Leo vs Leo, Matt vs Matt i Golden Globe-galan

Copyright Sandrew Metronome

Det har kommit fram att Matt Damon och Leonardo DiCaprio tvingas tävla mot sig själva om nomineringar till vinterns Golden Globe-gala. I årets stora polisthriller The Departed gör DiCaprio sin kanske bästa rollprestation sedan Gilbert Grape, men både han och Matt Damon har av galans nominerings-kommitté bedömts inneha huvudroller i filmen (istället för två biroller som filmbolaget ville få det till). För striden om nomineringarna innebär detta att Leo nu tävlar mot sin andra stora huvudroll i Blood Diamond och Damon mot sin roll i Robert DeNiros spiondrama The Good Shepherd.

Golden Globe-galan, med priserna utsedda av en jury av utländska filmjournalister arbetande i Los Angeles, är allmänt ansedd som den största amerikanska filmgalan efter Oscarsgalan, och brukar också sägas ge en fingervisning om vilka filmer som har störst chans i denna. Och pr-folket bakom grabbarna får väl nöja sig med att något liknande inte kan hända där.

Får en skådespelare nog röster för två eller fler Oscarsnomineringar inom samma kategori får endast den populäraste rollprestationen tävla (se regel 6:5). Detta förhindrar också att rösterna från ”fans” av en skådespelare fördelas alltför jämnt på flera prestationer, vilket skulle kunna innebära att chanserna till en statyett minskar rejält.

?vriga som hamnat i birollskategorin är både Cate Blanchett och Brad Pitt från Babel, liksom det skönsjungande fenomenet Jennifer Hudson i Dreamgirls (Beyonce Knowles hamnar officiellt i huvudrolls-rejset, vad hon nu ska göra där). Och lilla 10-åriga Abigail Breslin från Little Miss Sunshine får tävla om en nominering för kvinnlig huvudroll, istället för biroll som var vad filmbolaget eftersträvade.

Via Gold Derby. Bilder från The Departed (nytt premiärdatum 12 jan 2007!)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>