Darren Aronofsky får Stockholm Visionary Award 2006

The Fountain
Hugh Jackman medverkar i Aronofskys senaste The Fountain

?rets Stockholm Visionary Award från juryn i Stockholms filmfestival tilldelas regissören Darren Aronofsky. Aronofsky kommer personligen att mottaga hedersutmärkelsen vid ett Face2Face möte med publiken under årets festival.

Motiveringen lyder:
Efter bara tre filmer har Darren Aronofsky etablerat sig som en av vår tids mest intressanta filmskapare. Hans berättande präglas av passion; med överraskande lösningar spränger hans filmer alla konventioner. Darren Aronofsky är en visionär vars kreativa filmskapande inspirerar och fångar publiken, genom att ta oss till platser vi inte visste fanns.

New York-födde Darren Aronofsky studerade film på Harvard och debuterade 1998 med sin första långfilm, Pi. Pi, som var i tävlan på Stockholms filmfestival, gjorde stor succé världen över och förärade Aronofsky bland annat med stora regipriset på Sundance. Hans andra långfilm, Requiem for a Dream (2000), blev också den en stor internationell succé och tävlade om en Bronshäst på Stockholms filmfestival.

I nya filmen The Fountain (2006) har Aronofsky regisserat Oscarsbelönade fästmön Rachel Weizs i ett spektakulärt och ödesmättat sci-fi-drama vars tre separata storylines löper över mer än tusen år. Filmen, som nominerades till ett Guldlejon i Venedig, tävlar liksom Aronofskys två föregående filmer i Stockholms filmfestivals internationella tävlingssektion, och ger om den vinner Aronofsky chans att få bära hem två bronshästar á 7.3 kilo i bagaget.

Aronofsky har redan börjat arbeta med sina nästkommande projekt: en filmatisering av Theodore Roszaks roman Flicker, samt den amerikanska remaken av japanska Lone Wolf and Cub (2002).

2 reaktion på “Darren Aronofsky får Stockholm Visionary Award 2006

 1. Requiem är fakiskt den filmen jag brukar använda som exempel på en av världens bästa filmer. Skrev tom en hel 22 sidors analys om den på Gymnasiet.
  Den är underbar! Har du inte sett den så köp den idag och rensa almenackan för kvällen. Och vad du än gör missa inte stop motion städ scenen!

  André Hedetoft
  Geek Movie Regissör
  Hjälp mig att få 1000 Fan Club medlemmar så att jag får göra min nästa film på
  http://www.andrehedetoft.com

 2. Klart en av mina favoriter, och det bara efter att ha sett två filmer av honom,, men vilka filmer =)

  Requiem for a dream toppar min tio-i-topplista

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>