Inför Venedigs filmfestival (del 1)

Denna onsdag inleds Venedigs filmfestival, en av de fem stora festivalerna tillsammans med Cannes, Berlin, Toronto och Sundance. Det är en spännande samling filmer som kommer att presenteras och här följer några som väckt Bloggywoods intresse (även om vi alltså får nöja oss med att rapportera om festivalen från distans).

inland.jpg
Inland Empire
I våras hann den inte bli klar till Cannes, men nu ska David Lynchs senaste till slut få premiär. Filmen är framimproviserad, saknar helt manus, och dess synopsis är kryptiskt i bästa/värsta Lynch-stil: ”a story of a mystery?? a mystery inside worlds within worlds?? unfolding around a woman?? a woman in love and in trouble.” Vad vi vet med säkerhet är att filmen utspelar sig i regionen Inland Empire i Kalifornien, och att Laura Dern, Jeremy Irons, Julia Ormond och Justin Theroux medverkar. Filmen visas utom tävlan 6 september (och kan alltså inte vinna det prestigefyllda Guldlejonet.)

The_Black_Dahlia_De_Palma_0.jpg
The Black Dahlia

Josh Hartnett och Aaron Eckhart är två hårdföra poliser som utreder mordet på en skådespelerska i 1940-talets Los Angeles. Denna filmatisering av James Ellroys deckare öppnar festivalen på onsdag, men många är skeptiska till dess förväntade kvalité. Som Fredrik observerade i vårt forum så är regissören Brian De Palma mycket ojämn och skådespelarna Scarlett Johansson och Josh Hartnett lite väl unga för deras hårdkokta roller (Hilary Swank och Aaron Eckhart väger dock upp med lite rutin). Svensk premiär 22 december 2006.

Exiled_To_3.jpg
Exiled (Fangzhu)

I portugisiska kolonin Macao är spelreglerna osäkra under tiden alldeles innan överlämnandet till Kina. Några avtrubbade, cyniska yrkesmördare undrar hur allt kommer att gå. Två av dem anländer till staden från Hong Kong för att på uppdrag av maffian släcka en avhoppare som startat om med fru och nyfött barn. Men ett annat team av forna medarbetare anländer för att stoppa dem. Dilemmat för männen blir huruvida de ska följa order eller ta ställning för vad de känner.

Regissören Johnnie To slog igenom med kommersiella hong kong-filmer i slutet av 1980-talet, men har de senaste åren övergått till göra något mer konstnärliga, högkvalitativa actions som t ex Election (som vi skrivit om tidigare, bör få svensk premiär under 2007).

Daratt_Haroun_016b.jpg
Dry Seasons (Daratt)
En film med fransk-språkigt tal som utspelar sig i afrikanska Tchad har kanske få chanser att nå oss här i Sverige. Men Dry Seasons berättar om inbördeskrig med en historia som på papperet ser väldigt stark ut, och kan nog bli en favoriterna till Guldlejonet.

Atim är 16 år när han ges en revolver av sin farfar och lämnar sin by för att leta upp den man som mördat hans far. Mannen, Nassara, gavs Amnesti efter inbördeskriget och är nu gift och lever ett vanligt, stillsamt liv. Fast besluten om att utkräva hämnd för mordet på sin far tar Atim anställning i mannens bageri. Men under de närmaste veckorna börjar ett känslomässigt band växa fram dem emellan, Nassara fascineras av den unge mannens attityd och Atim börjar motvilligt se något av en fadersfigur i bagaren som lär honom om konst och bröd.

Regissören Mahamat-Saleh Haroun säger sig vilja skildra konsekvenserna av inbördeskrig och särskilt hur det legitimierar hemska handlingar. När så kriget tar slut ska människor leva mitt i detta, i att ens släktingars mördare går fria från skuld, och det skapar starkt rotade känslor av orättvisa och hämndbegär.

Nuovomondo_Crialese_002.jpg
The Golden Door (Nuovomondo)
The Golden Door är något av en italiensk version av Utvandrarna/Invandrarna. Familjen Mancuso beslutar att åka till Amerika och Salvatore säljer allt han har för att kunna starta ett nytt liv tillsammans med sönerna och modern. Regisserar gör Emanuele Crialese och i rollerna ses Charlotte Gainsbourg och Vincenzo Amato.

Läs Inför Venedigs filmfestival (del 2) här!

Se också festivalens officiell webbplats här!

4 reaktion på “Inför Venedigs filmfestival (del 1)

  1. Pingback: sonitus.org » Blog Archive » Inför Venedigs filmfestival (del 1)

  2. Pingback: Inför Venedigs filmfestival (del 2) på Bloggywood - En blogg om film.

  3. Pingback: Bloggywood presenterar de mest spännande filmerna vid Venedigs filmfestival på Bloggywood - En blogg om film.

  4. Pingback: Fler premiärbilder från Venedig på Bloggywood - En blogg om film.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>