BitTorrent skriver avtal med flertalet tv- och filmbolag

bittorrent.jpg

Fildelarfirman BitTorrent vill skaka av sig det dåliga ryktet kring fildelning och har skrivit avtal med ett större antal film- och tvbolag. BitTorrent vill använda sin fildelningsteknik till att sälja film legalt.

20th Century Fox, Warner Bros., Paramount Pictures, MTV, Comedy Central och Lionsgate är några av företagen som slutit avtal med BitTorrent. Detta betyder ett sortiment på tex X-Men, Mission Impossible III, 24, Dave Chappelle Show och Prison Break.

Detta betyder att BitTorrent kommer att inleda en testfas i februari nästa år med nedladdning av dvd:er och tv-avsnitt direkt till din dator eller till portabla mediaspelare. BitTorrent är störst i USA på laglig filmförsäljning och kunderna kommer att kunna ladda ned digitala kopior av de fysiska dvd:er som finns i butik. Många av filmerna kommer att finnas tillgängliga för nedladdning samma datum som de släpps i butik.

Filmerna ska gå att både köpas (DTO – DVD to Own) och hyras (VDO – Video on demand) och tv-programmen kommer enbart att finnas till försäljning (DTO).

Något som inte nämns är prissättningen. Prissättningen, enkelheten och sortimentet är de absolut viktigaste delarna för att detta ska bli en succé.

Kan vi hoppas på rimliga priser? Vad är du beredd att betala för att lagligt ladda ned (på ett enkelt sätt) filmer och tv-serier? Jag skulle kunna tänka mig 10 kr per tv-avsnitt (runt 250:- för en säsong) och 50-80 kr för en film.

Läs mer
Pressrelease från BitTorrent
Beta Alfa – Bittorrent i allians med filmgiganterna
IDG

9 reaktion på “BitTorrent skriver avtal med flertalet tv- och filmbolag

 1. Problemet ligger för min del inte i priset, även om filmer och tv-serier i nuläget är väldigt dyra, utan i att jag vill hålla i det jag köpt. Det kanske är jag som är gammalmodig, men jag har absolut ingen lust att hosta upp mina surt förvärvade slantar för att lagra nånting på en hårddisk. Jag vill kunna ta och hålla i den film/serie jag köpt, titta på dem där de står i prydliga rader i hyllan.

  Däremot att ‘hyra’ genom nedladdning skulle jag kunna tänka mig, alternativt att de också skickar hem film omslag utan fodral om man köper via nedladdning.
  Fast å andra sidan, vissa serier skulle jag kunna tänka mig att köpa på det viset men då måste det ligga i den prisklass som du nämner ovan.

 2. Du kan ju alltid bränna dem och hålla i dem… ;-)

  Vet precis vad du menar. Själv är jag lite av samlare, så det är trevligt att ha allting i schyssta fodral i prydliga rader.

  Det måste vara ett bra pris OCH det måste vara enklare än att ladda hem det via DC eller liknande. Nu är ju det iofs väldigt enkelt om man väl kommit igång….

 3. Jag vet! =)
  Men du vet vad jag menar, film/musikbranschen har ju bitit sig själva i svansen när de inte insett att folk inte vill betala de där summorna för deras produkter och varför skulle nån köpa grejer via nedladdning nu, när de fortfarande kan få det gratis? Suck.

 4. Jag skulle gärna betala för att ladda hem lagligt. Men grejen är ju att formatet måste vara bra och utan DRM osv. Aldrig i livet jag betalar för en professionellt framställd produkt som är så mycket sämre än gratisalternativen är.

 5. Vi kan hoppas på rimlig prissättning, men jag har en känsla av att det vore aningen naivt. Själv föredrar jag en kombination, köpa DVD:n (eller skivan) när jag vekligen vill äga, ladda ner för att testa eller om jag helt enkelt inte bryr mig om plastskivan i det specifika falllet. För det sistnämnda är jag mer än villig att betala, jag vill betala och göra rätt för mig, men priserna får inte vara i nivå med den fysiska produkten och att skada något jag betalar för med DRM är löjligt och en förolämpning mot mig som kund och film eller musikälskare.

  Alla alternativ som verkligen skulle kunna minska piratkopieringen och öka den kommersiella lagliga nerladdningen, är alternativ som storbolagen verkar vägra ens titta åt.

 6. Men de stora återförsäljningskanalerna för DVD-filmer hymlar inte om att de vill hålla download-priserna höga.

  Amerikas största butikskedja Walmart har ju sagt det rakt ut att de inte tänker sitta still och acceptera en billigare prissättning i linje med exempelvis Apples iTunes. Så företag som Walmart sätter press på filmbolagen att hålla downloadpriserna höga och eftersom dvd-försäljningen fortfarande är den största kassa-kon så vågar man inte riskera den.

  Sen tror jag väl som många att det finns risk att vi filmälskare kommer bort från det här samlandet av filmer nu när de inte måste vara på fysiska media. ?ven om laglig nerladdning tar fart riskerar det att bli mycket mindre värden för filmbolagen med något sådant än vad de idag får in på dvd trots all piratkopiering. Så vad som är bra för konsumenterna kan vara riktigt dåligt, ekonomiskt sett, för filmbolagen.

  Ett liknande exempel är ju skivbranschen där det känns som hela den gamla album-modellen är för alltid körd, men samtidigt minskar intresset för att leta upp musik nu när det är mer medvetandegjort att det är ”a la carte”-nerladdningar som ger dig valuta och kvalité. Du laddar ner singelspåren från Pussy Cat Dolls och that’s it fram till att du faller för Black Eyed Peas och laddar ner två av deras låtar.

  HD-formaten kan dock vara räddningen för filmindustrins försäljning av fysiska media i den mån kopieringsskyddet håller och folk verkligen accepterar formaten som något värt ett premiumpris (jmf tiden när vhs såldes jämsides och billigare än dvd). Men om kopieringsskyddet inte håller så kommer 30-40 GB att ta sin lilla tid att ladda ner, vilket kan innebära just att vanligt folk varken känner för att betalar för en film som kan laddas ner gratis eller för att då ladda ner den illegalt. Människor är irrationella i sina.. ”emotionella köpbeslut” :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>