SFF: Sherrybaby vinnare av bronshästen på årets filmfestival

Stockholms Filmfestival
Maggie Gyllenhaal i Sherrybaby
Maggie Gyllenhaal i Sherrybaby

?rets jury har gjort sina val och presenterar nu vinnarna på Stockholms 17:e Internationella Filmfestival. För andra gången i festivalens historia kan en kvinnlig regissör kliva fram och ta emot det åtråvärda hederspriset för bästa film.

2006 års Bronshäst för bästa film går till Sherrybaby av Laurie Collyer.

I filmen får vi följa Sherrys (Maggie Gyllenhaal) väg tillbaka efter att ha avtjänat ett treårigt fängelsestraff för ett brott hon begått som heroinberoende nittonåring. Sherry gör allt för att bevisa för sig själv och sin omgivning att hon klarar av ett liv utanför fängelsemurarna. Drogproblem och djupa ärr från barndomen står dock emellan Sherry och det hon helst av allt vill ? att återigen bli förälder åt den dotter hon en gång tvingats lämna. Sherrybaby är Laurie Collyers spelfilmsdebut.

Bästa film: Sherrybaby av Laurie Collyer
Juryns motivering: ”En ren och hjärtskärande berättelse om överlevnad och värdighet. Collyer tar oss med på en desperat jakt på kärlek, genom ett landskap av kamp, skuld och krossade drömmar ? en resa som är svår att betrakta och omöjlig att glömma”.

Bästa regidebut: Daniel Sanchez Arévalo för Darkbluealmostblack
Juryns motivering: ”En djupt humanistisk film som berättas med otrolig värme, lätthet och elegans. Detta är historieberättande när det är som allra bäst, med rörande skådespelarinsatser och utsökta visuella egenskaper”.

Bästa skådespelerska: Maggie Gyllenhaal för Sherrybaby
Juryns motivering: ”Sårbar. ?kta. Kompromisslös. Gyllenhaals bländande framträdande träffar åskådaren hårt och kommer att sätta en ny standard för skådespelare världen över”.

Bästa skådespelare: Ryan Gosling för Half Nelson
Juryns motivering: ”Med ärlighet, charm och ett sorgset leende balanserar Gosling på avgrundens brant. Han ger ett nytt ansikte åt drogberoende och mänskligt värde åt ett förlorat jag”.

Bästa manus: Beatrix Christian för Jindabyne
Juryns motivering: ”En mogen och skrämmande berättelse som inte bara splittrar en familj, utan skär som en slö kniv genom ett samhälle fyllt av rädsla, fördomar och rasism”.

Bästa foto: Anthony Dod Mantle för The Last King of Scotland
Juryns motivering: ”Starka bilder som sträcker sig från det finstämda till det hårtslående. En resa bakåt i tiden som stimulerar alla sinnen”.

Bästa kortfilm: Adults Only av Joon Han Yeo
Juryns motivering: ”En rörande och sorgsen reflektion över liv och död, genomförd på ett uppfinningsrikt sätt med starka bilder och musik”.

Star! Audience Award:
Stockholms filmfestivals publikpris 2006 går till Little Miss Sunshine av Jonathan Dayton och Valerie Faris.

1 km film 2006: Amanda Adolfsson för Stilla Natt
Juryns motivering: ”För en film som med berättarglädje och driven personregi drar in åskådaren i varje scen. Helhetstänkande förenas med inkännande och detaljrikedom i en angelägen film som engagerar både emotionellt och visuellt”.

Hedersomnämnande: Göken av John Belfrage och Joni Huttunen
Juryns motivering: ”För ett bidrag med stort hjärta och personligt uttryck, där formen är väl anpassad efter den underfundiga humorn. Sällan har ensamma gubbar i mössor varit charmigare än i denna film som både roar och berör och lämnar ett varmt eko efter sig”.

Stockholm Lifetime Achievement Award 2006
Lasse Hallström erhåller 2006 års Lifetime Achievement Award med motiveringen: ”En av Sveriges mest uppskattade regissörer tog steget från Bullerbyn till Hollywood med bibehållen ödmjukhet. Med en utpräglad känsla för autenticitet och förståelse för människans inre har Hallström skapat kritikerhyllade, mångsidiga filmverk som går rakt in i hjärtat på publiken. Hans filmer präglas av en enkelhet och en närvaro som berättar historier om utanförskap och mänsklig förändring”.

Stockholm Visionary Award 2006
Darren Aronofsky erhåller 2006 års Visionary Award med motiveringen: ”Efter bara tre filmer har Darren Aronofsky etablerat sig som en av vår tids mest intressanta filmskapare. Hans berättande präglas av passion; med överraskande lösningar spränger hans filmer alla konventioner. Darren Aronofsky är en visionär vars kreativa filmskapande inspirerar och fångar publiken, genom att ta oss
till platser vi inte visste fanns”
.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>