Recension: Stranger than fiction

strangerthanfiction.jpg

Vill din partner hellre stanna hemma och läsa en bok än gå på bio? Ta med honom/henne på Stranger Than Fiction, denna lysande hybrid mellan bok och film!

Will Ferrell spelar Harold Crick, en uttråkad revisor på skatteverket som granskar deklarationer. Hans tillvaro är något grå (men det är inget mot Ferrells totalt nollställda och blanka ansiktsuttryck). En morgon- mitt i tandborstningen hör han en kvinnoröst berätta och kommentera allt han gör inklusive vad han tänker. Det visar sig att Crick är huvudkaraktären i en bok och för att få bukt med situationen får han hjälp av litteraturprofessorn Jules Hilbert (Dustin Hoffman). De båda måste nu komma underfund med vem som skriver boken och vilken typ av bok det är.

Jag är väldigt svag för meningen-med-livet-filmer och denna resa om att se möjligheterna med sitt liv är inget undantag. Blandningen av det söta och annorlunda i förmedlingen av historien och budskapet på tar mig med storm. (Hatten av för de subtila specialeffekterna som borde kännas malplacerade i sammanhanget men som ändå blir så bra filmen.) Klyschan att vi alla lever i ett mästerverk men att vi måste dö någon gång hade kunnat bli så fel, men regissören Marc Forster (Stay, Finding Neverland, Monster’s Ball) behåller båda fötterna på jorden. Med tanke på hans talang och vilka skådespelare han skapar filmen med är det inte konstigt att Stranger Than fiction håller till 100%. Huvudrollen spelas som sagt av Will Ferrell som sparkar alla där bak, men Emma Thompson och Maggie Gyllenhaal kommer inte långt efter de heller. Queen Latifah dyker även upp i en biroll.

Kanske borde betyget stanna på en femma, men jag ville verkligen aldrig att filmen skulle ta slut, så idag blir det full pott!

Betyg 6 av 6

12 reaktion på “Recension: Stranger than fiction

 1. Tack ska du ha! Här hemma får jag kritik för att jag film-junkar för mycket just nu och efter den här recensionen fick jag mer att bita. Jag kämpar för fullt med Satoshi Kons grejer just nu och så dyker du upp med en vanlig film?!!

  Damned it!

  ;)

 2. Det verkar som om jag aldrig håller med dig Helena!! Dock respekterar jag ditt tycke…

  Stranger than Fiction har en väldigt intressant koncept som kan bli hur bra som helst. Eller kunde bli hur bra som helst, för denna film når aldrig den nivån riktigt.

  Jag har svårt att bedöma filmen eftersom, som manusförfattare själv, verkligen hatar när jag ser sådana grymma idéer och koncept vara näst intill bra eftersom jag verkligen vill att de ska vara mer än det – verkligen superba. Man skulle kunna utforska karaktären och handlingen mycket djupare, men väljer här att endast skrapa på ytan.

  Will Ferrell rules!

  Dock så gillar jag filmen som är bättre än mycket annat idag, och antagligen skulle ge ungefär 4,5/6. Min synvinkel kanske är lite sné, jag vet inte :).

  Tack för recensionen, för den var bra i.a.f.

 3. Ska man tolka den kommentaren som att Lillebror inte gillade filmen? :)
  Jag gjorde det iaf och håller med recensent samt kommentarer. Will Ferrell visar återigen att han kan spela ”allvarligare” roller också.

 4. Martin, ganska nördig :P

  Jag letade nämligen upp klockan direkt när filmen var slut, och den är faktiskt väldigt billig från Amazon. Kommer inte köpa but still…

 5. Oj mycket kommentarer här! :D.

  Roligt henrik att du gillade filmen! (Och alla andra naturligtvis ;) ).

  Klockan är nördig. (Men likväl skojig…)

 6. Har väntat länge på en film i denna genre, som skulle kunna mäta sig med den enligt mig klassiska ´Amelie från Montemarte´. Will Ferells bästa roll.

  ps. läste någonstans att klockan i filmen var modifierad från orginalutgåvan… inte för att det splar någon roll.. men stämmer det Martin F?

 7. Mycket trög och händelsefattig film. Har du minsta krav på en handling med rörelse och logik, så se en annan film!
  Det enda som räddar betyget från en 1:a, är Thompson’s irriterande roll och även Gyllenhaal är bra som uppkäftig bagare.
  För övrigt: inget att ha!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>