En närmare titt på: Da Vinci-koden

The Da Vinci Code - Sony Pictures

Finns det någon som har undgått att höra talas om Da Vinci-koden? Boken av Dan Brown har sedan den publicerades 2003 sålt i över 40 miljoner exemplar och finns översatt till 44 olika språk. Da Vinci-koden är den andra boken i en trilogi som startade med ?nglar och Demoner och introducerade Robert Langdon som huvudfigur.

Den tredje boken arbetar Dan Brown med för tillfället. Handlingen i den tredje boken förlägger Langdon för första gången på ett äventyr inom USAs gränser. Boken utspelar sig i Washington och vi får reda på hur Robert Langdon klurar reda på sanningen bakom grundandet av huvudstaden.

Vad handlar Da Vinci-koden om?
En stillsam och tyst kväll på Louvren i Paris sker ett brutalt mord. Mordoffret är högt rankad inom ett hemligt och anrikt sällskap som minutrarna innan sin död lämnar efter sig ledtrådar till en mycket stor hemlighet. Offrets barnbarn, kryptografen Sophie Neveau och symbologen Robert Langdon är de som ska läsa gåtan…

Vem gör den?
Ron Howard regisserar efter manus av Akiva Goldsman. Akiva är van vid att skriva manus efter förlagor. Hans tidigare manus är för The Client (John Grisham), A Time To Kill (John Grisham), A Beautiful Mind (Syliva Nasar) och I, Robot (Isaac Asimov).

Ron Howard känner du igen som Richie Cunningham från serien Happy Days. Men antagligen är han mera känd som regissör för filmerna A Beautiful Mind, Cinderella Man, Apollo 13, Far and Away och Willow. Detta blir den tredje filmen som han gör tillsammans med Tom Hanks efter Splash (1984) och Apollo 13 (1995).

Vilka medverkar?
Rollistan är faktiskt väldigt imponerande när man synar den. I huvudrollen som symbologen Robert Langdon ser vi Tom Hanks. Hans sidekick, kryptologen Sophie, spelas av den vackra Audrey Tautou.

I övriga roller kan vi se namn som Paul Bettany, Jean Reno, Ian McKellan, Jürgen Prochnow och Alfred Molina.

?r den bra då?
Ja det är en bra fråga och som många nog kan svara olika på. Filmen har ännu inte visats någonstans men över 40 miljoner vet precis vad den handlar om och hur den slutar. Många var nog lyriska när de lästa och andra var kanske inte lika imponerade. Boken är skriven på ett spännande vis och varje kapitel slutar med att du fortsätter att läsa nästa kapitel. Det var så det fungerade för mig. Jag tillhörde helt klart de som var lyriska över boken.

Sedan finns det de som inte tyckte boken var något särskilt att hänga i granen och vissa andra som ville bannlysa den. Bannlysning har jag väldigt svårt att förstå. Det är ju en skönlitterär roman. Fiktion alltså. Ta boken för vad den är, en spännande sidvändare helt enkelt.

Finns det något att se på?
Enklast och med helt klart med bäst kvalitet ser du trailern hos Apple. Finns i flertalet storlekar, även HD.

Biopremiär
Da Vinci-koden har premiär på svenska biografer den 19:e maj.

DanielMin kommentar: Som jag tidigare skrivit så är jag ett fan av Dan Browns böcker. Jag har läst alla och jag är väl medveten om att det inte är någon Umberto Eco-klass på dem. De är i olika ligor, bra på sina sätt helt enkelt. Jag uppskattar många typer av böcker och en spännande sidvändare är utmärkt att spendera en regnig dag med.

Jag hade dock mina reservationer när jag fick höra att Hanks skulle spela huvudrollen. Tyckte inte alls han passade och jag har skrivit en del om det här på Bloggywood. Nu har jag dock ändrat mig. Det kan bli ganska bra det här. Det största problemet jag hade med Hanks är att Dan Brown beskriver i sina böcker Langdon som en gammal, men aktiv, simmare. Hanks ser inte ut som en bredaxlad f.d elitsimmare.

Men glädjande tyckte jag det var när jag fick höra om Audrey Tautou, Jean Reno och Paul Bettany. Utmärkta val allihop.

Det är ingen tvekan om att Da Vinci-koden kommer att bli en succé pengamässigt. Och då kan du räkna med att de två andra Langdon-böckerna snabbt kommer att filmas. Inte mig emot…

2 reaktion på “En närmare titt på: Da Vinci-koden

  1. Jag är också ett stort fan av Dan Brownl. Har dock inte haft några tvivel om att Hanks kommer att göra ett strålande jobb som Langdon. Det här blir garanterat en av sommarens höjdpunkter i filmväg.

  2. Pingback: Bloggywood - En blogg om film. » Arkivet » Vatikanen uppmanar till bojkott

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>