Oscar 2007: Recension av The Departed

departed.jpg Undertitel: Har vi sett den förut?!

Martin Scorsese återberättar historien om den onde polisen på den goda sidan och den gode polisen på den onda sidan. Vi tog del av storyn första gången i Hong Kong-rullen Infernal Affairs från 2002. Jag minns inte mycket från originalet mer än att jag tyckte den var bra och välgjord, så när beskedet kom att det skulle bli en amerikansk förlaga blev jag lite förvånad, eller ja, egentligen inte. Jag ställde mig i allafall tvivlande till projektet. Så här med facit i hand kan jag säga att The Departed är sevärd och ger en underhållande resa, men det känns som att det enda Scorsese tillfört är mer bakgrundsinformation om huvudkaraktärerna; det och ett försök att slå Dennis Hoppers rekord i svordomar från Blue Velvet. Det är F*** hit och F*** dit, och F*** med ing-form. Ok, en sak har han tillfört- ett jäkligt bra titelspår!

?nda sedan killarna DiCaprio och Damon äntrade scenen har jag blandat ihop dem. Helt utan anledning eftersom jag aldrig förstått hypen över den förstnämnda medan den senare alltid imponerat. Nu spelar de i samma film och det tar mig en bra stund att acceptera detta *s*. När jag vant mig inser jag att Leonardo DiCaprio här förtjänar enorm respekt för sin insats, han överglänser en Matt Damon som mest känns alldaglig. Jack Nicholson finns inte mycket att säga om mer än att han är bra som alltid- men han spelar ju på rutin: Inget nytt under solen här inte. För övrigt tog den en kvart att känna igen Mark Wahlberg som innehar en småkul och annorlunda roll.

The Departed är nominerad i kategorierna Bästa manliga biroll, Bästa regi, Bästa klippning, Bästa manus efter annan förlaga och Bästa film. Nog för att filmen är spännande, välregisserad och välspelad- det har likväl gjorts förut. Det skulle inte förvåna mig om filmen går och tar hem varenda guldgubbe den är nominerad för: det vore så typiskt smaklöst av Hollywood att sno en historia och ge den varenda pris som går. Sen struntar jag i hur många gånger regissören förlorat välförtjänta vinster eller vem som regisserat överhuvudtaget om remaken ändå inte ger något nytt ljus på historien.

Betyg 3 av 6

10 reaktion på “Oscar 2007: Recension av The Departed

 1. Jag tyckte The Departed var rätt tråkig. Visst, själva konceptet var väl intressant och skådespelarna var bra men man hade kunnat göra betydligt mer av historien.

 2. Oj oj oj, jag håller inte med dig alls, Helena! :D Eller med Andreas, som tyckte den var tråkig.

  Välskriven och underhållande recension dock. Men nej, nu måste jag kanske posta en mot-recension. Tidigare idag stötte jag ju ändå på mina anteckningar från den där gamla smygvisningen.

  Detta kan inte få stå oemotsagt.. :P

  (Jäkligt snygg bildkomposition för övrigt.)

 3. oj oj en mot-recension ;)…

  Har du sett originalet Ulf?

  Hade jag inte sett originalet hade jag nog gett denna bättre betyg…men nu känns det mest som en efterapning…

 4. Oj fårvånande lågt betyg får jag säga. Utan undantag har alla jag pratat med sagt at de tycker The Departed är jäkligt bra! :) En kompis berättade om att huvudpersonerna bygger till stor del på Freuds idé om Ego, Super-ego och Id, och när jag såg om den sen var den ännu mer intressant. :)

 5. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: The Departed är bra, men långt under Scorseses vanliga nivå. Dålig med Scorsesemått mätt skulle man kunna säga.

 6. Får nog säga att det är min favorit bland de Scorsese-rullarna jag sett (Last Waltz bortsedd). Men för rättvisans skull så ska jag erkänna att jag kom in i hans filmer väldigt sent och fattade inte riktigt hypen. Ska ge klassikerna en ny chans nån gång i framtiden :)

 7. Jag skulle faktiskt gissa att The Departed bara får en enda: för Scorceses regi.

  Personligen är jag dock något av ett svart får bland filmnördar, eftersom jag jag anser att filmen är Scorceses bästa någonsin. Men smaken och baken…

 8. Mycket bra skriven recension. Själv tycker jag dock att dn är värd en fyra. Hade samma problem som du att känna igen skådisarna. Men det var då jag såg Infernal Affairs som det problemet uppstod, inte under denna filmen. Tror som tidigare talare att filmen får en Oscar för Scorceses regi, men den kan nog även knipa manus kategorin. Jag hoppas inte hollywood är mera smaklöst än så :)

 9. Helena: Jag har sett originalet. Och jag njöt ändå av The Departed, tyckte rent av att den var bättre som film .

  Originalet hade en oerhört spännande intrig och hade stil, men det var en snävare film i bild, karaktärer och psykologiskt djup. The Departed är lyxigare och det är kanske förståeligt eftersom den är gjord i efterhand och med mer resurser – men so what? Bättre är bättre.

  Angående efterapning så är det ju en remake ju. En remake som är otroligt väl genomförd och väldigt välspelad.

  Och jag tyckte att Matt Damon var väldigt bra, bara att rollen INTE är densamma som i Infernal Affairs. Damon och manuset gav rollen ett psykologiskt djup som ju saknades helt i originalet! Hans karaktär var obekväm med sig själv hela tiden pga att han visste och kände att han gjorde fel.

  I Infernal Affairs har motsvarande roll bara en annan lojalitet och syn på saker och ting, någon omoral och inre konflikt behöver inte presenteras på samma sätt (som jag kommer ihåg originalet, det var flera år jag såg det). Man kan tycka att Matt Damon valde en rolltolkning som inte var så grymt glamorös att se på film, men den var ett försök till att ge filmen ett extra djup.

  Hinner inte posta min mot-recension innan oscarsgalan, så kanske gör det på min personliga blogg sen :P

 10. Den var en bra film. En av de bästa Scorsese har gjort på länge.

  Jo Helena, nu när du nämnde att Dennis Hopper hade en världsrekord i att säga så mycke ”Fuck” i ”Blue Velvet”, hur många gånger blev det?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>