DVD-recension: House of Wax

houseofwax.jpg

*Prey. Slay. Display*

Några vänner ska på fotbollsmatch och övernattar i ett skogsparti för att köra sista biten dagen efter. Väl redo för avfärd upptäcker de att fläktremmen på en av bilarna är avklippt och ungdomarna får hjälp av en skum lantis som tar dem till en närliggande stad där allt inte står riktigt rätt till. Någon har upptäckt ett effektivt sätt att få vaxfigurer att se mer levande ut…

Filmen
är en remake av rullen från 1953 med samma titel, men känns också väldigt influerad av Sergio Stivalettis Wax Mask från 1997. Nyversionen av House of Wax är regisserad av okände Jaume Collet-Serra som uppenbarligen ville säkra intäkterna och hyrde in de ”hetaste” kidsen från Tv för slakt: Elisha Cuthbert, Chad Michael Murray och Paris Hilton.

[Tystnad]. Jag hade nästan mentalt förberett mig på att få sväva ut i en rejäl sågning, men så kul får jag inte ha ;). House of Wax är i stort en välproducerad standard slasher-skräck med en del innovativa inslag som bonus. Collet-Serra jobbar hårt på att etablera genrekonventionerna för att sedan bryta dem när man minst anar det. Han närmar sig genren med glimten i ögat samtidigt som samma sekvenser blir grunden för nyskapande: det blir extra kul när reglerna bryts. Till exempel så diskuterar karaktärerna flera gånger hur de ska bete sig och vad de ska göra, en av slutsatserna blir att allt kommer gå bra om de bara håller ihop ;).

Värt att notera är också att specialeffektsmänniskorna har fått leka ordentligt, ett smältande vaxhus måste vara så nära julafton man kan komma. Dock så lades nog alla resurser på de bitarna för vissa andra sekvenser når inte riktigt upp till samma nivå. Manuset känns aningen överarbetat – efter 10 minuter vet man precis vem som klarar sig och i vilken ordning de andra kommer sluta andas. Det är visserligen positivt att någon vill göra en intelligent slasherfilm, men här blir symboliken lite övertydlig och efter onämnbart många referenser till siamesiska tvillingar blir det mest jobbigt. ?ven skådespeleriet tippar över kanten stundtals- men Paris Hilton bättre än väntat. ? andra sidan spelar hon nog inte så mycket- hon är nog mest sig själv ;).

Finns i en dvd-butik nära dig!

Betyg: 3

3 reaktion på “DVD-recension: House of Wax

  1. Pingback: sonitus.org » Blog Archive » Recension: House of Wax

  2. Det tycker jag! Den är som sagt inte jättedålig heller, vissa aspekter med den är riktigt bra och nyskapande. Jämfört med andra syskon i genren står den sig bra…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>