De 10 bästa hämndrullarna

The Sting

Hämnd. Svenska ordboken definierar hämnd som ?revansch, att ge igen?. Låt ordet sakta rulla på tungan och du kan med lite fantasi och inlevelse nästan smaka blodet i munnen. Hämnd och i synnerhet filmer som behandlar ämnet har alltid fascinerat mig och man kan säga att jag och mina likasinnade har blivit bortskämda den här sidan av millenniet med både Tarantinos Kill Bill och Chan-Wook Parks ?Vengeance Trilogy? som uppenbara höjdpunkter.

?ven fast vi vet att hämnd inte är det bästa sättet att lösa ett problem så är att ge tillbaka för gammal ost bland det bästa som finns. Men istället för att låta sina egna demoner ta överhanden och ge efter för begäret så är det bättre och bekvämare att se människor med ett skevt tunnelseende, blodtörst, uppfinningsrikedom och ren jävlar anamma på film istället. Med blodad tand och med en hammare i högsta hugg så ska jag i väntan på nästa stiliserade våldsodyssé lista tio favoriter i ämnet. Spoilers kan förekomma.

10. Conan The Barbarian

conan-f?¤rdig1.jpg

Conan är bara en ung pojke när hans by bränns ner och hans föräldrar mördas av den ondskefulle Thulsa Doom . Conan blir tillfångatagen och säljs vidare som slav. Efter åratal av hårt arbete och gladiatorspel så släpps han fri och han har bara en sak på hjärnan ? hämnd!

Conan The Barbarian är filmen som fick folk att få upp ögonen för The Governator och ledde honom in på stigen som gjorde honom till vår tids störste actionhjälte. Svällande muskler, svärd och sandaler, ondskefulla kulter och halvdassiga specialeffekter, kan det bli bättre?

Kolla in klippet nedan där Conan ber sin gud om hjälp och sen dissar honom!

9. Thriller – En Grym Film

thriller-f?¤rdig.jpg

Frigga blev våldtagen som liten flicka och är sen dess stum. Hennes föräldrar spenderar efter det alla sina pengar på tallektioner åt henne. En dag missar hon bussen på väg till lektionen och får skjuts av en förbipasserande kille som heter Tony. Han är däremot inga planer på att skjutsa henne till lektionen, han tar direkt hem henne, drogar och håller henne fången och säljer henne till sina sexgalna klienter. Frigga får dock en dag ledigt i veckan då hon får göra vad hon vill och eftersom Tony gjort henne beroende av heroin så kommer hon ju lugnt tillbaka varje gång. Vad han inte vet är att Frigga varje ledig dag tränar kampsport, skytte och rallykörning (!) för att göra sig kapabel till att hämnas på Tony och allt avskum som rört henne.

Thriller ? En Grym Film är egentligen inte speciellt bra, den är mest med på listan som kul kuriosa och för att representera Sverige. Den sägs vara en av filmerna som inspirerade Tarantino till Kill Bill och är bland det mest sleazy man sett på svenska. Den har dessutom gjort Christina Lindberg till en kultkändis. En varning måste utfärdas för autentiska sexscener och skalpellen-i-ögat-scenen.

Kolla in trailern här nedan!

8. The Crow

crow-f?¤rdig1.jpg

Rockstjärnan Eric Draven och hans flickvän Shelly blir brutalt mördade av ett gäng kriminella. Men Erics själ är rastlös och ett år senare återuppstår han som en hämnande ängel. Han sminkar sig i vitt och svart och börjar leta upp mördarna en efter en. Deras vapen biter dock inte på honom eftersom han redan är död??

The Crow är baserad på serietidningen med samma namn och skapades av James O?Barr som ett sätt att komma över sin flickvän som dog efter att ha blivit påkörd av ett rattfyllo. Filmen tycker jag i sig är lite överhypad och det är ju tragiskt att Brandon Lee dog under inspelningen. Men den bjuder på många schyssta actionscener och det ligger en fantastiskt tät serie-dimma över hela filmen. Och om någon återuppstår från de döda för att hämnas, då är man given på min lista!

Kolla in den här shoot-outen!

7. Blåsningen

thestingf?¤rdig.jpg

Johnny Hooker är en ambitiös bondfångare vars mentor Luther blir dödad efter att de tillsammans lurat fel man på pengar. Hooker slår sig ihop med en gammal vän till Luther, Henry Gondorff, som är lite mer erfaren på området. Tillsammans ska de hämnas på den cyniska gangsterbossen som är skyldig till Luthers död.

