Cannes: Loach fajtade till sig guldpalmen

Cannes06

Igår söndag avslutades så filmfestivalen i Cannes, och guldpalmen gick oväntat till The Wind That Shakes the Barley av Ken Loach och med Cilian Murphy. Filmen var aldrig någon förhandsfavorit, men fick bra recensioner, och är liksom stora priset-vinnaren Flandres ytterst politisk. Den handlar om två bröder som går med i irlands kamp för självständighet på 1920-talet, och Loach menade att filmens uppmärksammande var ett litet steg mot att britterna erkänner sin imperialistiska historia.

Pedro Almodovar, som låg bakom den stora förhandsfavoriten Volver, fick nöja sig med pris för bästa manus och skådespelerska (som i år gick till filmens hela ensemble av kvinnor inklusive Penelope Cruz). Alejandro González Iñárritu, känd för den moderna klassikern Amores Perros, tog hem regissörspriset för Babel. Och som väntat fick varken Sofia Coppolas Marie-Antoinette eller Richard Kellys Southland Tales några priser.

Marie-Antoinette mottogs ju oväntat dåligt av franska kritiker i synnerhet. Tydligen hade fransoserna missat vad säkerligen alla som sett trailern eller läst Elle upptäckt: Sofia Coppola är främst intresserad av att utforska drottningens dekadenta leverne, och hennes barnsligt själviska och upproriska personlighet (det senare bäst exemplifierat i rollbesättningen av Kirsten Dunst). Det rör sig alltså inte om någon kritisk skildring av denna i Frankrike så kontroversiella historiska figur. Något som antagligen blev lite för känsligt, särskilt med tanke på att filmen trots allt är amerikansk.

Trailers och filmklipp:

Läs om samtliga vinnare, även de i sidokategorierna, hos IndieWire.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>