfestivalen i Berlin 2005.

Nynne
Regi: Jonas Elmer
Med: Stine Stengade, Lars Hjortshøj och Mille Dinesen.
Trailer: Quicktime och Windows Media Player
IMDB: 6,3 av 10
Rotten Tomatoes: n/a
Handling: Efter åtskilliga katastrofer till förhållanden har Nynne varken man eller gift älskare i Bryssel. Istället har hon en samling kontorsragg och ex-killar. Och tjejerna som hon en gång satt barnvakt åt stjäl uppmärksamheten på stamhaket. Men när exet börjar längta och ragget flyr fältet inser Nynne att man kanske måste se sin omgivning lite tydligare för att upptäcka den äkta kärleken.

Romance & Cigarettes
Regi: John Turturro
Med: Kate Winslet, Christopher Walken, Susan Sarandon, Eddie Izzard, James Gandolfini och Steve Buscemi.
Trailer: Quicktime
IMDB: 6,3 av 10
Rotten Tomatoes: 4 av 10
Handling: Nick och Kitty är ett gift par i New York med tre vuxna döttrar. I all hemlighet har Nick sedan en tid en kärleksaffär med den vilda och eldfängda Tula från Yorkshire. Situationen blir naturligtvis ohållbar när den viljestarka Kitty upptäcker vad som pågår…

Vikarien – Dokumentär
Regi: ?sa Blanck och Johan Palmgren
Med: Max Wejstorp och Folke Silvén
Trailer: n/a
IMDB: n/a
Rotten Tomatoes: n/a
Handling: För den unge ambitiöse läraren Max Wejstorp blir kaoset på Hallonbergskolan till sist outhärdligt. Han tillkallar sin gamle magister, den nu 73-årige legenden Folke Silvén från Lund. Folke är en lärare av den gamla stammen, tillika världsmästare i baklängestal. När han anländer till Stockholmsförorten börjar saker att hända.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>