Jack Palance död vid 87

Jack Palance

En man med bullrig och auktoritär röst, förnäma ögonbryn och riktig härlig karisma har lämnat oss. Jack Palance dog den 10:e november. Han blev 87 år gammal.

Jack var innan sin skådespelarkarriär proffsboxare med 15 raka vinster, tolv på knockout. Hans boxningskarriär avslutades när han rykte in i andra världskriget. Han skadade sig under en flygövning när han var tvungen att hoppa från en brinnande B-24 och fick svåra brännskador.

Efter kriget började hans skådespelarkärriär. Bland annat var han inhoppare för Marlon Brando i teaterversionen av Linje Lusta (A Streetcar Named Desire) och fick en Oscar för sin roll som Curly i City Slickers (1991).

Tre år efter sin debut på Broadway, 1950, gjorde han sin första roll på den vita duken och blev oscarsnominerad för sin roll som Lester Blaine i sin tredje film, Sudden Fear. Följande år kom nästa oscarsnominering för rollen som Jack Wilson i Shane.

Medverkan i Young Guns från 1988 och Tim Burtons Batman från 1989 återupplivade Palance karriär och i mars 1992 fick han kliva upp och mottaga en Oscar. Den 191 cm långa Palance klev upp på scen och skämtade om sin motspelare, och tillika värd för kvällen, att han ”skiter större saker än Billy Crystal” och började vid 73 års ålder att göra armhävningar med en hand.

Conan har ett klipp från hans Oscarstal.
Se det och knäpp sedan igång en valfri Palance-film ikväll. Ett alldeles utmärkt sätt att hedra en gammal legend.

3 reaktion på “Jack Palance död vid 87

  1. Jack Palance hade många minnesvärda roller, men den som verkligen fastnade i mitt minne var hans roll som Curly i City Slickers. Har för mig att det där med att han skiter saker större än Billy Crystal även fanns med som en replik i nyss nämnda film.

    Så, för att parafrasera Cookies tal när Curly köper farmen i den filmen:

    -Lord, we give you Jack. Try not to piss him off.

  2. Vad är det som folk tycker är så bra med City Slickers egentligen? Fruktansvärt tråkig film. Tycker bara att det är pinsamt att Jack Palance medverkade i den filmen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>