SFF: Recension av Half Nelson


Half Nelson

Innerstadsläraren Dan kämpar med drogproblem samtidigt som han försöker få sina elever att engagera sig i historien och hur den påverkar samhället. När Drey, en av hans elever, hittar honom däckad på en skoltoalett börjar en speciell vänskap att ta form.

Mickey Mouse Club-killen Ryan Gosling har vuxit upp, skaffat skägg och agerar otroligt bra i Half Nelson. Jag ska erkänna att jag det enda jag har sett av Gosling är Disney-rullen Remember the Titans och så har jag zappat förbi något avsnitt av Young Hercules.

Dan Dunne (Gosling) kämpar med sitt drogproblem. Det finns dagar då han verkar klara sig ganska bra och han själv säger att han har det under kontroll. Dan halkar dock från det lilla grepp han har och en av hans elever (Shareeka Epps) hittar honom på skoltoaletten med crackpipan i handen.

Detta är ingen film om vägen till drogberoende eller om vägen ifrån det. Vi får aldrig veta hur Dan hamnade bland drogerna. Half Nelson handlar om drogberoende och dess råa vardag. En passande titel på filmen som kommer från ett klassiskt brottningsgrepp som är svår att ta sig ur.

Half Nelson är välskriven och känns aldrig övergjord utan bara levande. Fantastisk skådespeleri från Gosling men även från den unga Shareeka Epps. Krydda detta med vackert foto så har du en 5:a.

5 av 6

Längd: 1tim. 46min. Trailer: Se här! Hemsida: halfnelsonthefilm.com

4 reaktion på “SFF: Recension av Half Nelson

  1. Tack för ett fint filmtips. Denna verkar mycket sevärd. Om vill se ytterliggare en film som visar på att mr Gosling vuxit upp. Ta en titt på The Notebook, mycket bra film.

  2. Tjena Patrik,
    Jag tänkte nämna Notebook i texten faktiskt. Har inte sett den själv, utan min tjej har sett den och gillade den. Det verkade dock inte särskilt relevant. :) Men det är en film som nu ligger på min ”vill se”-lista.

    //Daniel

  3. Pingback: SFF: Face2Face med Ryan Fleck - Regissören till Half Nelson på Bloggywood - En blogg om film.

  4. Pingback: De 30 bästa filmerna 2007, del 1 av 3 - Bloggywood - En blogg om film.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>