De 10 bästa High School-filmerna

Alla har vi våra laster. Det finns de som väljer att röka, snusa, äta chips eller skjuta heroin. Själv är en av mina laster, förrutom äta chips, High School-filmer. Sätt en etikett på mig, putta mig i ring och kalla mig för tönt. Här är min lista på de tio absolut bästa high school-filmerna:

10. Election

Election

Alexander Paynes Election från 1999 är en mörk komedi om politik och sex. En film som inte är skapad från de vanliga klicheérna när det gäller high school-rullar och är det är inte heller en skratta rakt ut film. Election är en alldeles utmärkt politisk satir med en av mina favoriter Matthew Broderick.

Broderick har varit lite utanför rampljuset ett tag, om du inte bor i New York och sett The Producers på Broadway så klart, men har fem filmer på gång under detta och nästa år.

9. Rushmore

rushmore.jpg

Ahhh… Wes Anderson. Skulle jag göra en topp 10-lista över mina favoritfilmer någonsin så skulle Wes Andersons The Royal Tenenbaums ligga i toppen. Men den listan är, som du förstår, extremt svårt att sätta ihop och det vågar jag mig inte på för tillfället. Däremot så placerar jag hans Rushmore från 1998 med bland annat Bill Murray och Jason Schwartzman på plats nr 9. Det är inte en film som du skrattar dig igenom, denna lever du dig in i med hjälp av Wes musikval, design och de skruvade karaktärerna.

?r du riktigt uppmärksam kan du vid ett tillfälle i filmen när Max Fischer håller ett tal i klassrummet se Alexis Bledel på första raden. Två år innan hon slog i Gilmore Girls.

8. Weird Science

Weird Science

Anthony Michael Hall och Ilan Mitchell-Smith är två av 80-talets största nördar. I Weird Science från 1985 lyckades de med hjälp av en dator (vilka krafter de finns i dem!) skapa en fantastisk kvinna vars mål är att, förrutom att vara dödssexig, göra dem populära i skolan. Populäritet är förövrigt ett återkommande tema i high school-filmer.

Filmen utspelar sig i den påhittade staden Shermer, ett namn som regissören John Huhges använde flitigt i flertalet av sina filmer. Anthony Michael Hall referar i filmen till en flickvän i Kanada, vilket även hans rolfigur i The Breakfast Club gör. Gissa vad skolan i The Breakfast Club heter? Jovisst, Shermer High School.

Nedan drar Anthony Michael Hall igenom ett av tidernas bästa skådespel i alla kategorier.

7. Back to the Future

backtothefuture.jpg

Filmen som gjorde tv-stjärnan Michael J Fox till filmstjärna. En klassisk film om något som jag alltid har drömt om, att ha en tidsmaskin. Skulle maskinen vara en DeLorean så är det bara en bonus.

Fox fick tillåtelse från tv-serien Family Ties att medverka i Back to the Future på villkoret att det inte störde inspelningen av serien. Detta gjorde att han spelade in mycket av filmen på natten och dagscenerna filmades på helgerna.

6. Can’t Buy Me Love

cantbuymelove.jpg

Innan Patrick Dempsey spelade McDreamy i Greys Anatomy så klippte han gräs för att tjäna ihop pengar till ett teleskop. Här är det åter populäritetstemat som gäller. Skolan snyggaste tjej lånar mammas vita mockajacka och spiller rödvin på den. En panikslagen tjej måste köpa en ny jacka och en trånande Ronald Miller ger henne hans ihoptjänade teleskopengar. I utbyte måste hon låtsas vara hans flickvän så att han blir poppis i skolan.

5. The Breakfast Club

breakfast_club.jpg

Fem ungdomar har fått kvarstittning och måste spendera en lördags för- och eftermiddag i skolan. Fem ungdomar med totalt olika bakgrund som under dagen öppnar upp sig och lär känna varandra. Filmen öppnar upp med Simple Minds ”Don’t you forget about me” och sätter stämningen direkt.

Detta är den andra av tre John Hughes-filmer på denna lista.