Jag måste nog säga att Robert Redford och Paul Newman är filmvärldens bästa radarpar. De har ett samspel och karismatisk utstrålning av sällan skådat slag. Man kan verkligen se hur kul de har tillsammans, det är nästan smittsamt. Blåsningen är i alla fall den minst blodiga filmen på listan. Här är det mer utstuderade, skickliga dubbelspel och oväntade vändningar än explosivt våld som gäller. Det är löjligt underhållande och man sitter hela tiden på helspänn och undrar hur nästa vänding tar sig. Filmen vann sju Oscars när det begav sig 1973, bl a för bästa film och manus. George Roy Hill tog hem bästa regissörs-statyetten.

Ta en titt på när Paul Newman visar Robert Shaws skurk hur man spelar poker.

6. Memento

Memento-f?¤rdig1.jpg

Leonard Shelby lider av en ovanlig sorts minnesförlust, han kan inte skapa några nya minnen. Det ställer till en hel del problem för honom i jakten på mannen som våldtog och mördade hans fru.

Det blir sällan virrigare än så här, men det är också filmens starka kort. Christopher Nolan visar att man kan göra en vanlig historia om hämnd mer intressant genom att vända på steken. Eftersom filmen utspelas baklänges så är vi i publiken ofta lika förvirrade som Leonard är. De konstanta aha-upplevelserna gör att man känner sig jättesmart när man sitter där och pusslar ihop bit efter bit som regissören sakta matar oss med. Frågan är bara om Leonard kommer få sin hämnd?

Här finner Leonard sig själv.

5. A Bittersweet Life

bittersweet-f?¤rdig1.jpg

Den effektive ??problemlösaren?? Sun-Woo kallas in så fort maffiabossen han jobbar för får problem. En dag får han i uppdrag att bevaka chefens flickvän för att se om hon träffar någon annan. Det är en uppgift som ställer hans vanligtvis oklanderliga lojalitet på prov.

En karaktär med mer jävlar anamma i sig får man fan leta efter. Sun-Woo ger sig verkligen aldrig. Kim Ji-woons A Bittersweet Life är en fasansfullt snygg film och många hävdar att det är mer yta än substans. Jag ställer mig inte på någon av sidorna utan njuter istället av det fina fotot och de hejdlöst koreograferade fightscenerna. Den består av många tysta, långa scener utan dialog och det behövs som andrum mellan alla slagsmål. Jag vet inte riktigt hur jag bäst ska beskriva den, som en filosofisk drama/action/martial arts/neo noir/thriller antar jag.

Kolla in när Sun-Woo sparkar stjärt!

4. Kill Bill 1 & 2

Kill-Bill-f?¤rdig1.jpg

The Bride vaknar upp efter en lång koma. Barnet hon bar på innan koman är borta och hennes man är död. Hon har bara en sak i sikte, att hämnas på människorna som försatte henne i den här sitsen. Till råga på allt är de ett gäng lönnmördare, ett gäng hon tidigare var medlem av.

Quentin Tarantinos Kill Bill 1 & 2 är en (de ska trots allt ses som en) film-film. Det finns nästan ingenting som inte refererar till eller lånar nåt från en annan film. Gränsen mellan hyllning och stöld är hårfin, men Tarantino lyckas med bedriften att knyta ihop allting på ett så underhållande sätt att vare sig det är hyllning eller stöld så kan man inte göra något annat än att applådera. Filmen dansar sig genom pastischer och klichéer, vänder och vrider på dem och skrattar dem rakt upp i ansiktet. På vanligt Tarantinomanér så kastas vi hej vilt mellan genres, ofta i samma scen, och dränks i popkulturreferenser och underhållande dialoger och monologer. Kolla in filmens stora pay-off, här i färg till skillnad från den svartvita version vi är vana vid!

3. Lady Vengeance

Lady-Vengeance-f?¤rdig1.jpg

Lee Guem-ja (Lee Young Ae) har suttit i fängelse i 13 år för att ha kidnappat och mördat en 6-årig pojke. När hon släpps ut sätter hon genast igång med den plan hon under hela fängelsevistelsen jobbat på, nämligen att hämnas på mannen som egentligen är skyldig till brottet hon suttit av straffet för.

