Inför helgen – The Oscar edition

apocalypto.jpg
Mel Gibson regisserar sitt mayaindian-epos ”Apocalypto” och ingen vatten-plöjnings-detalj är för liten.

I helgen får du din sista chans att hinna se de Oscarnominerade filmerna innan galan. En av de nominerade till bästa film, Letters from Iwo Jima finns också bland kvällens biopremiärer. Men känner du för något annat än ett svartvitt, japanskspråkigt drama erbjuds även Mel Gibsons epos Apocalypto, dramathrillern Notes on a scandal med Cate Blanchett och Judi Dench, samt Klaus Härös samhällskritiska Den nya människan med Maria Lundqvist.

Bland nyheterna på hyrdvd är det inte mycket Oscarrelaterat, men inte mindre underhållning för det. Election II – Triaden erbjuder en prisbelönad inblick i Hongkongs triader, Talladega Nights är en skön komedi med Will Ferrell, One Tre Hill – Säsong 3 finns för tv-såpafantasterna, World Trade Center för de som fortfarande gillar Oliver Stone, och sen finns förstås även en Beckfilm, Beck – Advokaten.

tv visas ikväll Shortbus-regissören John Cameron Mitchell debut Hedwig & The Angry Inch. Och på lördag är det lämpligt nog dags för flerfaldigt oscarbelönade familjedramat Kramer vs Kramer, som vann Oscar till båda huvudrollsinnehavarna Dustin Hoffman och Meryl Streep samt för bästa film, regi och manus. Båda filmerna på SVT 2.

Vad ska ni se i helgen? Blir det något Oscar-relaterat eller räcker det med Oscarsgalan? Skippar ni finkulturen och går rakt på Will Ferrell? Eller blir det kanske Chinatown eller någon annan gammal klassiker från det gyllene 70-talet?

5 reaktion på “Inför helgen – The Oscar edition

  1. Jag ska nog ta mig en titt på Hedwig & The Angry Inch, dessutom ska jag försöka hinna med The Searchers och Sunset Boulevard.

  2. Lillebror: Se den, den var bra. Kanske inte lika stark som ”Passion of the Christ”, men efter att man har sett den filmen så bevisar det att Mel Gibson har en talang för regi.

    Ja, jag vet, han gjorde också ”Braveheart” och jag gillade den filmen. Han ger inte bara starka och patriotiska scener, utan också känsla och drama. Vilket han har bevisat med de två sistnämnda i två av hans senaste från den här århundrande.

  3. Filmnörden: Jag var nyss och såg den. På senare tid är Mad Mel visserligen bättre bakom än framför kameran, men Apocalypto var ju inget mästerverk storymässigt. Han är däremot väldigt duktig på att anspela på våra känslor med hjälp av klippningen. Snygg design, scenografi och bra smink. Fantastiska färger och brutal non-stop action. Klart godkänd. Han ska dessutom ha en eloge för modet (eller dumdrisigheten) att göra en film på utdött språk. (Vem av oss i pöbeln kan kontrollera det egentligen?)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>