GIFF: Recension av Manufactured landscapes

bloggywoodfilmfestival.jpgmanufactured_landscapesmind.jpg

Regissören Jennifer Baichwal följer fotografen Edward Burtynsky som reser runt och fotograferar företeelser som numera är del av naturen grund av vår industriella revolution. Samtidigt blir vi undervisade i miljöfrågor och vad som händer med allt vi envisas med att tillverka och tillverka och tillverka. Globaliseringen skildras både utifrån naturens och arbetarnas situation istället för antingen eller som det vanligtvis blir. Budskapet är att ingen av parterna mår särskilt bra av fenomenet.

Efter en trög start med världens (och jag överdriver inte) längsta åkning bygger filmen långsamt upp en poäng. Det blir en stark kontrast mellan det avskyvärda groteska landskap vi skapar och de bilder Burtynsky får fram. Någon ifrågasätter hur han kan ta bilder med så fula motiv och någon svarar att allt som kommer ut ur Burtynskys kamera blir vackert. Jag kan inte annat än att hålla med.

Dokumentären smyger på ett genialiskt sätt ihop konst och politik. Behållningen är en otroligt vacker uppsättning fotografier men samtidigt en otäck och starkt ångestframkallande känsla mot vad vi människor egentligen håller på med. Vad vi indirekt gör mot mot vår natur, gör vi mot våra medmänniskor och mot oss själva.

Betyg 4 av 6

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>