Inför Venedigs filmfestival (del 2)

Venedigs filmfestival bjuder på många godbitar. Några av dem kommer säkert att visa sig i de två stora sidokategorierna där urvalet gjorts utanför själva festivalen; International Critics Week och Venice Days (den senare med svenska bidraget Farväl Falkenberg). Men här följer nu ett andra inlägg om filmer från festivalens ”officiella” urval.

fountain.jpg
The Fountain

Vi har skrivit alldeles för lite om The Fountain här på Bloggywood. Efter Requiem for A Dream och Pi finns det goda skäl att nu förvänta sig storverk från Darren Aronofsky. Född ur Aronofskys egna funderingar kring dödlighet berättas The Fountain i tre parallella handlingar. På 1500-talet börjar den spanske conquistadoren Tomas Creo leta efter trädet vars sav ger evigt liv. Som en forskare på 2000-talet försöker han finna ett botemedel mot sin älskades sjukdom. Och som en astronaut på 2500-talet reser han genom rymden och tänker tillbaka på hur han levt sitt liv. Det är ett stort anslag och ett ambitiöst projekt som tagit Aronofsky med partners 7 år att få till biograferna. Svensk premiär någon gång under 2007. Se trailers här (den bombastiska teasern rekommenderas särskilt).

infamous.jpg
Infamous

Den så kallade ”andra Capote-filmen”. Också här är det en skildring av den amerikanske societetsstjärnan Truman Capote och den mordrättegång som definierade hans liv och karriär. Regissören, tillika manusförfattaren Steven McGrath menar att hans film går från lättsam komedi till mörk tragedi lite som hur den homosexuelle Capote efter rättegången gick från att vara lättsam, bortskämd och hipp till att bli allt mer mörk och cynisk.

I de stora rollerna ses Toby Jones, Sandra Bullock, Jeff Daniels och Daniel Craig. Samtliga med endast halvskapliga hollywoodkarriärer, vilket antagligen beror på att den andra filmen hann komma i produktion före och de större filmstjärnornas agenter fick kalla fötter. Gwyneth Palthrow och Isabella Rossellini dyker dock upp i mindre bi-roller. För övrigt nominerades Steven McGraths förra film Nicholas Nickleby till en Golden Globe för bästa film. Infamous visas utanför tävlan, i den officiella kategorin Horizons. Svensk premiär ej klar. Se trailern här.

satoshi-kon.jpg
Paprika

I en ny typ av psykoterapi skickas en dröm-detektiv in i människors drömmar och undermedvetna. Den potentiellt farliga teknologin blir dock stulen och forskarna bakom den blir galna en efter en. Atsuko ger sig därför in i drömmarnas land för att hitta sanningen och ta tillbaka den stulna maskinen.

Paprika är en tecknad film regisserad av japanske Satoshi Kon som tidigare gjort Tokyo Godfathers. Visas i officiell tävlan. Svensk premiär ej klar, men Tokyo Godfathers visades på Stockholms Filmfestival sist..

childrenofmen.jpg
Children of Men

Mexikanske Afonso Cuarón har gått från Din morsa också (Y tu mamá también) till Harry Potter and The Prizoner of Azkaban till att skapa denna dystopiska science fiction. ?ret är 2027, och inga barn har fötts på 18 år vilket utlöst krig och skapat en värld av desperation och förfall. Den desillusionerade London-bon Theodore var tidigare en politisk aktivist, men har funnit sig som en byråkrat när han blir inblandad i ett försök att rädda undan en gravid kvinna. Filmen bygger på en roman av P.D. James. Svensk premiär 1 december 2006.

The_Queen_Frears_008.jpg
The Queen

Hur upplevde den engelska drottningen stormen kring hennes monarki dagarna efter Prinsessan Dianas död? Det är något Stephen Frears försöker besvara i The Queen, med Helen Mirren i huvudrollen. Svensk premiär 10 november 2006. Se trailer här.

The_Hottest_State_Hawke_4.jpg

The Hottest State

En delvis självbiografisk film av Ethan Hawke baserad på hans egna roman. När William, en självupptagen filmskådespelare, träffar Sarah förenas de i en intensiv, passionerad och destruktiv romans som tar honom från Lower East Side i New York till ett sjabbigt hotellrum i Mexiko. I huvudrollerna ses Mark Webber och Catalina Sandino Moreno. Och i ärlighetens namn är den vackra Catalina från Maria Full of Grace det enda som verkligen lockar hos filmen.

Läs del 1 av Inför Venedigs filmfestival här!

Fler noterbara filmer i det officiella programmet är Hollywoodland (i tävlan), World Trade Center, Djävulen bär Prada och ryska The Island (Ostrov). Se mer på den officiella webbplatsen. Och om någon nu skulle undra varför vi inte gör en stor grej om Toronto-festivalen också, så beror det helt enkelt på att vi inte har samma access till den.

4 reaktion på “Inför Venedigs filmfestival (del 2)

  1. Pingback: Inför Venedigs filmfestival (del 1) på Bloggywood - En blogg om film.

  2. Pingback: Bloggywood presenterar de mest spännande filmerna vid Venedigs filmfestival på Bloggywood - En blogg om film.

  3. Pingback: Fler premiärbilder från Venedig på Bloggywood - En blogg om film.

  4. Pingback: Trailertips: Paprika på Bloggywood - En blogg om film.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>