SFF: Recension av Last King of Scotland

Stockholms Filmfestival
Last King of Scotland


Nicholas Garrigan kommer till Uganda som entusiastisk nyutexaminerad läkare i början av 70-talet för att jobba som volontär. Efter att ha plåstrat om Idi Amin, Ugandas nyblivne president, efter en mindre bilolycka blir Nicholas snabbt utnämnd till Amins personlige läkare och kommer att bli en av dennes närmsta män.

Nicholas (James McAvoy) är nybliven läkare med hyfsade betyg, inte alls lika bra avgångsbetyg som sin far vilket han även påpekar vid middagen i hemmet. Denna lilla replik får oss ganska snabbt att ana att Nicolas inte alls trivs så hemma och inte direkt ser fram emot sin karriär som husläkare i Skottland.

Detta är historien om Nicholas som blir personlig läkare till Ugandas dikator Idi Amin. En man som var charmig, bullrig, teatralisk, paranoid och jäkligt sjuk i huvudet. I filmen starkt porträtterat av Forest Whitaker som i början är just charmig, vilket gör att den unge doktorn fastnar för honom. Efter lite mer än halva filmen släpps visar sig dock Idi Amin från sin galna sida och Forest Whitaker släpper löst ordentligt och visar verkligen vilken läskigt man det där var.

The Last King of Scotland är en välgjord film med vackert foto men som jag tycker faller på vissa ställen. Kanske borde den ha fokuserat mera på Idi Amin och de grymheter (över 300.000 människor mördades under hans regim) som folket i Uganda fick leva med än den unga skotska läkaren. En person som jag faktiskt hade lite svårt att sympatisera med.

Betyg 4 av 6

?vrigt: The Last King of Scotland har ordinarie biopremiär den 26:e januari.

4 reaktion på “SFF: Recension av Last King of Scotland

  1. Det är inte helt omöjligt, det blir nog definitivt en nominering. Detta är en roll, och en rolltolkning, som akademin tycker om tror jag. Det är för honom, det vackra fotot och Gillan ”Scully” Anderson som du ska se denna film…

  2. Scully framstår som en helt ny skådespelerska :) Hon kan nog börja få lite nya typer av roller efter denna film. Kanske av den typ som just nu går till Julianne Moore och Kate Winslet . Eller kanske de som förut gick till Helen Mirren. Hursomhelst så tror jag att hon kan få en ny karriär bara baserat på hur hon framstod här under tjugo minuter.

  3. Pingback: Kommentar kring Golden Globe på Bloggywood - En blogg om film.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>