Förre barnstjärnan Jackie E Haley berättar om sin comeback

jackiee21.jpg
Jackie E Haley är killen längst till vänster (från Breaking Away, 1979)

It wasn?t so much taken away as much as it just drifted away. It?s taken me a long time to realize that Hollywood did not conspire against me. That nobody had meetings and said, ”Hey this guy?s out.”

Efter 1970-talets stora framgångar med filmer som Bad News Bears och Breaking Away fick Jackie Earle Haley inte längre några roller i de stora filmerna. I likhet med Macaulay Culkin, Shirley Temple och många fler barnskådespelare fick hans karriär aldrig någon naturlig övergång till de vuxna rollerna och efter många b-filmer rann den ut i sanden i början av 90-talet.

Men häromåret ringde plötsligt regissören Stephen Zaillian angående en liten roll i Alla kungens män. Och efter det var det dags för den minst sagt modiga rollen i Little Children (svensk premiär 12 februari, men recenserad redan under SFF). Med hjälp av Todd Fields nyanserade manus och regi blir Jackie E Haleys gestaltning av pedofilen Ronald till ett känsloladdat porträtt som går bortom alla klichéer om bara en störd och hemsk man. Det är en av filmens största behållningar, och också den grund som filmens hela emotionella slagstyrka behöver.

I en intervju med Oscarwatch.com berättar Haley mer om hur han tagit fasta på karaktären Ronalds relation till mamman, hur rollprestationen även inspirerats av broderns kamp mot heroinberoende och om hur det var att plötsligt få nöja sig med en plats i Hollywoods periferi. Det är fascinerande, om än något mörk läsning, och rekommenderas särskilt om du var en av de som såg Little Children under Stockholms Filmfestival.

Läs intervjun med Jackie E Haley här.

6 reaktion på “Förre barnstjärnan Jackie E Haley berättar om sin comeback

  1. Nej, har inte sett filmerna. Men om du har barnasinnet kvar och får tag på originalet rekommenderar jag den ändå. Det är iaf en film som iallafall verkar väldigt lyckad.

    Det till skillnad från nyinspelningen som enligt kritikerna inte fungerade som en helhet (brukar betyda att man kan njuta av vissa delar eller egenskaper av filmen, men att något är väldigt ”off” eller fel)

  2. Pingback: Livet leker för Jackie Earle Haley på Bloggywood - En blogg om film.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>