Tom Cruise väcker liv i United Artists (och sin egen karriär)

Copyright Paramount

Det var inte så länge sedan Paramount under uppmärksammade former bröt med Tom Cruise, men nu är mannen tillbaka och det med sitt eget filmbolag. United Artists, ursprungligen startat av Charlie Chaplin, Douglas Fairbanks m fl, återuppstår nu med Tom Cruise och hans producentpartner Paula Wagner vid rodret och MGM som moderbolag.

Målet är att det nygamla filmbolaget ska utveckla och släppa fyra filmer per år, och Cruise-teamet kan själva ta beslut om att göra filmer vars budget är mellan 40 och 60 miljoner dollar (medelstora filmer). Cruise själv behöver dock inte nödvändigtvis vara med i någon av filmerna och han är fri att även i fortsättningen göra filmer för andra bolag (precis som han gjorde när han tidigare var knuten till Paramount).

Läs mer hos Variety. Mission: Impossible III finns nu ute på dvd.

9 reaktion på “Tom Cruise väcker liv i United Artists (och sin egen karriär)

 1. Jag gillar det. Det är synd när gamla bolag, och bolagsnamn, försvinner och extra roligt att en skådespelare återupplivar United Artists. Cruise har haft ett gott öga för bra manus tidigare, får hoppas att han har det kvar, för han och Wagner skulle kunna göra nya UA till ett namn att lita på.

  Det gäller bara att lämna de psuedo-religösa utspelen hemma i fortsättningen…

 2. Jag gillar det också. Jag gillar även Cruise på duken. Vid sidan av duken har han dock vacklat med sitt beteende. Hur mycket som nu är sant eftersom det har rapporterats i ”skvallerpress”…

 3. Men, hur länge har United Artists varit ‘dött’`?
  Eller hade det bara kånkat?

  Var det fressten nån av er som tvekade på att Cruise skulle hitta ett nytt tillhåll? =)

 4. Lille B: UA köptes upp av MGM redan 1981 och jag måste erkänna att jag fått för mig att namnet helt slutat användas någon gång under de senaste åren, men en snabb wikipediakoll bevisar mig fel. Däremot har användandet varit ytterst begränsat sedan Sony köpte MGM och den sista filmen som annonserades ut under UA:s namn var Art School Confidential i april nu i år.

  Så dött har det inte varit, men nog har det levt lite på lånad tid, och att sätta det i händerna på Cruise/Wagner lär bli en effektiv hjärtpump.

  Och ingen större tvekan om att Cruise skulle hitta ny fast uppdragsgivare, men jag nog trott det skulle ta lite längre tid och kanske inte hos något storbolag. ? andra sidan har han hand om ett märke som nästan helt slutats använda, hos ett bolag som ägs av men just nu arbetar relativt fristående från sitt moderbolag Sony. Skulle Tom Cruise fortsätta göra bort sig, eller sluta dra in stora pengar, lär det vara lätt för Sony att dumpa eller åtminstone ta sin hand från honom. Tom har kanske hittat ett nytt tillhåll, men det låter inte som om högsta hönsen är beredda att ta några jätterisker.

 5. Ah, en välinformerad individ.
  Tack, det lyste upp en aning.

  Har för mig att jag läste om det där MGM-uppköpet för ett bra tag sen.

 6. Har inte UA tekniskt sett fortfarande delar av rättigheterna till Bondfilmerna? I så fall är jag mycket, mycket orolig för framtiden…

 7. Lille B: I know movies 8) Plus att jag är en jävel på att googla, någon borde ge mig svart bälte.

  Danne K: Det tvivlar jag väldigt starkt på. Dels för att franchisen flyttade över till MGM i början av detta årtionde, men framför allt för att Sony/MGM knappast skulle riskera eller på något sätt låta någon annan få inflytande över Bondfilmerna på det där sättet. Nej, bra eller dåligt (och jag är för den delen inte övertygad om att Cruise/Wagner som Bondproducenter måste vara en dålig sak, för dom kan trots allt det här med film), jag skulle t o m kunna sätta mina surt fördrävande småslantar på att det inte finns något av James Bond kvar hos United Artists.

  Och finns det ändå, baserat på att de flesta gamla Bondfilmer fortfarande finns under den bannern, lär det vara på ett sätt som gör dom oåterkomliga för de nya styrande. Bond är för mycket av en (potentiell, ska väl tilläggas, jag har trots allt dålig koll på hur James Bond gått dom senaste filmerna) kassako för att Sony/MGM ska vilja ha det på nåt annat sätt.

 8. Pingback: Tom Cruise i en huvudroll, manus av Christopher McQuarrie och för regin står Bryan Singer på Bloggywood - En blogg om film.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>