Apple vill sälja film via Itunes

Itunes

Apple har jobbat hårt för att få sälja filmer via sitt iTunes Music Store. Precis som de har gjort med låtar, tv-serier och musikvideos vill de ha samma prismodel för filmer. Ett pris för alla filmer.

 • 1 låt: $.99
 • 1 avsnitt av en tv-serie: $1.99
 • 1 film: $9.99

?r det något som Apple har gjort rätt med iTunes så är det deras platta prissättning på musik och tv-serier. De har blivit en succé och visar att det fungerar att sälja nedladdningsbara produkter. 70% av intäkterna för musik och tv-serier går till musik- och tv-bolagen och Apple tanke att det samma ska vara för filmbolagen. Filmbolagen har dock sagt no-no till Apples förslag och förhandlingarna som Steve Jobs personligen har hand om forsätter enligt Variety. Visst kan de tänka sig att sälja filmer $9.99, säger de, men bara gamla filmer. De vill kunna justera sina priser och ta $19.99 för de populäraste och/eller de nyaste titlarna. Alltså samma pris som en pakterad dvd-skiva som du köper i butiken.

”We can’t be put in a position where we lose the ability to price our most popular content higher than less popular stuff.” – Studiochef till Variety

Jag har inte lyckats kolla hur Apple hade tänkt leverera filmerna, om man får en digital kopia till sin iPod och en dvd-skiva i posten. ?r det enbart en digital kopia för din iPod så är det vansinne att sälja den för nästan 150 spänn. Varför inte testa i 6 månader med en plattmodell och se hur det går?

Hur detta slutar kan man man inte riktigt veta. Musikbolagen ville även de ha olika priser. Men tack vare iTunes dominans på den amerikanska marknaden (80% av online-försäljningen) så kunde Apple stå på sig. När det gäller att sälja film blir det svårare då flertalet aktörer finns inom den marknaden i USA. Apple viker sig antagligen och iTunes Movie Store öppnar antagligen mot slutet av detta år med varierande priser på filmer.

Läs mera på Variety

7 reaktion på “Apple vill sälja film via Itunes

 1. Jag fattar iofs inte hur man kan få låtar sålda för 10 spänn stycket, speciellt när kvaliten oftast är låg och i ett knäppt format (jag har en iPod men jag vill kunna spela mina låtar, som jag faktiskt då äger, i mer än bara den).

  Och få mig att köpa filmer för 100-150 (minst? beroende på vilka som vinner) spänn stycket (som antagligen blir låsta även dom till ett program), som ”bara” ger mig en digital kopia när jag för i stort sett samma pengar kan köpa en DVD som jag får i handen och kan spela i dom program och spelare som jag vill, blir svårt.

  3 kronor per låt (gammla som nya), max 100kr för nya filmer (läger för äldre) och i ett format som jag själv får bestämma (inom rimliga gränser förstås) så skulle jag börja köpa musik och kanske film digital på nätet.

  Jag är kanske snål men är det inte bara att acceptera att tekniken går framåt och kostnaderna för att transpotera och tillverka musik blir mindre och därmed måste även priserna sjunka.

 2. Visst kan det tänkas vara dyrt. Lite för dyrt. Och jag kommer inte handla det över nätet på ett tag. Dock ser jag gärna att de drar igång med detta för att se hur det går. Det behövs fler alternativ och gärna lite konkurens. Men det blir svårt att prispressa om filmbolagen kräver minst 19.99 dollar för en film…

 3. Pingback: sonitus.org » Blog Archive » Apple vill sälja film via Itunes

 4. Det är ju beklagligt att Hollywood inte kan ta till sig ett koncept som är beprövat och visat sig fungera alldeles utmärkt. Förstår inte hur de kan tro att någon vill betala samma summa för att ladda hem en film som för en film man köper i affären. Visst du slipper gå till affären, men å andra sidan har du troligtvis inte filmen för all framtid heller. Intäkterna borde (vet inte hur mycket apple själva tar av kakan) bli i stil med intäkterna för en köp-dvd (eller högre?), vid en fysisk dvd-försäljning är det många fler som ska ha en del av kakan (butiken – grossister etc.).

 5. Jag skriver helt under på Dannes kommentar, med ett tillägg – eller snarare avdrag; utan parantesen som nämner rimliga gränser. Bolagen behöver inte tillhandahålla alla formaten, dom största och mest populära räcker bra nog, men det bör vara utan otäcka kopieringsskydd så att jag själv utan några problem kan kopiera till vilket format jag vill. Har jag köpt en produkt vill jag kunna bestämma över den saken.

 6. Fredrik, med rimliga gräner menar jag dom största och vanligaste formaten och håller med dig helt på det du skriver.

  Daniel, risken finns ju, och detta har ju mång sagt, att bolagen startar en tjänst, gör den medveten dålig och med ett högt pris för att komma fria från ”kraven” att starta en sådan tjänst och när folk fortsätter att ladda ner och inte köper produkterna så kan bolagen skrika ”vi hade rätt, folk snor våra saker” och fortsätta i samma stil med stämingar och vad dom nu håller på med. Jag ser gärna tjänsten men varför inte börja med att sälja filnerna tokbilligt i 6 månader och sedan öka det gradvis till ett hyffsat bra pris, då får bolagen sina kunder och kunderna får sin produkt billig och bra..för allt handlar ju bara om att vi vill se film och dom flesta av oss är villiga att betala för det också.

 7. Filmindustrin verkligen vägrar inse faktum. De kan ju inte jaga fildelare samtidigt som de inte vill distribuera sin film via en smart lösning som Apple erbjuder. 10 dollar per film låter som en rimlig prissättning tycker jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>