DVD-recension: Brick

thebrick.jpg

Ta en Hitchcock-film och blanda med en gnutta Lynch, förflytta handlingen till nutid och låt den utspela sig i High School-miljö med ungdomar som aktörer; Du får film noir á la 2005 vid namn Brick. En orgie i svartvit 50-talsatmosfär- fast i färg.

Brendan Frye (Joseph Gordon-Levitt) är en översmart outsider som har förstått ett och annat i livet, men när hans före detta flickvän försvinner visar det sig vara mycket han inte har kläm på. Med hjälp av sin enda allierade ”The Brain”, startar Brendan sin egen utredning som senare tar honom till de djupaste hörnen av organiserad High School-brottslighet. Här stiftar han bekantskap med diverse mäktiga och farliga maffiabossar men möter även Laura- en regelrätt femme fatale.

Nya manus kommer skickas hej vilt till många av skådespelarna i denna film, speciellt ”Tredje klotet från solen”- aktören Gordon-Levitt som (växt upp) och här gör mästerlig insats. Han ger sin Humphrey Bogart-inspirerade karaktär en modern tolkning med både simplicitet och komplexitet. Ja, på en gång. Det går inte kommentera skådespelarinsatser utan att även nämna Nora Zehetner som spelar Laura. Denna ”Everwood” skådis kommer som en blixt från klar himmel och slår ut oss alla.

Kan man sin Film noir känns det lätt att räkna ut vem den riktiga boven bland bovar är men regissören Rian Johnson lyckas distrahera och skicka ut oss på sidospår hela tiden och man glömmer bort vad tänkte i förra scenen ;). Jag noterar att Mr Johnson även var klippare i allas vår undergroundfavorit ”May”.

Assistant VP Gary Trueman: You’ve helped this office out before.
Brendan Frye: No, I gave you Jerr to see him eaten, not to see you fed.
Assistant VP Gary Trueman: Fine. And very well put.
Brendan Frye: Accelerated English, Mrs. Kasprzyk.
Assistant VP Gary Trueman: Tough teacher?
Brendan Frye: Tough but fair.

Brick är sammanfattningsvis en välregisserad genomtänkt modern film noir med spännande musikval och bra skådespelare. Hade skådespelarna fallerat hade nog filmen gjort det också- men det håller hela vägen. Dialogen är fantastiskt skriven (förmodligen en översättares värsta mardröm ;)) kring mammor och apelsinjuice och om att leva bland mord, korruption, skola och att ändå inte riktigt klippt navelsträngen.

På import- DVD från en site nära dig

Betyg: 5

10 reaktion på “DVD-recension: Brick

  1. Pingback: sonitus.org » Blog Archive » DVD-recension: Brick

  2. Pingback: Två dvd-recensioner - Flimrigt.se

  3. Jag tyckte att ”uppdateringen” från 40/50-tal till nutid funkade väldigt bra. Det är svårt att veta om den härliga dialogen var 50-talsaktig, 2000-tal eller bara fejk, men den gav i alla fall en bra känsla av att de inte riktigt rörde sig i vår värld. Dessutom får man ett intryck av det faktiskt är en fungerande värld med egna konventioner och uttryck som man får en liten inblick i under filmen.

    Allra roligast är den nog och man kan sina noir och känner igen referenserna, annars kan nog en stor del av handlingen kännas märklig och huvudpersonens agerande underligt.

  4. Pingback: SFF: Surprisefilmen på Bloggywood - En blogg om film.

  5. Enligt biotider.se så hade den premiär den 30:e november 2005. Men det känns inte riktigt rätt. Jag såg den på Sthlms filmfestival som gick i november 2006.

    Nu finns den annars att köpa på dvd (region 2) på tex CDON för 169 kr.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>