4. Fast Times at Ridgemont High

fasttimes.jpg

Sean Penn är lite av en favorit hos mig. I Fast Times at Ridgemont High har han schackruiga Vans, röker marijuana och säger minnesvärda repliker ”Aloha Mr. Hand”.

Den då 17 årige Nicolas Cage var från början tänkt till att spela Judge Reinholds karaktär i filmen. Hans provfilmning ansågs dock vara för mörk. Dessutom så var han begränsad till att arbeta ett visst antal timmar per dygn eftersom han var under 18. Rollen gick alltså till Reinhold. Cage hade dock en liten liten roll i filmen och krediterades för första gången och antagligen sista gången som Nicolas Coppola.

3. Grease

grease.jpg

You’re the one that i want! O, O, oooh! Erkänn att du nynnade tyst för dig själv när du såg ovan rubrik och bild? Grease från 1978 känns given i denna lista. Historien om den snälla flickan Sandy som spenderar en sommar med ”badboyen” Danny Zuko är den musikalfilm som dragit in mest pengar genom tiderna, än så länge.

Zukos blåa vindjacka i början av filmen är en liten vinkning till James Deans rollfigur i Rebel Without a Cause. Där är den dock röd. Henry ”The Fonz” Winkler tackade nej till rollen som Danny Zuko, han var rädd för att typecastas. Host, to late!

Tell me about it, stud…

2. Risky Business

risky_business.jpg

Innan Tom Cruise blev en smått galen scientolog gled han runt i sina föräldrars hem i strumpor, kalsonger och skjorta till Bob Seegers Old Time Rock & Roll. En smått klassisk scen som många kommer ihåg. Men Risky Business handlar även om det ultimata trotset mot sin föräldrar, att öppna en bordell i huset när de är bortresta.

1. Ferris Buellers Day Off

ferris.jpg

Ferris Buellers Day Off från 1985, skriven och regisserad av 80-talsgiganten John Hughes, handlar om att skolka och leva livet. Hughes skapar en person och en tidpunkt i livet som alla kan relatera till. Vem har inte någonsin fejkat en sjukdom genom magkramp och slicka på händerna? Vem har inte velat låna kompisens farsas Ferrari Daytona?

Från början till slut är handlar denna rulle om härlig resa på jakt efter skoj och avkoppling. Att inte ta livet allt för seriöst hela tiden och om vänskap.

Så. Då var listan avklarad. Här är några filmer som även de är riktigt bra, men jag orkade inte göra en topp 30-lista: Napoleon Dynamite, The Virgin Suicides, The Karate Kid, American Pie, Döda Poeters Sällskap, Lucas, Donnie Darko, Sista natten med gänget och många många fler.

Skynda kommentera! Att tycka till om Topp 10-listor är det femte elementet efter vatten, jord, vind och eld enligt den gamle greken Empedocles och det är just det jag vill åt. Detta är inget facit och jag kan ha glömt någon rulle.

Vill du vara med och skapa nästa lista kring de bästa college-filmerna eller har du kanske tips på ett annat ämne? Maila mig film och motivering på: daniel[at]bloggywood.se.

22 reaktion på “De 10 bästa High School-filmerna

 1. Du nämner inte ens high schoolgenrens bästa film, nämligen Deltagänget. Skäms, gör om och gör rätt:)!

  Men annars var det en trevlig lista.

 2. Charmiga filmer. Jag har ingen topp tio i huvudet, men är stort fan av Back to The Future och Rushmore. Men det är någon som saknas, hmm, får återkomma..

  Ferris Bueller gick flera nätter i rad på tv4film för inte så längesen, och efter en vecka hade jag sett hela filmen med någon halvtimmes overlap :)

 3. Bortsett från att jag tycker Rushmore är överpretentiös sörja samt finner det svårt att klassificera Back to the Future som en high-schoolfilm så tycker jag listan var klockren :)

 4. Deltagänget, Ferris Buellers Day Off, Can?t Buy Me Love, Back to the Future & Weird Science köper jag. Saknar dock Better Off Dead… (1985) och Heathers (1989) på listan.