Med Lady Vengeance så har vi återigen en film som kastar sig, om än något elegantare än ovanstående, mellan genres. Den är poetiskt vacker och känns väldigt ofta som en serietidning. Den funkar oavsett om man vill gräva djupare bland lagren och peta på alla undertoner eller se den som en färgglad och rå bergochdalbana av underhållning. Man ska inte sticka under stol med att Lee Guem-Ja är cool och stiligt stenhård, men samtidigt är hon känslomässigt kluven angående sina handlingar och chockerande manipulativ (å andra sidan, vad skulle DU vara i en sådan situation?). Hon har dessutom den coolaste pickadollen man sett på mycket länge.
Nedanför har vi en snygg drömsekvens som ger en inblick i hennes sinnesstämning samtidigt som den visar hennes syn på mannen som försatt henne i den här soppan och vad hon vill göra med honom.

2. Once Upon A Time In The West

west-f?¤rdig1.jpg

Once Upon A Time In The West från 1968 är inte bara en episk westernfilm, den är ett lååångsamt krypande hämnardrama också! På ytan verkar allt handla om äganderätten till en järnvägsstation, men under lagren av damm så döljer sig en historia om hat och hämnd. Stenhårde Charles Bronson gör här i mina ögon sin bästa roll som Harmonica, en man med mytiska proportioner som är ute efter hämnd på revolvermannen Frank, spelad av helyllekillen Henry Fonda. Claudia Cardinales rollfigur Jill McBain är också ute efter hämnd på Frank efter att han dödat hennes man och styvbarn. Sergio Leones alla kännetecken är på plats, långa tagningar, extrema närbilder, lite dialog och ett sprakande soundtrack av Ennio Morricone. Den floppade i stort sett när den kom men har under årens lopp fastcementerat sin ståndpunkt som en av de bästa och mest inflytelserika westernfilmerna.

Kolla in den coola inledningen!

1. Old Boy

oldboy-f?¤rdig1.jpg

Oh Dae-Su, en man med kanske lite för stor aptit på kvinnor och sprit blir en dag kidnappad och utan förklaring inlåst i ett rum med bara en säng och en tv som sällskap. Efter 15 år blir han utsläppt och får fem dagar på sig att ta reda på vem, varför och utkräva sin hämnd. Chan-Wook Parks Old Boy är baserad på den japanska mangan med samma namn, vann bland annat juryns Grand Prix i Cannes 2004 och ligger för tillfället rankad som nummer 120 på IMDB?s topp 250-lista med ett snitt på 8,3.

Old Boy tillhör mina favoritfilmer, anklaga mig för att bli insnärjd i hypen men det här precis vad jag är ute efter när jag ser på film. Det är blandningen av den stora håriga säcken till story, det stiliserade bildspråket, det fantastiska soundtracket och den nattsvarta koreanska humorn. Innanför ramarna med uppenbara referenser till Greven av Monte Cristo så känns filmen både som en grekisk tragedi och som en film noir. Och det är därför den är the boss när det kommer till hämndfilmer. Se bara på klippet nedan vad man kan ta sig genom med hämnd i sinnet.

Puh! Det var hämnd-listan det. Och den är givetvis inte huggen i sten. Jag har ett par andra som jag också skulle velat ha med på listan men för att skapa en med så många bra och olika (det vet jag kommer ifrågasättas) som möjligt så fick vissa bättre filmer stryka med. Har du några egna synpunkter? Vilken är din bästa hämnar-rulle?

Andra som jag tycker är värda att nämnas i sammanhanget är: Desperado, Jungfrukällan, Deathwish, Sympathy For Mr Vengeance, Lady Snowblood, Ms 45, Darkman, To Live And Die In L.A., Get Carter, V För Vendetta, Dead Man’s Shoes, Hang ‘Em High, The Outlaw Josey Wales, Audition, Gladiator, The Punisher, Changing Lanes, Man On Fire, Flickan Från Tändsticksfabriken, Point Blank, Star Trek 2: Wrath Of Khan och Marv-segmentet i Sin City

44 reaktion på “De 10 bästa hämndrullarna

 1. Det var väl dock inte i den scenen i The Crow som Brandon strök med såvitt jag förstått, utan där han (svag spoilervarning, men väldigt svag :) ) ska komma in i lägenheten och ertappa de som våldtar hans flickvän. Varvid Eric/Brandon ska bli skjuten, dock så hade någon klantat med pistolen och lämnat kvar en hylsa i loppet…eller hur det nu var. Står på trivian till filmen på imdb har jag för mig.

