Oscar: Läget efter SAG Awards

oscar-illustration.jpg
OBS! Montage! Oscargalan hotas inte av skådespelande terrorister.

Hollywoods skådespelar-skrå Screen Actors Guild (SAG) delade i söndags ut priser till sina egna. Eftersom de flesta medlemmarna i Oscar-akademin också är skådespelare och tillhör SAG har detta väldigt stor betydelse för Oscargalan och särskilt skådespelarpriserna.

I galans filmkategori blev pristagarna de gamla vanliga: Helen Mirren (kvinnlig huvudroll), Forest Whitaker (manlig huvudroll), Eddie Murphy (manlig biroll), Jennifer Hudson (kvinnlig biroll), men faktiskt också Little Miss Sunshine (ensemble-priset).

Efter detta verkar det tråkigt nog som att skådespelarstatyetternas adressater är ganska klara. Samtliga fyra ovan vann ju också en Golden Globe för rollerna, även om det i Mirren och Whitakers fall bara var för drama-kategorin (för huvudroller prisas också de med roll i en komedi/musikal).

Med både SAG och Golden Globes hemplockade bör därför allt gå enligt plan för dessa fyra vid Oscargalan den 25 februari. ?ven om det förstås sällan händer (alltid finns det någon överraskning a la Adrien Brody eller Marcia Gay Harden).

Men i bästa film – den viktigaste och roligaste kategorin – är det fortfarande helt vidöppet. Dreamgirls är ju ute ur racet, inte ens nominerade, så nu står det mellan Babel, The Departed, Little Miss Sunshine, The Queen och Letters from Iwo Jima. De två senare bör nog räknas bort för de har inte legat allra högst på någon betydesefull lista (right?)

Så enligt de flesta bedömare – kända oscarbloggare som Jeffrey Wells, Sasha Stone och David Poland – står det nu mellan den tidigare favoriten The Departed (högst på många årsbästa-listor och nominerad överallt), Babel (vann bästa drama vid Golden Globe) och Little Miss Sunshine (vann alltså ensemblepriset från SAG och har fått bra kritik).

Personligen har jag ingen aning vilken som vinner, men jag hoppas på Babel och kan bara nästan motivera det (säker och egensinnig hand i regi, bildval, klippning och att det är coolt med gråsprängt hår på Brad Pitt).

Om ni är lika nördiga som mig och fortsätter att följa rejset fram till den 25 februari rekommenderar jag särskilt Jeffrey Wells blogg Hollywood Elsewhere, där också andra oscarbloggare och etablerade filmtyckare håller diskussionen igång i kommentarerna.

Se alla Oscarnomineringarna här! (Bloggywood)

En reaktion på “Oscar: Läget efter SAG Awards

  1. Väldigt trista priser bland skådisarna. ?ven om Forest var bra så är de trista val övrigt. Jag håller ju, inte helt otippat, på Gosling på Oscarsracet.

    Måste verkligen ta mig i kragen och se Babel. Annars är bästa film-kategorin given i mina ögon med The Departed (säger killen som inte sett Babel eller Iwo Jima).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>