 5. elon: Deltagänget är, om jag inte minns helt fel, en college-film. Den hamnar definitivt på den listan… :)

  isecore: Jag är allergisk mot överpretentiösa sörjor, konstigt att jag inte reagerat med eksem på Rushmore. :) Back to the Future är defintivt high school! Nörden som ska få flickan plus en bal.

 6. elon, Deltagänget är en college-film så om den hade varit på listan hade jag blivit upprörd.
  Min enda invändning nu är Grease som jag gärna hade varit utan… :)

 7. Många av filmerna skulle jag inte klassificera som High School vid en första anblick, men när man gräver djupare så ser man att du har rätt!

  Skön lista som är befriad från alla de där hemska spektaklen som sköljde över oss i slutet av 90-talet och en liten bit in på 2000-talet.

  Min första impuls var som så många andra att påpeka att Deltagänget saknades och även Revenge Of The Nerds, men de är som sagt College-filmer.

  Mer listor åt folket!

 8. Tänkte säga Revenge of The Nerds tills jag kom att tänka på att det antagligen är en collage film ;)

  Nä, skön lista, många filmer man haft härliga tider med!
  Nu är det väl snart daxs för en top tio geek movies lista här på Bloggywood?

  André Hedetoft
  Geek Movie Director
  Bli medlem i min Fan Club så att jag får göra min nästa film på http://www.andrehedetoft.com

 9. JoeZ:
  Den tänkte jag också på. Det är en i mina ögon väldigt underskattad rulle.
  Dessutom är det kul att se många sköna skådisar innan deras karriärer tog fart.

 10. JoeZ: WTF! Fasen. Jag hade ju med den! Men innan publicering så upptäckte jag att det var 11 filmer i listan. Inte så passande om det är en topp-10. Började flytta runt på listan osv och den måste fallit bort. Nu när du nämner den så poppar det upp. Hade ju skrivit en del om den… Den hamnar dock högt upp. I love it!

 11. Here we go, en bautalycklig bloggares bekännelser:

  Jag bara älskar denna lista. Jag vill ha listan i en liten bok. Jag vill ha tre filmklipp till på varje film. Nej, jag vill förresten att det ska vara 20-i-topp och fem klipp från varje film och sedan klipp från huvudrollsinnehavarnas senare karriärer och så några bilagor med deras eventuella plastikoperationer och skandalrubriker och förresten tror jag att det blir ännu bättre med en topp-30-lista.

  Pfuh.

 12. ?r Back to the future en high school film?
  Den och Sista natten med gänget är de på listan jag sett och uppskattat. Annars låter high school-film på mig som något om finniga grabbar som tjuvtittar på flickor i bh!

 13. Lotten: En topp 30, eller t o m en topp 50 skulle ju kunna klaras av kring detta ämne. Jag gör det gärna, men jag har så mycket som jag vill göra så tio stycken får duga för tillfället. Däremot är det ju fantastiska idéer du har kring huvudrollsinnehavarnas senare karriärer osv. Om jag bara tänkt på det när jag började med listan…

  ab: High School-filmer kan mycket väl innehålla finniga grabbar som tjuvkikar på flickor i bh. Back To The Future må ha ett litet element av tidsresor i sig, men i huvudsak så handlar den om nörden som är förtjust i den snygga flickan. Lägg därtill en skolbal så har du en high school-film.

 14. hej!
  kul lista.. fickreda på en del filmer jag aldrig hört talas om faktiskt :S
  men grease, ja de är jätte bra att ni har med den… jag älskar den verkligen! :D

  kram Mia

 15. Jag måste medge att jag blev lite förvånad att ”Fira med Ferris” blev etta, men hellre den än ”Födelsedagen”.

  Fast jag tycker att ”Breakfast Club” skulle ha varit på första plats. Den är en av de bästa tonårsfilmer från 80-talet.

 16. Pingback: Bloggywood fyller 3 år! på Bloggywood

 17. Jag undrar om det är någon som sett en gammal film om en kille som går antingen i high school eller college, vet inte vilket. men han tål inte tomate, är väldigt allergisk. Vänligen kontakta mig. rising78@hotmail.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>