Al Gore kommer till Sverige för att visa En obekväm sanning

Copyright UIP

Förre amerikanske presidentkandidaten Al Gore kommer till Sverige för att idag närvara vid en förhandsvisning av dokumentären En obekväm sanning. Filmen är baserad på Gores föreläsningar om växthuseffekten.

Förhandsvisningen inleds av Gore, som sedan också deltar i en frågestund efter filmen. Tillställningen är endast för särskilt inbjudna, och även det svenska kungaparet ska närvara. Som det verkar är det alltså frågan om ett smart alternativ till den vanliga röda mattan-premiären.

En obekväm sanning har svensk premiär på fredag (en recension kommer innan dess, men filmen är chockerande bra och rekommenderas). I USA gjorde filmen ett rätt stort avtryck, hela 92% positiva recensioner på Rotten Tomatoes och 22 miljoner inspelade dollar.

Se filmens svenska hemsida här.

7 reaktion på “Al Gore kommer till Sverige för att visa En obekväm sanning

 1. Såg den här för några veckor sen och jag måste säga att den var kanon! Deprimerande, men kanon hehe. Kändes lite efteråt som att det var lika bra att ge upp o lägga sig ner och dö.

 2. Henrik: Efter första halvtimmen hyperventilerade jag nästan. Jag satt med händerna för mitt ansikte för att skyla min chock från de andra recensenterna (man ska vara oberörd och blasé yo). Jag pluggade natur på gymnasiet, så jag tror mig vara tillräckligt bekant med logik och vetenskaplighet för att tack vare filmen konstatera att växthuseffekten påverkar oss väldigt kraftigt redan nu. Och vi ligger jävligt risigt till kan man säga. För även om vi nu förändrar våra vanor så pass mycket att vår civilisation inte går under (vilket jag bedömer skulle ske om vi fortsatte med oförändrade koldioxidutsläpp och dyl i 15-30 år till) så kommer de positiva förändringarna antagligen inte innebära ett omedelbart genomslag i klimatet. Så hursomhelst ser det ut att bli naturkatastrofer världen över (och soldränkt playa i Norrland) i åtminstone tio till femton år till.

  Och även om det kan tyckas som en överdriven reaktion kan filmen mycket väl ha förändrat mitt liv. Jag har redan börjat kolla upp en del olika sätt att jobba för bättre miljö, och kanske rentav röstar grönt (kanske, kanske inte).

 3. Jag tycker att hela diskussionen om huruvida Gore har fel eller ej är aningen irrelevant…

  Visst ska man hålla sig till sanningen, tro mig – det är enormt viktigt. Men, istället för att bråka kan vi konstatera att oberoende av koldioxidens inverkan på förstärkt växthuseffekt så är det inte bra att vi släpper ut så mycket växthusgaser.

  Därför spelar det väl mindre roll om killen har rätt eller inte, eftersom det inte är bra att hålla på som vi gör i vilket fall?

 4. Gore i sin film har kanske fått med några missar men en hel del rätt också. Genom att se hur världen håller på att gå under utifrån en persons synvinkel ä svårt. Men att han gjorde denna film har säkert fått många människor att tänka om. Genom att sprida sådanna här filmer så ger man samtidigt information om den globala uppvärmningen så att vi sedan kan göra något tillsammans.

  Al Gore frågar sig själv om man måste välja mellan ekonomin och miljön? Det är en viktig fråga eftersom man måste veta vad man vill prioritera först om man ska kunna förbättra någonting, så tänk på det i fortsättningen!

 5. Al gore utgår från vissa punkter med fel information och att han skulle kunna får nobelpriset kan man undra på, Men han gör ett fantastiskt jobb med att förmedla växthuseffekten dock öerdriver han överdrivet !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>