Election bästa film vid Hongkong-gala

Election, av Johnnie To

Det är något med scenen ovan som gör att den passar perfekt i en kinesisk maffiafilm.
Något med ljuset, och hur stillhet, långsamhet och väntan upptar en sådan självklar plats i Kina. Ett gravallvarligt beslut ser ut att behöva fattas, men scenen saknar den där amerikanska konventionen av att rummet är uppfyllt av upprörd energi. Det är precis så här man tänker sig en kinesisk Gudfadern.

Någon sådan är den väl inte, men den ultravåldsamma filmen Election handlar om maktspelen i en kinesisk triad när det är dags att utse en ny ledare. Vid Hong Kong Film Awards i helgen tog Election hem prisen för bästa film, bästa regissör, bästa manus och bästa huvudroll. Storslam, med andra ord.

Filmen är regisserad av Johnnie To, som tidigare gjort sig känd för flashiga polisthrillers som Breaking News. Vid förra årets Cannes var Election i officiell tävlan. Svensk biopremiär någon gång under 2006.

Via Variety.

En reaktion på “Election bästa film vid Hongkong-gala

  1. Pingback: Inför Venedigs filmfestival (del 1) på Bloggywood - En blogg om film.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>