Från oss alla till er alla…

enriktigtgodjul.jpg
Ho Ho Ho! Prinskorvar, knäck och nötter i all ära, julen handlar ju egentligen bara om en sak: Filmerna på tv. Bloggywoods julklapp till er cineaster är en guide till storhelgens filmer i burken, men frågan är: erbjuder årets tv räddning fån odrägliga släktingar och översocialisering? Nja, döm själva!

Dan f?¶re dan!

Om man inte vill se Fröken von Sydow i rimstugan på Bingolottos uppesittarkväll finns det lite andra alternativ, med betoning på lite: Om alla julklappar är köpta kan eftermiddagen ägnas åt Herr Carrey i rollen som grön jultjuv, senare under kvällen kan den rastlöse cineasten som vill ta gott om pauser se den gamla kult-action-filmen Die Hard II på Tv 3. ?r man lagd åt skratthållet och vill undvika utdragna pauser kan Chevy Chase skådas på SVT2 som prestationsångestpräglad familjepappa i juletider. För att uppnå maximal julstämning- eller inte- visas Tim Allen i Nu är det jul igen, tätt följt av den efterlängtade uppföljaren Nu är det jul igen 2.

?r man stolt mottagare av Canal+ film1 (jösses vilka titlar de har på sina kanaler nuförtiden), börjar eftermiddagen redan 14.00 med komedin Alfie (som kanske kan uteslutas) och senare Vince Vaughn och Owen Wilson som raggande snyltgäster i Wedding Crashers. Missa inte Christopher Nolans strålande berättelse om hur Gotham Citys beskyddare i tajt mundering blev till. Ett specialtips från botten av mitt hjärta – missa inte den gröne snyggingen Kermit i Mupparnas Julsaga på TV1000. Och missa för allt i världen inte Kvarteret Skatans julspecial på SVT1 kl. 21.00.

Grinchen 15.50 Kanal 5
Alfie 14.30 Canal+ film1
Wedding Crashers 16.15 Canal+ film1
Mupparnas Julsaga 17.00 TV1000
Nu är det jul igen 18.05 Kanal 5
Nu är det jul igen 2 21.00 Kanal 5
Batman Begins 20.00 Canal+ film1
Die Hard II 21.00 TV3

Julafton

Förutom Kalle Anka och julklappar bjuder självaste dopparedan på blandad konfekt: TV4 startar sin julspecial med Sagan om ringen-trilogin, bara för att avbryta den första filmen med nyheter och väder *mutter*. (Del 2 och 3 visas på Juldagen och Annandagen). Innan ni kommer så långt är naturligtvis sagan om den 13-åriga Robin Hood-wannabeen ett måste, och efter Karl-Bertil har ni tid för att fylla på godislagret innan Monsters Inc drar igång på grannkanalen: en animerad sci-fi skäckis för såväl små och stora barn (och jättestora…). Gillar man inte animerat eller superpåkostade fantasy mastodontfilmer finns det svenska alternativet i form av den gamla godingen med Stig-Helmer i fjällen. Lite senare äntrar Charlie sheen TV6 med film-parodin Hot Shots som än idag är en av de bästa! För nattugglan erbjuds stjärnspäckade Te med Mussolini som ett avbrott i alla jul-komedier.

Filmlandskapet denna jul vidgas enormt om man har tillgång till filmkanalerna: I heart Huckabees är en filosofisk historia där två existentiella detektiver hjälper människor i själslig kris, med Dustin Hoffman, Lily Tomlin, Jude Law, Naomi Watts, Mark Wahlberg. Tim Burtons klassiker Nightmare before christmas kan aldrig avnjutas för många gånger, se den igen på TV1000.

I heart huckabees 14.40 Canal+ film1
Nightmare before christmas 17.00 TV1000 family
Karl-Bertil jonsons julafton 19.00 SVT1
Monsters Inc. 19.30 SVT2
Sagan om ringen 20.00 TV4
Sällskapsresan 2- snowroller 21.30 SVT2
Hot Shots 22.00 TV6
Te med Mussolini 0.05 SVT2

juldagen

Min juldag kommer att börja tidigt, förmodligen inte med julotta utan med barndomsfavoriten Den oändliga historien. En pojke utan vänner upptäcker en helt annan värld som i sin tur behöver lite hjälp…En underdog historia med fantasy, hjältar och allt annat som genren erbjuder. För att inte tala om skön musik. Sen kan alla gå och leka med sina julklappar för att återkomma till tvn runt 16-snåret då den bästa biopicen sänds på TV4, nämligen Hallströms skildring av supergruppen ABBAs tillvaro. Inte att förglömma- slå på TV4 vid 20.00 för del två i sagan om ringen-trilogin: Sagan om de två tornen. Om inte det behagar så finns det vid samma tid hederlig svensk humor i form av jönssonligan i grannkanalen. Om du har filmkanaler rekommenderar jag en lysande Nicolas Cage som vapenhandlare i Lord of War från 2005. Vill du ha något mer lättsamt i form av världens mest cyniske robot så kolla in Liftarens guide till galaxen på TV1000.

Den oändliga historien 9.10 Kanal 5
ABBA-the movie 16.10 TV4
Harry Potter och hemligheternas kammare 19.00 TV3
Sagan om de två tornen 20.00 TV4
Liftarens guide till galaxen 20.00 TV1000
Jönssonligan och den svarta diamanten 20.00 Kanal 5
Lord of War 20.00 TV1000 action

annandagen.jpg

Annandagen- dagen efter dagen- inleds med svårt och tungt filmskapande: Bergmans Fanny och Alexander, perfekt för de som var ute dagen innan. Har man tänkt att se Göta Kanal 2 kanske det är läge att uppdatera med första filmen, och ärligt, kan man bli trött på den?! Göta Kanal alltså SVT1 kl. 14.25. Höjdarfilmerna staplas på varandra denna annandag när en ung och oförstörd Tom Cruise är pilot i Top Gun från 1986. Detta var ljusår innan han började hoppa i soffor i talk shows…Om du haft tålamod följa sagan om ringen trilogin är det nästan lag att se trean samma tid och kanal som föregående dagar och är du utrustad med filmkanaler så är Polanskis Rosemarys baby från 1968 ett måste under kvällen!

Fanny och Alexander 12.55 SVT2
Göta Kanal 14.25 SVT1
Top Gun 16.15 TV4
Sagan om Konungens återkomst 20.00 TV4
Rosemary’s baby 21.00 Canal+ film3

5 reaktion på “Från oss alla till er alla…

  1. Tack för guiden!

    Inte mycket man inte redan har sett dock… kanske tid att se om vissa filmer, så som Hot Shots och Nightmare before Christmas…

  2. Pingback: God Jul! - Flimrigt.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>