DreamWorks och Aardman Animations går skilda vägar

Flushed Away

I veckan blev det officellt att DreamWorks avslutar samarbetet med Aardman Animations. Big mistake som Julia Roberts skulle säga. Big mistake. Nu kan Dreamworks satsa mera på sin egna projekt som tidigare resulterat i bottenfilmerna Shark Tale och Madagascar och de halvbra Shrek och Over the Hedge. Aardman Animations kommer att fortsätta göra Oscarskandidater.

Avslutet var ganska väntat då Wallace & Gromit: Curse of the Were-Rabbit (Oscarvinnare för bästa animerade film) och Flushed Away (2006 års bästa animerade film i mitt tycke) blev finansiella fiaskon. Deras kontrakt med fem filmer började med Chicken Run från 2000 men avslutas alltså i förtid efter tre filmer.

Vad detta betyder för Aardman är att deras produktioner kan få svårt att nå biograferna om de inte får finansiell hjälp och distribution. Det sätter dock inte stopp för Aardmans produktioner. De har planer på en ny Wallace & Gromit, om det blir film eller tv-serie återstår att se då Nick Parks manus inte är klart.

DreamWorks och Aardman hade ett projekt på G, Crood Awakening, som utannonserades under 2005 års Cannesfestival efter en story skriven av John Cleese. Vad som händer med den filmen är inte sagt, men antagligen kommer den att läggas ned helt.

15 reaktion på “DreamWorks och Aardman Animations går skilda vägar

 1. Meningen var att du skulle klippa in samma sak och så skulle vi fortsätta så i all oändlighet. :-) Men nu är det ju förstört…

  Jag vet inte riktigt vad Perra menade från början. :)

 2. Heh,

  En mening, många… meningar (?)

  Jag menade i alla fall att Shark Tale och Madagascar inte är bottenfilmer, mer bra sådana, och att Shrek är superb. Vilket gjorde din mening lite rolig, eftersom Shrek har nästan fått in mer än alla andra tillsammans.

  Jag tror kanske att Perra menade samma sak.

  Men du kanske var ironisk?

 3. Jag menar att Shrek inte är särskilt bra, halvkul på sin höjd (ja den talande åsnan är det bästa). Madagascar och Shark Tale var inte ens bra eller särskilt roliga. Over The Hedge var på sin höjd trevlig, det bästa i den filmen var ekorren som gick på speed (när allting stannade upp och han promenderade omkring). Det var kul.

  Annars så menade jag det jag skrev, att DreamWorks bara gjort dåliga filmer och att allt Aardman gör under en dålig dag är roligare och bättre än det DreamWorks någonsin gjort. Typ ungefär så.

 4. Oj, hoppas ingen tar illa upp. Vad jag menar är att jag tycker inte DreamWorks-filmerna är särskilt bra. Och mitt ”tycke” är inte lika med att alla andra ska tycka det. Bara så ni vet!

  Det är det som är så kul, att tycka till osv och diskutera om det.

  Aardman är britter, och jag diggar brittisk humor.

 5. Jo jo, visst, såklart jag förstår att det är bara din åsikt. Men de flesta tycker nog inte likadant, varför citatet var roligt. Själv gillar jag nog Amerikansk humor bättre. Exempel: ”The Office US” och ”The Office UK” – stor skillnad.

  Tror jag.

  ;)

 6. Håller med Daniel här, åtminstone delvis. Shark Tale var faktiskt väldigt kass, Madagascar hade några roliga pingviner, men inte mycket mer. Shrekarna tycker jag är helt ok och underhållande, men knappast de extrema mästerverk som folk vill få det till.

  och jag må säga att det var tur att jag avbröt citatlängan om jag får uttala mig om min personliga åsikt även på det planet ;)

 7. Jag tyckte att Shrek var en riktig fullträff första gången, mest för att samtidigt pissade på, dissikerade och inkluderade sig själv i popkulturen. Men vid en andra, tredje, fjärde, etc etc, titt så var den inte riktigt lika rolig. ?ven om de tyska tre små grisarna i dvd-menyen fortfarande får mig att gapskratta. Tvåan hade sina poänger men var helt klart inte värd besväret. COPS-parodin var dock kul.

  Och i Madagascar så var i mitt tycke aporna den enda höjdpunkten. Shark Tale är dock en av de få filmer där jag faktiskt gått ut ur salongen och bett att få pengarna tillbaka. =)

  Däremot så tycker jag att Over The Hedge var riktigt bra.

  MEN, Aardmans grejer har mera själ, hjärta och ofta mer genomtänkt humor.

 8. Nu när jag sett Flushed Away får jag iaf hålla med Daniel om att det förmodligen är den bästa från Dreamworks animationavdelning :)

 9. Pingback: Solid Block of Ise » Blog Archive » Flushed Away

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>