Laglig nedladdning av filmer

King Kong

Idag har Universal en presskonferans i Stockholm om deras nya filmnedladdningstjänst. Tjänsten kommer att lanseras här i Sverige den 22 maj och Peter Jacksons King Kong ska locka folk till nedladdning på film2home.se.

Hur kommer det att fungera då? Du kommer att få betala runt 229 kr för en film. För det priset får du tre versioner av filmen. En högupplöst som du tankar ned till datorn, en mindre som är anpassad för mindre bärbara mediaspelare och en fysisk kopia som skickas per post hem till dig.

Filerna kommer att vara kopieringsskyddade, på vilket sätt vet jag inte. Men du kommer tydligen inte att kunna bränna dem på cd/dvd eller att kunna ladda upp dem på nätet.

Era tankar? Mina är att priset är väldigt högt för ingenting nytt. Du kan alltså lika gärna köpa filmen äver nätet hos en e-butik och sedan rippa den som du vill på din dator. Kommer den ”anpassade” filen passa min iRiver U10 eller är det bara iPods de är anpassade för?

Det är ett sätt att använda sig av nätet och dess fördelar. Det är ett annat sätt att anamma nätet och dess fördelar. Detta är känns inte nytt och nyskapande. Men det är ju bra att något händer.

Vad vill du ha utav dina dvd:er? Jag köper mest dvd:er när det är samlarutgåvor, boxar eller rent klassiska filmer. I Kina så ska ett filmbolag börja fightas emot piratförsäljningen genom att sälja sina filmer på dvd för runt 15 spänn. Då är det enbart filmen, inget extramaterial och väldigt enkelt förpackat. Vad har de för marginaler egentligen? Kan de sälja en film för 1,5 dollar och gå med vinst?

Enkelt förpackade dvd:er med enbart filmen är något som jag lätt kan tänka mig att köpa. Nu förväntar jag mig inte en prisnivå på 15 spänn, utan kanske 79 spänn för en enkelt förpackad film som man i vanliga fall inte vill lägga 229 spänn på. Det spontana filmköpande skulle öka rejält.

10 reaktion på “Laglig nedladdning av filmer

 1. Jag lutar faktiskt åt konspirationsteorin att filmbolagen erbjuder en medvetet trasig, dålig eller för högt prissatt tjänst för att på nåt sätt rättfärdiga sin kamp mot nedladdning. De gör tjänsten så dyr och dålig att ingen använder den, och säger sen att ”hey, vi provade men alla är ju ändå pirater så nu fortsätter vi med våra stämningar mot barn och pensionärer!”.

  Jag skrev om detta häromdagen i min egen blog.

 2. 229 kronor? Lägg till 10 kronor och få den begränsade, numrerade, 2 disc-upplagan av King Kong, från dischshop. Eller dra av 70 kronor och köp enbart filmen. Känns inte som att det här upplägget är direkt genomtänkt. De verkar liksom inte ens vilja försöka.

 3. I alla dessa nya distributionssätt och format verkar man vara extremt försiktiga för att inte råka ”kannibalisera” på försäljningen av vanliga dvd. Alltså, man vill inte förlora intäkter på att någon köper filmen på detta nya sätt istället för att köpa dvd:n. Det är samma tänk som helt sänkt UMD-formatet till Sonys bärbara PSP, och det kommer antagligen hindra det här projektet till en början.

  Jag tror de är medvetna om vilka svårigheter det kommer bli, men vill lansera ett legalt alternativ för att dels få folk att ändra sitt tänkande om illegal nedladdning, dels vill testa och utforska sig fram till en lösning. Konspirationstänket, att filmbolagen vill rättfärdiga att de stämmer folk, är inte alls orimligt, men filmbolagen har faktiskt inte varit vidare framgångsrika i att ändra folks vanor på det sättet. Och det kostar antagligen en massa pengar med alla dessa jurister också.

  Apples iTunes, som knappts marknadsförs alls i Sverige, är väldigt framgångsrikt i USA och växer snabbt. Digitala nedladdningar står idag för 6% av skivbolagens inkomster, om jag minns rätt. Det låter som lite, men med tanke på hur snabbt det växer (och att de andra 94% troligtvis är uppdelade på lite fler saker än bara cd-försäljning) så är det ingen tvekan om att modellen funkar.

  Hoppas bara att Steve Jobs nu också lyckas förhandla till sig att få sälja filmer via iTunes till ett rimligt pris. 15 krs-dvderna i Kina visar iaf att några i branschen öppnat för att anpassa prissättningen efter situationerna på en marknad.

 4. Pingback: Suburbia

 5. Tanken med tre versioner av filmen är det bästa med hela grejen, priset är för högt för att det ska vara värt det.

  Kommer detta att få bort piratkopiering? Nej, inte ens märkbart, bolagen måste komma med bättre filmer, sluta bete sig som domare och bödlar (speciellt i rent patetiska fall) plus att tjänster som denna kommer flera år för sent. Det är folksport att ladda ner från nätet och det försvinner inte för att man kan köpa en film till överpris på nätet.

  Nyare filmer i enklare förpackning (som det diskuteras innan) låter mer som ett förslag som folk köper, men för att jag ska bli konsument av dom måste även ny filmer komma och priset max ligga mellan 50-70 spänn styck.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>