Recension: The Prestige

prestige.jpg

Bioaktuella och tillika oscarnominerade The prestige har funnits tillgänglig på de flesta biografer ett tag, men det kan ju finnas någon ute i cyberrymden som precis som jag inte fått tummen ur och se den än!

Enligt Michael Caines voiceover i början av filmen innehåller en framgångsrik illusion tre komponenter: The Pledge- illusionisten presenterar ett vanligt föremål. The Turn- det vanliga föremålet blir ”borttrollat”. The Prestige- magikern ställer allt till rätta igen. Utan det senare blir det svårt att imponera på åskådaren! Redan nu vet vi att vi måste titta noga för filmen är en enda stor illusion.

Kort sagt Christopher Nolan försöker berätta historien om de två illusionisterna enligt ovanstående mall. Det går väl sådär- jag brister inte ut i spontana applåder och stående ovationer i slutet av filmen i huvudsak för att det blir lite väl uppenbart, filmens ”the prestige” blir lite av en besvikelse. Men vänta- protestera inte än!

Det är en bra film ur andra aspekter: Nolan berättar en komplex historia om två trollkonstnärer i sekelskiftets London som är i luven på varandra. Det handlar om rivalitet och besatthet och framför allt om passion som går överstyr. Om det hade handlat om en enkel tävling om vem som är bäst, hade det känts trivialt och ytligt, men nu blandas dödsfall, hämnd, svek, kärlek, bedrägeri och inte minst prestige in i leken. Resultatet blir en gemytlig berättelse med lite twistar här och där som är rätt och slätt bra. Varken mer- varken mindre.

Skådespelarinsatserna är helt ok. Michael Caine är den som briljerar men även Christian Bale förtjänar sin lön. Hugh Jackman och Scarlett Johansson gör det de ska men de är inga man lyfter på ögonbrynen för direkt. Idolen av idolerna David Bowie ser ut som han blivit lobotoberad och påminner om en stelare Flanders (The Simpsons), vilket i och för sig blir väldigt underhållande.

Det som höjer betyget är historiens många lager men även filmens regi och tekniska bitar- snyggt och stilfullt!

Betyg 4 av 6

18 reaktion på “Recension: The Prestige

 1. Bra film, men inte bra nog.

  ”The Illusionist” lyckades med vad denna film ville uppnå. Tyvärr så fanns det för många så kallade plot-holes.

  Men men, finns värre filmer…

 2. The Prestige är den bästa film jag sett på riktigt länge. Lång mycket bättre än The Illusionist.

  Både Bale och Jackman är sjukt bra, speciellt Bale, men det är ju ingen överraskning att han vet vad han gör.

  Kanske är det för att jag gillar Shyamalan-aktiga twists, men jag tykte att filmen var riktigt bra.

 3. håller med dig taZ! Jag tyckte också illusionist var bättre, bättre som helhet och mer engagerande.

  Kan det vara så att den filmen man ser först hamnar högre på listan? Jag såg The illusionist först och tyckte den var bättre…vad säger ni?

 4. Jag tyckte att man kunde se alldeles för tidigt vad som skulle hända. Men likväl så var jag underhållen filmen igenom. Sen är det ju inte ofta man får chansen att se Wolverine battla mot Batman…

 5. Jag såg också The Illusionist först, men vet faktiskt inte riktigt vilken jag föredrar. Tyckte dock att båda var riktigt bra… Men även om båda filmerna råkar ha temat gemensamt så är de ju ändå så pass olika, så det kan bli lite orättvist att bara jämföra dem som ”två trollkarlsfilmer”

 6. Ja precis…The prestige har många brister t ex att den är aningens förutsägbar…men ändå är man intresserad att se mer…

  Absolut, det blir nog tyvärr lätt att man jämför dem…trots att de är väldigt olika…(Illusionist och The prestige…)

 7. Jag såg Illusionist först med föredrar i alla fall Prestige. The Illusionist var bra men de dåliga CG-effekterna irriterade mig och som helhet kännes filmen bra, men inte jättebra. The Prestige kändes mycket verkligare och rivaliteten mellan de två karaktärerna var en intressant story. Gillade också berättartekniken och klippningen som långsamt avslöjar mysteriet men samtidigt förhöjer mysteriet och spänningen.

  Jag levde mig in mer i The Prestige än i The Illusionist.
  I mitt tycke är Prestige en mer komplex och starkare story samtidigt som skådespelarna, med Bale i ledningen gör ett riktigt bra jobb.

 8. Jag tycker inte vilken film man ser först spelar roll, eftersom jag sett hur många filmer som helst och kan lätt gå igenom mitt arkiv och jämföra med mycket och inte bara ”The Illusionist”, eller så en så kallad ”trollkarlsfilm” som släpptes ungefär under samma period…

  ”The Prestige” hade en så kallad twist som helt enkelt var för simpel. Nu ska jag inte avslöja för mycket, men det kändes helt enkelt att de tog den enklaste lösningen på hela berättelsen bara för att det var dags att avsluta.

  ”The Illusionist” var mycket smartare och man levde sig in i perioden den utspelades. Dessutom var Edward Nortons rollprestation perfekt, vilket jag inte kan säga om Batman och Wolverine. Bra, men inte perfekt.

  En till sak bara. Jag kunde aldrig känna något för karaktärerna i ”The Prestige”, speciellt Scarletts roll. Däremot kändes ”The Illusionist” mycket djupare.

  Den främsta orsaken till varför många tycker ”The Prestige” var bättre är, enligt mig, att den helt klart hade enormt mycket större budget jämfört med ”The Illusionist”. Själv så prioriterar jag story dock.

  //taZ

 9. Filmnörden: Nu har ju Michael Caine en biroll (så du skulle lika gärna kunna nämnt hans roll i Get Carter, Batman Begins, Hajen 4, Miss Congeniality etc etc…)

  Taz: Du har rätt på det mesta!

 10. Pratade lite med en kompis om slutet på Prestige och det här med att ni tyckte att slutet var för förutsägbart. Både jag och min kompis gillade twisten med att (spoiler! läs inte mer om du inte sett filmen!) Bale’s karaktär var två tvillingar och anser att det var den stora twisten på slutet medan vi förstod rätt fort att Jackman dödade sina kloner, det var inte en lika stor twist, om än en viktig del av slutet på filmen.

  Hur ställer ni er? Var det förutsägbart att de var tvillingar eller att Jackman dödade klonerna? Kanske båda?

 11. Filmnörden: Jag menade att du missförstod min jämförelse med Batman och Wolverine… Huvudspelarna i filmen är ju Bale och Jackman med respektive tidigare roll (som dessutom är superhjältar).

 12. ”en mutant, en kille i tights och en kille med hagelbössa or whatever”

  Gillar din sammanfattning av dessa tre karaktärer. Vad en är, hur en klär sig och vad en använder. Tre helt olika saker. :)

 13. hallå vad snackar ni om? vadå förutsägbar… spoiler varning nu!! men förstod ni ens att maskinen inte fungerade? det är ju vad de vill få er att tro. har ni förstått det och ändå säger att den är uppenbar så får jag säga grattis! ni var smartare än mig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>