Recension: Da Vinci Koden

Da Vinci Koden

Många sågar filmer bara för sågandets skull. Jag tänker inte såga denna film vid fotknölarna. Problemet med att göra en filmatisering på en bok som har sålts i över 40 miljoner exemplar är ganska självklar. Alla vet vad som komma skall. Så är även fallet när du slår dig ned och tittar på Da Vinci Koden.

Visst är den lite spännande filmen. Men precis som Apollo 13 (även denna av Ron Howard med Tom Hanks), där man vet exakt vad som kommer att hända, så blir det aldrig en riktig nagelbitare om du har läst boken eller känner till historien. Vilket du antagligen har i fallet med Da Vinci Koden. Gillade du boken så kommer du att gilla filmen. Gillade du inte boken, så kommer du antagligen att såga filmen.

Många har påpekat att filmen är lite för lång och att den innehåller alldeles för mycket prat. De 2,5 timmarna jag satt i salongen upplevde jag aldrig som långa, snarare tvärt om, och pratandet var en skön avkoppling från allt högt tempo och pang-pang som man kan se i många andra filmer. Hade boken högt tempo så har filmen jämförelsevis lågt tempo och är dialogdriven, om detta är medvetet eller inte så blir den lätt så eftersom den är så pass trogen boken. Film är ett helt annat medium än böcker.

Rollprestationerna i filmen är inget utöver det vanliga. De som är helt klart bäst är Paul Bettany som munken Silas och Ian McKellan som Leigh Teabing, mycket för att de har de mest intressanta karaktärerna. Tom Hanks Robert Langdon, Audrey Tautous Sophie Neveu och Jean Renos Bezu Fache är ganska lågmälda karaktärer och så även deras prestationer.

Som alla Ron Howards filmer så är denna stabil och välgjord. Inga överraskningar dock. Cinderella Man och Apollo 13 är fortfarande hans bästa filmer.

Jag som både har läst boken och sett filmen är lite nyfiken på hur du som har sett filmen men inte läst boken upplevde denna film. Kommentera gärna!

Betyg: 3

4 reaktion på “Recension: Da Vinci Koden

  1. Den här ressen var tvärtemot alla de andra ressar som jag har läst om filmen. Den kanske har något att erbjuda iallafall :)
    Hursomhelst ska jag vänta med att se filmen, tills det att jag läst boken först. Och som den cyniska stackare jag är tror jag inte på det här filmen så värst. ?r inte heller något större fan av Ron Howard (Cinderella Man var visserligen bra).

  2. Varför ska man vara så neggo hela tiden? ;-) Filmen är godkänd, folk älskar att hata ibland och då tycker jag de oftast väljer att överdriva. Oftast är det Croneman på DN som sköter det…

    Gå in utan förhoppningar/fördomar så blir det nog bra. Vill du inte lägga ut 100:- så vänta till dvd:n. Angående förhoppningar och fördomar så är jag av tron att de ska man alltid lämna utanför biosalongen. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>