  Men nog med gnäll. Mycket bra lista med bra rullar!

 2. Totte, du har rätt, jag klantade mig med videon. Hade flera flikar uppe med flera olika klipp och jag måste tagit fel. Ska ändra.

 3. Filmnörden: Kill Bill:arna är bra, men de ligger där de ligger av ett skäl. De är sjukt underhållande men är väldigt ojämna. Och utan två filmer som finns på listan (och några som jag ratade) hade den aldrig varit det den är idag. Dessutom är Lee Guem-ja lite coolare än vad The Bride är. Jag tycker helt enkelt inte att de är de bästa, det finns ett par andra som jag skulle velat ha med, men av olika skäl, som mer variation och inte för många av samma regissör etc etc så fick ju vissa plockas bort.

 4. De är ojämna, alla tempoväxlingarna spelar inte alltid till deras fördel. Sen är ju skådespeleriet inte direkt topnotch, det känns som att många av skådisarna verkligen kämpar med att leverera vissa av replikerna trovärdigt.
  Men de är absolut inte dåliga, dessutom får de en att upptäcka så många fler filmer som man kanske inte skulle ha sett annars.

  Lee Guem-Ja är ju Lady Vengeance! =)

 5. Mattias: Jag gillar den skarpt också, den blir bara bättre och bättre för varje titt. Men det kändes fel att ha 3 filmer på ett och samma tema av en och samma regissör. Jag ser det mer som att de 2 som är med representerar hel trilogin. Det var ju som sagt det här med spridning över olika länder, tidsåldrar och genres som var problemet.

 6. elon: om du läser hela inlägget så ser du filmer som inte kom med på listan men som annars är värda att nämna.

 7. Pettson: Det är svårt att blidka alla (om ens någon) men Greven är i mina ögon rätt trist. Och så vitt jag vet så finns det ingen riktigt bra film om honom.

 8. Hur kan man undvika att ta med Irréversible på listan (eller ens bland filmerna som är värda att nämnas)? En mycket bra film som jag lovar inte lämnar någon oberörd. Den utspelas, i likhet med Memento, ”baklänges”. Det är inte direkt en feelgoodfilm utan den har några riktigt obehagliga scener…

 9. Jocke: Som jag sa, den är inte ristad i sten. Det är ju mer för att folk att prata och tycka till. Jag skulle kunna gjort en med bara de blodigaste och smaskigaste filmerna, men jag ville ha lite variation. Och jag hävdar inte att jag sett varenda film som kan länkas till ämnet hämnd heller och jag efterfrågar dessutom era favoriter, inte sant? Irréversible är sannerligen ett kraftpaket men ingenting jag skulle sätta på när jag e på hämnarhumör. =)

  (kan rekommendera Gaspar Noes tidigare film, Ensam Mot Alla också, jävligt bra)

 10. Hm.

  Jag vet inte om detta kommer att gå hem, men de bättre Hämndfilmer jag kommer ihåg är nog:

  – Payback (1999)
  – High Plains Drifter (1973)
  – Usual Suspects (om det handlar om Keyser Söze’s Hämnd på de övriga som
  stal något av honom)
  – Lucky Nr. Slevin (2006)
  – Death Wish (1974)

  Mind you, jag har ju inte sätt koleanska filmalna.

 11. Chris: Gå hem gör det väl alltid? =)
  Payback är rätt skön, underskattad rulle om du frågar mig. Missade att lägga med den bland övriga som var värda att nämnas.

  High Plains drifter har jag inte sett på många år, så den kan inte uttala mig om riktigt. Minns dock att jag gillade den

  The Usual Suspects är ju jäkligt bra, men jag skulle inte slänga in den i den kategorin.

  Lucky Number Sleven… tja, vad ska jag säga där? Jävligt slick och stilig, underhållande för stunden men ingen pangrulle. Dessutom är det ju kraftig spoilervarning på den.

  Death Wish omnämner jag också. Hård som sten.

