This world’s wild at heart and weird on top!

beskurenlampa.jpg

David Lynch har bland annat gett oss Laura Palmer, kryddkrig, avklippta öron, en gräsklipparman, en elefantman och massor av minnesförlust: det är ju inte för inte som mannen kallas för ”Jimmy Stewart from Mars”. Hans nästa projekt INLAND EMPIRE har dock tyvärr blivit försenat. Filmen skulle haft premiär under Cannesfestivalen, men kommer enligt rykten möta våra ögon så sent som i november i år. (Den som väntar på nåt gott…) Så…under tiden kan vi inte göra annat än att se gudens redan tillgängliga mästerverk om och om igen. För att underlätta den gnagande beslutsångesten vid valet av film har Bloggywood sammanställt den ultimata guiden:


straightstoryklar.jpgThe Straight Story (1999)
Genre: Drama, äventyr
skådisar: Sissy Spacek, Richard Farnsworth, Harry Dean Stanton
Betyg: 4 av 5
Abstraktionsfaktor: låg
Kommentar: Disneyproducerad film om en man som kör genom sin hemstat på en åkgräsklippare, resultatet blir en söt Lynch på prozac. Oscarnominerad för bästa film.


bluevelvetklar1.jpgBlue Velvet (1986)
Genre: Drama, thriller
skådisar: Dennis Hopper, Isabella Rossellini, Kyle Maclachlan, Laura Dern
Betyg: 4 av 5
Abstraktionsfaktor: medel
Kommentar: En ung Maclachlan hittar ett avklippt öra. Han börjar snoka och hamnar mitt i en kidnappningshärva där nattklubbsångerskan Valens saknar sin son. Hopper får spela hög på syrgas och säger ”fuck” mer än någon annan gjort i filmhistorien. Underbar, vacker film.


hotelroomklar.jpgNadja (1994)
Genre: Drama, skräck
skådisar: Elina Löwenson, Peter Fonda, David Lynch
Betyg: 4 av 5
Abstraktionsfaktor: medel
Kommentar: En mycket vacker svartvit vampyrhistoria i nutidens New York, där Lynch själv spelar en av rollerna. Föregående mening är nog för att se filmen! Jag vill poängtera att Lynch endast producerat, dock så går dessa 93 min i samma anda som de filmer han regisserat själv och platsar bra här.


wildatheartklar.jpgWild at Heart (1990)
Genre: Drama, thriller, romantik, komedi
skådisar: Laura Dern, Nicholas Cage, Willem Dafoe, Diane Ladd
Betyg: 5 av 5
Abstraktionsfaktor: övre medel
Kommentar: Två trasiga ungdomssjälar möts och visar vad kärlek i vått och torrt innebär. Mamma är inte lika förtjust och paret drar ut på vägarna, hon kontrar då med att skicka en yrkesmördare efter dem. Belönades med Guldpalmen i Cannes.


eraserheadklar.jpgEraserhead (1977)
Genre: Drama, fantasi, skräck
skådisar: Jack Nance, Charlotte Stewart, Jack Fisk
Betyg: 4 av 5
Abstraktionsfaktor: max
Kommentar: Henry försöker få grepp om verkligheten med ett nyfött barn, en frustrerad flickvän och hennes otäcka föräldrar. ?ngesten är total. Filmen vimlar av obegriplig symbolik som inte greppas vid första titten- eller 5:e…


lostklar.jpgLost Highway (1997)
Genre: Drama, thriller
skådisar: Patricia Arquette, Bill Pullman, Balthazar Getty, Robert Blake
Betyg: 5 av 5
Abstraktionsfaktor: medel-max
Kommentar: Saxofonisten Fred hittar en dag ett videoband på sin trappa och den visar sig vara filmad inifrån hans hus. Ytterligare videoband dyker upp och på ett av dem får han se sig själv mörda sin fru…Skådespeleriet, bildspråket och musiken är fantastiskt! Stämningen är oslagbar!


muhklar.jpgMulholland Drive (2001)
Genre: Drama, thriller
skådisar: Naomi Watts, Laura Elena Harring, Justin Theroux
Betyg: 5 av 5
Abstraktionsfaktor: max
Kommentar: En kvinna ramlar ner för slänten från Mulholland Drive- hon har ingen aning om vem hon är eller varför hon är där…En berättelse om Hollywood, kärlek, ambitioner, ångest och minnesförlust. Det är vackert, otäckt, obegripligt, logiskt, erotiskt – allt på en gång. Ett mästerverk!!!


Läs mer om David Lynch:

http://www.davidlynch.de/

http://www.davidlynch.com/

9 reaktion på “This world’s wild at heart and weird on top!

  1. Titeln på detta inlägg är ett citat från filmen Wild at Heart, dock så har jag pga. platsbrist utelämnat ordet ”whole” ;). (”This whole…”)

    Mästerverket ”Twin Peaks” och ”Twin Peaks- Fire walk with me” är medvetet utelämnade, detta för att guiden inte skulle bli för lång och för att de är självskrivna i sammanhanget ;).

  2. ”Twin Peaks” är en av mina favorit serier och långfilmen till den förtjänade inte att bli utbuad av juryn i filmfestivalen i Cannes. De är ett par idioter!! Och min favorit Lynch-rulle är ”Wild at Heart”, och Nicolas Cage gör en av sina bästa roller i den filmen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>