Tony Kaye regisserar Bruce Willis och Sam Jackson

Tony Kaye och Red Hot Chilli Peppers
Tony Kaye och Red Hot Chilli Peppers.

Det är tal om att regissören Tony Kaye ska regissera Black Water Transit, en ny polis/bandit-rulle med Bruce ”McClane” Willis och Samuel L ”Zeuz” Jackson. Kaye tar över rodret från Samuel Bayer som sägs ha lämnat projektet pga creative ”differences”.

Kaye, för de oinsatta, regisserade American History X och en hel del strul var det med den filmen. En lång historia kort: Kaye ville ta bort sitt namn från filmen pga en omklippning av filmen för att Edvard Norton skulle få mera ”screentime”, Något Kaye självklart var emot. Kaye vill använda namnet Allan Smithee vilket han fick bakslag på, då valde han namnet Humpty Dumpty. ?ven det blev det avslag på eftersom Tony satt in helsidor i Variety som kritserade projektet. Kaye stämde senare Directors Guild och New Line Cinema. Läs mer om spektaklet här.

Kaye har sedan dess regisserat lite musikvideos och några filmer. Det ska bli spännande att se hur denna film med Willis och Jackson kommer att bli. Så länge som Edvard Norton håller sig borta så kanske det går?

7 reaktion på “Tony Kaye regisserar Bruce Willis och Sam Jackson

 1. American History X är ju en fantastisk rulle! Det var väl lite drastiskt att inte alls vilja bli förknippad med filmen bara för att filmbolaget var där och lade sig i. Det är ju ändå filmbolags uppgift, att lägga sig i det konstnärliga arbetet och vara en pain in the ass.

  Förövrigt är jag skeptisk till det här projektet. Förmodligen ännu en trött polisrulle som alla andra.

 2. Vad jag minns var det väl Edward Norton själv skötte omklippningen, fast utan Kayes godkännande och det är klart skon klämmer. Men dels har jag svårt att se Norton som den typ av kille som skulle klippa till sig själv mer screentime (och dessutom ta tag i klippningen bara därför), dels kan det ju faktiskt ha varit rätt beslut. AHX är en ruskigt bra film, det är sant, dock säger ju inget att den blivit det under Kayes egen sax.

 3. Fredrik: Det är precis den uppfattningen som jag har, att det var Norton som gjorde det. Vill dock inte framhäva det i inlägget. Tror även att de är det som står på Wikipedia. Det viktigaste är ju att Kaye inte hade ”final-cut” vilken en regissör egentligen borde ha. Hur många regissörer har det nu egentligen?

  Precis som du så har jag svårt för hur någon kan ha ett sådant ego som skådis att klippa om filmen, och att dessutom få göra det. Det skulle dock inte förvåna mig om det 100% sanning bakom det att det var Norton som fixade det. Vad jag har hört, den uppfattningen jag har om honom, är att han är lite svår och arrogant som person. Men men, jag bildar hellre en riktigt uppfattning N?R jag träffar honom.

 4. Ja just det. Jag tycker även att AHX var bra. Undra hur ”The Tony Kaye-cut” skulle sett ut?

  Ryser fortfarande när jag tänker på ”tänderna-mot-gatstenen”-scenen…

 5. Jag är inte övertygad om att en regissör nödvändigtvis per default borde ha final cut. En del, absolut, andra lika absolut inte. Vad alla borde ha är en producent som känner sin regissör tillräckligt väl för att veta när han eller hon ska släppas lös eller hållas tillbaka. Fast det, om något, vore en utopi.

 6. Fredrik: Absolut, alla borde inte ha final cut och så är det med största sannolikhet.

  Vore intressant att vet vilka som har final cut och vilka som inte har det.

  Final cut
  Spielberg
  Scorsese
  Peter Jackson(?)
  Soderbergh

  Inte final cut
  Tony Kaye :-)

 7. Oavhängt final cut eller inte så kommer det bli väldigt intressant att se vad han lyckas med – ahx är som sagt en riktigt (obehaglig) bra film.

  Tänkte på tandscenen när Kapten Vidal knackade på bondpojken med vinflaskan i Pans Labyrint

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>