  Som sagt, det är svårt att blidka alla (om ens någon) men i min jakt på variation (fast där kanske jag biter mig själv i foten när jag har 3 koreanska filmer med varav 2 ingår i en trilogi om just hämnd, gjorda av samma regissör) så fick många bra rullar stryka på foten. Jag gick igenom lite över 50 filmer när jag satt och komponerade listan. Jag skulle gärna gjort en ”25 coolaste hämndrullarna” men jag har ju ett jobb (som stjäl alldeles för mycket av min fritid), flickvän, tv-spel och fler filmer som ska in på schemat. =)

 12. Chris: Du borde gå och hyra Hämnar-trilogin (Hämnarens Resa/Sympathy For Mr. Vengeance, Old Boy och Lady Vengeance) och A Bittersweet Life om den finns att hyra. De är sjukt bra allihopa.

 13. Jättekul lista!

  En del äldre filmer där som jag har missat men som jag ska se så fort jag hinner.

  Jag kommer in lite sent (finns säkert ett ord för såna som mig) men hela rape and revenge-temat i modern tid började med The last house on the left. Efter det hette många sån filmer nåt med House i titeln.

  Drottning bland r’n’r-filmer är dock I spit on your grave, även kallad Day of the woman från 1978 tror jag.

 14. Spöket: Du kommer inte in sent! Det är aldrig för sent!
  I Spit On Your Grave/Day of the Woman tycker jag allvarligt talat inte är speciellt bra, den har visserligen alla r’n’r-ingredienser, men den föll lite platt. =)

  Jag skulle nog säga att vår egen Ingmar Bergman startade rape’n’revenge-genren redan 1960 med Jungfrukällan. Mycket till hans stora förtret kan jag tänka mig.

  Last House On The Left tycker jag dock om, den var ruggig och brutal på ett bra sätt (?).

 15. Filmnörden: Ibland lägger man vissa filmer i en liten subgenre. När det gäller revenge-filmer så finns det en subkategori som kallas för rape’n’revenge. Det går oftast ut på (i korta drag) att huvudpersonen bli våldtagen och sen spenderar resten av filmen med att hämnas på förövarna. T ex I Spit On Your Grave, Ms. 45 och Thriller.

 16. Helena: Joo, lite. Fast det konstiga är ju att den alltid tilltalar tjejer mer än den gör för killar. Lite udda combo, revenge-comic-chickflick. =)

 17. The Crow är ju en evig klassiker och aldrig överskattad :) Dock så kan jag sträcka mig till att den är betydligt bättre än den egentligen borde vara…fråga inte hur

 18. Japp.

  R’n’r började med Jungfrukällan, men jag fuskade lite och skrev ”modern tid”, därför Last house on the left. Skådisen David Hess fick sedan leva med den rollen och upprepade den i House on the edge of the park. Den har jag dock inte sett.

  Förresten – alla dessa spökfilmer från Asien är väl nån sorts hämndfilmer, fast där hatet och hämnden drabbar liksom oskyldiga som råkar komma i närheten. Tänker på Sadako och the Grudge.

 19. Spöket: Vad anses vara modern tid då? ;)

  Angående asiatiska skräck/spökfilmer så tycker jag att du har en poäng. Nu var det ett tag sen jag såg nån av dem, menvisst fan är de alltid lite väl purkna på de levande.

 20. Jag vill bara höja upp filmen ”Dead mans Shoes”. Paddy Considine som spelar huvudrollen och även skrivit manus gör rollen så sjukt bra. Ni som inte sett den, rekommenderar jag att göra det snarast.

  Oldboy, Dead Mans Shoes och The Crow står högst på min lista.

  Jag ska själv filma en ”Hämnd” film i Norge :)

 21. Michael: Dead Man’s Shoes var riktigt rå. Lite av en pungspark en bakissöndag.

  Har du mer info angående ditt egna projekt?

 22. Jag vill slå ett slag för hämnd-genom-list-filmer om ni tröttnat på alla svärd och pistoler på listan. Gå och hyr Pretty Persuation. Nu. För visst är hämnd för att någon dödat ens fru/man/föräldrar/barn kul, men hämnd för att någon spridit ut att man tar den i häcken är fan inte dumt det heller.

 23. dickthedick: Fantastiskt! Nu har jag ju inte sett filmen i fråga (däremot läste jag en del om den när den kom) men det framstod aldrig som en film med temat hämnd.

  ———-Eventuell Spoilervarning!!!————-
  ?r det läraren som hämnas på eleven eller hur går det hela till?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>