Recension: 12 Monkeys

recension12m

Brad Pitt dreglar. Den här gången var det dock inte fröken Jolie som orsakade massiva mängder saliv, utan Terry Gilliams film om ett virus som dödar över 5 miljarder människor under några veckor 1995. ?ret är nu 2035. Bruce Willis spelar James Cole som skickas tillbaka i tiden för att ta reda på virusets ursprung, så att det kan stoppas. Det sägs ha spridits av de 12 apornas armé under ledning av den lätt galne Jeffrey Goines, spelad av Brad Pitt. Resultatet blir en katt-och-råtta-lek mellan olika dimensioner och karaktärer. Frågan är: Ska de kunna stoppa den mänskliga rasen från att utrotas?

Svaret kommer inte avslöjas här ;). Jag kan dock säga att både Willis och Pitt gör bra roller i en vad som visar sig vara en ganska hypad film (..med risk för att få hela världens filmfantaster efter mig…). Visst är filmen grymt engagerande och stundtals riktigt rolig, och trots att det är ganska lätt att förutsäga vad som kommer att hända går hjärnan går på högvarv fram till de sista 10 minuterna. Där stupar dock filmen snopet några millimeter från mållinjen. Anti-klimax. Slutsats: filmen är ok, men inte det mästerverk den fått rykte om sig att vara.

Betyg: 3

7 reaktion på “Recension: 12 Monkeys

 1. Terry Gilliams filmer är som Mickey Knox i Natural Born Killers kanske hade uttrycket det, ”an aqcuired taste”. Jag är inte megaförtjust i 12 Monkeys faktiskt, av precis samma orsak som du nämner, hela den där att man dras sakta upp upp upp och sen fiser den iväg en halvmesyr.

  Men jag gillar det mesta som Terry har skakat ur sig, speciellt Fear and Loathing in Las Vegas som är en av mina absoluta favoritfilmer.

 2. Ja, Fear and loathing är i en klass för sig ;), det var längesedan jag såg den nu så jag kan inte kommentera mer än så *s*. Vad är din motivering till att det är en av dina favoritfilmer?

 3. Jag älskar galenheten som Brad Pitt har i den här filmen. En liten preview på vad som komma skall i Fear and Loathing.. :)

  Fear and Loathing är som en musikal i galenskap. En väldigt lyckad musikal :)

 4. Varför recensera en tio år gammal film? ?r det någon ny följetong på Bloggywood? Jag bara undrar. Bra blogg föresten, följer den dagligen.

 5. ”Musikal i galenskap” – jag gillar det, briljant beskrivet.

  12 Monkeys gillar jag väldigt mycket, även slutet. Inte mer än FaLiLV, men å andra sidan är jag ett löjligt stort Terry Gilliam-fan som t o m tycker rätt bra om Munchausen. 12 Monkeys är, om inte annat, ett fantastisk exempel på hur man gör o-kommersiell komersiell film och överlag en underbart Gilliam-esque scifi-rulle.

 6. CITAT ”Frågan är: Ska de kunna stoppa den mänskliga rasen från att utrotas?”

  – Det är aldrig en fråga om att stoppa viruset, det har redan inträffat, vilket Cole säger i början. Uppenbarligen har du inte förstått ens den mest fundementala delan av handlingen.

  CITAT ”Visst är filmen grymt engagerande och stundtals riktigt rolig, och trots att det är ganska lätt att förutsäga vad som kommer att hända går hjärnan går på högvarv fram till de sista 10 minuterna. Där stupar dock filmen snopet några millimeter från mållinjen. Anti-klimax.”

  – Vad menar du med att den stupar några millimeter från mållinjen? Hur tycker du att den ska sluta då?
  Faktumet är att 12 Monkeys har ett makalöst bra slut som jag inte tänker vare sig förklara eller avslöja. Din recension pekar dock på att du aldrig förstod slutet av filmen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>