Se7en – Den grafiska romanen

Seven - Tommy Castillo

Gillar du grafiska romaner och David Finchers Seven så är detta nyheten för dig. En serie grafiska romaner ska nu ges ut och handlar om bakgrunden till Kevin Spaceys karaktär John Doe. Det första numret heter Gluttony och illustreras av Tommy Castillo. Sjävklart består serien av 7 delar.

Läs mera om serien här, intervju med Tommy Castillo

Via Cinematical

6 reaktion på “Se7en – Den grafiska romanen

 1. ”Grafiska romaner”. Jag vet att engelska uttrycket används till serietidningar i vilket format som helst, speciellt verkar det som av t ex filmfolk i samband med filmatiseringar eller tie-ins som den här, men det stör mig rätt rejält.

  Det må vara tramsigt men ett av mina pet-peeves som serietidningsfan, så stå ut med mig lite till! :)

  Graphic novel refererade just till längre historier i albumformat som publicerades så, och senare även lösnummer (miniserier eller storyarcs i pågående titlar) som samlas i album. Men en miniserie på 32 sidor á nummer är ingen serie grafiska romaner. Möjligtvis kan det bli när den är samlad, det kan jag gå med på, men en serie grafiska romaner är på sin höjd dom tio Sandman-albumen, eller Preacher-albumen, och så vidare.

  Jag kan själv tycka att serietidning inte alltid är ett optimalt uttryck för lösnummerformatet, men det ser ofta ut som om det väljs bort för att serietidningar inte är fint nog (som i blogginlägget du länkar till). Och det känns fel.

  Uhm. Jag tar och kliver ner från min tvållåda nu, kämpandes för serietidningens rätt till respekt i svenska samhället. Hoppas jag är välkommen att kommentera även i fortsättningen, efter det här ;)

  Oh, förresten – jag älskar idén bakom serietidningen Se7en. Inte din vanliga tie in-produkt, och dom bilder som släppts är verkligen sjukt snygga.

 2. Fredrik, Vad ska man kalla det på svenska då? För när jag har skrivit serienovell i tidgare inlägg om tex Alan Moore och Frank Miller har jag fått ”skit” för det. Nu slog jag upp på wikipedia och fick ”grafisk roman” och/eller ”serienovell”. Båda är rätt alltså. :-)

  Nu i detta fall valde jag att kalla det ”grafisk roman” bara för att variera det lite. :-) Men detta kanske inte är en ”serienovell/grafisk roman” utan bara en serietidning för att sedan bli ett seriealbum? Isfåll missuppfattade jag allting och ska då kanske skriva om det till ”serietidning”.

  Själv tycker jag att serietidningar är fint nog. Jag tycker om serietidningar. Se inte mitt ordval ett sätt för att förfina saker och ting. Eftersom jag illustrerar en hel del så är både serienoveller och serietidningar lika fint. Det ligger mycket jobb bakom det båda.

  Du är alltid välkommen att kommentera! Och jag ser fram emot fler!

 3. Nej, skriv inte om. Som sagt, pet peeve. Don’t mind me :)

  Jag är nock medveten om att alla fans inte håller med mig, och en hel del säkert står på din sida i saken där, men jag tycker ”serietidning” är fullt tillräckligt för det här formatet. Serienovell, eller till och med grafisk novell, om vi ska hårddra det. 32 sidor, eller 22 som är standard för vanliga superhjälteserier, är för tunt för att vara en roman.

  Men som sagt, personligen tycker jag serietidning säger det bäst, seriealbum för samlade lösnummer och eventuellt grafisk roman för originalalbum (det vill säga sådana som bara finns som album). ?tminstone på svenska, för på vårt språk för det mer tankarna till illustrerade böcker.

  Hm, det är en poäng. Kanske är det bara en vanesak, att vi seriemarknaden i Sverige behöver växa, och grafiska romaner vore kanske en utmärkt titel att ge graphic novels även här. Fast även på engelska står min första punkt fast – ett lösnummer av en pågående eller miniserie är inte en graphic novel. Därvid står jag fast! :)

  ?h, det är bara semantik ändå, så jag hoppas att jag inte kommer fram som småaktig här. Huvudsaken är att serierna pratas om, att dom etsas fast i den stora massans medvetande.

  Fast det ska erkännas, jag är rätt förtjust i nördiga diskussioner på den här nivån också ;)

 4. Fredrik har du några tips? Har via internet fått upp suget på vet inte vad jag skall kalla det nu efter allt läsande men tips på bra serier eller graphic novells? :)

 5. NEJ!!!
  Jag brukar fundera på skoj vad John Doe är för snubbe. Den här semiförklaringen kommer förstöra!! Precis som Ep1-3 gjorde med originaltrilogin.. Jahha, var inte Clone Wars coolare?
  :(

  (men jag kommer självklart köpa alla dom här.)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>