Elijah Wood pratar om The Hobbit

Elijah Wood som Frodo

Empire har talat med Elijah ”Frodo” Wood om The Hobbit och hans syn på de senaste veckornas ”tjafs” kring filmprojektet. Kort sagt så tycker Frodo precis som Peter. Frodo som förövrigt inte ens skulle dyka upp The Hobbit.

Elijah Wood: I think it’s a total shame, primarily for Peter and his team ? WETA, and the thousands of people that lent their artistic creativity for ten years to this world of Middle Earth — to imagine that somebody else would be given that opportunity, and that it essentially wouldn’t be made by the same team.

Elijah forsätter sedan genom att säga att det är synd, speciellt för alla tusentals fans, att detta måste vara ett affärsbeslut. Detta kan man då tolka på lite olika sätt. Jag tolkar det som så att det är lite gulligt att Frodo tror att filmbolagen gör filmer för fans och konstens skull.

Pengarna är alltid nummer ett när stora bolag gör stora filmer. Konsten kommer längre ned på listan, likaså fansen. New Line kör hårda bollar för att deras licenstid är begränsad, det är fullt förståeligt. De, precis som alla andra företag, är ute efter att tjäna pengar.

4 reaktion på “Elijah Wood pratar om The Hobbit

  1. filmbolag gör inte film för konstens skull. De gör det för pengarnas skull. Det är ingen nyhet, och eftersom det är filmbolag det handlar om är det fullständigt logiskt.

    Däremot tror jag att regissörer och skådespelare gör film för konstens skull. Visserligen kan man tjäna grovt med stålar om man blir känd skådis eller regissör, men jag tror ändå att hjärtat kommer i första hand, och därför håller jag helt med om att det är synd filmbolagen så cyniskt försöker utnyttja LOTR-fansen.

  2. Det där är bara hyckleri. Visst skådespelare är kreativa människor och tycker säkert om skådespel som en konstform men att göra Hollywood filmer är knappast något som associeras med det, inte för oss vanliga dödliga och absolut inte i deras egna kretsar. Att Elijha skulle göra en film helt gratis bara för att han ville att den skulle bli av för att det finns fans som vill se den är föga troligt. Därför är hans uttalande bara utomordentligt korkat. I slutändan är det ändå egosistiska skäl som driver kreatörer. Att hoppa på ett projekt som Sagan om ringen drevs väl av att vara med och skapa någon sorts filmhistoria av en extremt efterlängtad bok med en extrem budget. Visst det kanske finns något där som har med konsten att göra men snarare att sätta sitt eget namn i historieboken. Om inte filmer gick ihop skulle det nog inte göras så mycket filmer överhuvudtaget, att säga att de som tänker ekonomiskt inte bidrar till karusellen är extremt cyniskt. Det är de som skapar förutsättningarna för det som skådespelarna vill kalla konstform.

  3. Genom att titta på en vanlig skådis som vem som helst så ser man att de gärna gör skitfilmer om de får bra betalt.

    Jag själv har hört Michael Caine säga att det är svårt för honom att tacka nej till filmer då han kommer från en extremt fattig barndom där de inte hade mat för dagen. Han erkänner att han gjort många filmer för pengarna, t ex Hajen 4. ;0)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>