En närmare titt på: Mission Impossible III

mi3 copy.jpg

Vem gör den?
Filmen, eller ska man säga titeln, har haft många regissörer sedan David Fincher först fick jobbet 2002. I senaste numret av Total Film berättar JJ Abrams om hur han till slut fick uppdraget. Bara ett fåtal veckor innan filmen skulle gå in i produktion 2004 hoppade plötsligt dåvarande regissör Joe Carnahan av. I detta läge hade alltså Scarlett Johansson, Kenneth Branagh, med flera skrivit på för projektet.

Tom Cruise är tydligen ett jättestort fan av Alias och tillfrågade därför Abrams, tv-seriens skapare, om att ta över. Abrams tvekade, han ansåg att manuset behandlade alltför stora och allvarliga ämnen för en Mission Impossible-film. Oväntat nog sa då Cruise att han kunde få ta sin tid, att de skulle vänta ett år så att han fick göra sin grej. Abrams värvade sina vänner från Alias manusteam, Alex Kurtzman och Roberto Orci (Transformers, Mask of Zorro, och The Island), och de satte igång med att göra om allt från början.

Vilka medverkar?
Tom Cruise är tillbaka som Ethan Hunt, och vid sin sida har han flickvännen Julia, spelad av Michelle Moynaghan (snygga tjejen i Kiss Kiss Bang Bang). Philip Seymour Hoffman spelar den kylige antagonisten Owen Davian. Och på sitt Mission Impossible-team har Hunt denna gång Jonathan Rhys Meyers, Keri Russell, Maggie Q och Ving Rhames.

Vad handlar den (egentligen) om?
Inte mycket har ännu presenterats om handlingen, men enligt Abrams ska denna film utgå från ett mänskligare perspektiv än de tidigare. -Jag ville göra en film om en man som var en spion, men som som kom hem och vi kunde se där hur det påverkar honom som person, säger regisssören till Total Film. Och det låter lovande iallafall, även om det är lite svårt att tro efter den spektakulära och actionfyllda trailern. Men det är just en bra blandning av action och drama som gjort Alias så framgångsrikt. Och Philip Seymour Hoffmans hot i trailern, om att hitta Hunts flickvän och döda honom inför henne, känns verkligen i magtrakten.

Svensk premiär:
5 Maj 2006

Se mer:

  • Trailers (den senaste, teasern, superbowlklippet mm)
  • Officiell site (med massor av windowsbakgrunder och foton)
  • Imdb-sida (databas-information om alla inblandade)

3 reaktion på “En närmare titt på: Mission Impossible III

  1. ?ven om jag inte är nåt större fan av Abrams (Lost är överskattat tråk, och att säsong 5 av Alias rockar sockarna av de andra fyra verkar mest bero på mindre inblandning av dess skapare) och har oerhört svårt för Keri Russel (bortsett från S1 av Felicity, som jag åtminstone gillade då det begav sig), verkar MI3 kunna bli riktigt underhållande. Däremot verkar det i filmtarmen varje gång jag tänker på vad som kunde ha blivit – Carnaghan, Johansson och Branagh hade utan tvivel garanterat den bästa av möjliga omöjliga uppdrag.

  2. Lost har samma grundläggande problem som Prison Break, och litegrann som Matrix-uppföljarna. När vi väl vid invigts i världen, fått veta en hel del och känner oss nära en upplösning sviker programmet tittarna och tar med oss på ännu en omgång, till ännu mer utdragen exposition. I Prison Break motsvaras detta av att en till av Michaels till synes geniala planer spolieras, och han får börja om. Man kan inte dra ut på mysteriet hur länge som helst utan att det kittlande försvinner. Och likt Matrixuppföljarna så gäller att bara för att den första expositionen av en situation är fascinerande, så betyder det inte att det som utvecklar sig därifrån automatiskt blir särskilt intressant.

    Jag har faktiskt inte sett Narc eller någon annan film av Carnahan. Men i den där intervjun med Total Film säger Abrams att Carnahans manus hade lite av en negativ narc-energi, och jag tänker att det kanske skulle varit svårt för honom att hitta rätt ton i filmen. Tom Cruise är ändå lite av en varm naiv optimist som måste passa in bra i filmen. Annars så föredrar jag nog P S Hoffman för Branagh, även om Branagh kanske är tyngre skådis, men Johansson före Keri Russell och Moynaghan.

  3. Ja, jag kan i alla fall inte klaga på Hoffmans medverkan. Om så allt annat suger grå gammal apa, så lär åtminstone hans scener vara sevärda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>