DVD-recension: Ice age – The Meltdown

ice age 2

Du skådar en bild från uppföljaren till supersuccén om den pratglade Sid, den store mammuten Manny och skeptiske ”kissekatten” Diego. I ettan handlar det om att hitta sin familj, nu handlar det om att överleva syndafloden när isarna smälter. Gänget måste snabbt ta sig till båten på andra sidan dalen så att de inte drunkar när vattnet börjar forsa. Naturligtvis möter de både trevliga och otrevliga överraskningar på vägen som sinkar tempot: kommer de att hinna till båten i tid?

Det hela känns som en återkonstruktion av Noahs ark och originaliteten från första filmen är bortspolad (!). Det är lätt att haka upp sig på den bibliska undertonen som lämnar en ganska obekväm eftersmak. Visst är Ice Age 2 lite smårolig emellanåt, men regissören Carlos Saldanha använder redan beprövade grepp och publiken får inget utöver det vanliga. Inte ens den numera obligatoriska vuxenhumorn är särskilt närvarande. Någon som däremot är närvarande är den lilla ekorren från ettan (han med nöten), som får en liten större roll här. Lite för stor. Han tituleras numera ”den lille irriterande…”, vi veeeeeet att han aldrig kommer få tag på sin nöt. Det finns ingen som helst anledning att fortsätta i evighet. Skaparna av denna animerade rulle fortsätter envist visa hans kamp till och med efter att platserna som nöten kan hamna på tagit slut. Loopen är ett faktum. Om de lagt ner lite mer kraft på att skapa dramaturgi i hans historia kanske det kunde roat mer…

Jag saknade också det roliga samspelet mellan Sid, Manny och Diego- det fanns inte mycket dynamik kvar här. Nej, den som håller uppe filmen är Sid med sin konstant glappande käke och dåliga humor. Men jag säger som jag ofta gör: Har du inget bättre för dig så kan du alltid bli lite road under 91 minuter.

3

3 reaktion på “DVD-recension: Ice age – The Meltdown

  1. Ekorren med nöten, är ju behållningen i hela filmen. Hans Sisyfosliknande jakt efter nöten fick mig att gråta av skratt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>