GIFF: Recension av Who needs sleep?

bloggywoodfilmfestival.jpgwhoneedssleepmindre.jpg

Filmfotografen Haskell Wexler och hans kollegor har i flera år kämpat för sina rättigheter när det gäller arbetstider i Hollywood. Vi i publiken kanske inte reflekterar så ofta över personalens arbetstider vid en filminspelning, men enligt dokumentären så är 19-20 timmar inte ovanligt. Under de få timmarna som blir över ska många hinna hem och ta hand om sig själva och familjen; När en kollega somnar vid ratten och avlider i olyckan beslutar sig Wexler för att ta det kontroversiella ämnet till vita duken.

Resultatet är inledningsvis engagerande- i allafall om man är intresserad av Hollywood och dess aktörer. Fackliga representanter, regissörer, skådisar och läkare intervjuas, alternativt ställs mot väggen om förhållandena och motsättningarna i branschen. Who needs sleep tar upp det livsviktiga förhållandet mellan arbetsliv och fritid, men det blir likväl krystat och allmänt sömnigt. Kring mitten står filmen och stampar på stället (vilket också situationen gör i sig…). Slutet tar priset med sin snyftiga musik och buhu-känsla á la Hollywood.

Betyg 2 av 6

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>