James Camerons Avatar har en hööög budget

James Cameron

Det finns många som ser fram emot James Camerons kommande film Avatar. De som väntar får dock sannerligen vänta. I maj 2009 förväntas den gå upp på biograferna. Optimisterna säger ”två år går snabbt!” och de som lider säger ”två hela år?!”.

I en artikel i Chicago Tribune nämns det bland annat att Avatars estimerade budget förnärvarande ligger på 195 miljoner dollar. Skulle den klocka in på runt 200 miljoner så är Avatar bland de 5 dyraste filmerna genom tiderna. I gott sällskap med bland annat Camerons tidigare Titanic och tre andra giganter som Superman Returns, King Kong och Spider-Man 3. Hittills är Spider-Man 3 den dyraste filmen med en rapporterad budget på 258 miljoner dollar.

Thomson on Hollywood på Variety anger dock att Spider-Man 3 har passerat 350 miljoners märket, något som Sony förnekar. En film ska dock inte enbart gå på plus för ett filmbolag, de måste även täcka kostnader från andra filmer och en hel del annat. De första två delarna av Spider-Man har dock hittills spelat in 1,6 miljarder dollar tillsammans, och då har man inte räknat dvd-försäljning och merchandise.

Ingen av dessa supertankers till filmer har hittills floppat i biokassorna. Vad händer N?R det sker? Slutar jorden att rotera och torkar floderna igen? Frågan är om inte Avatar ligger i riskzonen. Den ska distribueras i både 2D och 3D, vilket lär öka distributionskostnaderna, och 20th Century Fox ska även betala marknadsföringen på detta.

Ingen press på dig Cameron. Dock lyckades han ganska väl med Titanic som fortfarande är den filmen som spelat in mest pengar genom tiderna.

Via Cinematical

6 reaktion på “James Camerons Avatar har en hööög budget

 1. Pingback: University Update

 2. hej,

  du skriver ju mycket om film så jag vill gärna tipsa om några kul sajter kring Spider-Man 3 – för din egen info eller om du kanske vill tipsa vidare.

  Googel Earth:
  På Google Earth kan man nu zooma in på New York och se byggnader från Spider-Man filmerna.

  Videobloggar:
  Det finns videobloggar från inspelnignen av Spider-Man 3.
  Bloggarna ligger just nu på http://www.sonypictures.com/movies/spiderman3/blog/
  Dit kan man länka men man kan även få källfilerna till dessa och lägga upp dem på sin egen blogg. Kontakta då filmbolaget Sony Pictures för detta. erik_nathorst-boos@spe.sony.com.

  Spel:
  Det finns ett ”multiplayer game” på denna adressen http://spiderman3.sonypictures.com/mp_game/
  Dit kan man länka eller få källfiler, se ovan.

  Vänliga hälsningar,
  Marie

 3. Hörru Daniel, det heter ”uppskattad budget” inte ”estimerad budget”, men visst, jag skriver på svengelska ibland jag med =D

  Läste synopsis till Avtar nyss och jag måste säga att jag är lite tveksam. Känns lite som Stargate eller något, men visst, med ett bra manus skulle det kanske kunna bli bra. Dock är jag rätt tveksam till alla mega-budgetar. Visst, specialeffekter kostar en del och stjärnorna vill ha höga löner, men Robert Rodriguez exempelvis gör ju filmer för betydligt lägre summor och de bli itne mindre coola eller sämre kvalitetsmässigt för det.

 4. Kan bero på att den är skriven 1995. Men man kan inte få för mycket sci fi. Spelar inte så stor roll vad för film som görs bara det görs bra och på ett inovativt sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>