Michael Moores ”Sicko” hotas av Bush-administrationen

kontroversen22.jpg
”A comedy about 45 million people with no health care in the richest country on earth.”

Bara dagarna efter att Michael Moores nya sjukvårds-dokumentär Sicko fått ett releasedatum i USA så kommer nu kontroversen.

Det amerikanska finansdepartementet anklagar Moore för att ha brutit mot lagen och ägnat sig åt ”rese-relaterade transaktioner som involverar Kuba”. Detta efter att Moore flugit över till den vackra kommunist-ön tillsammans med ett gäng räddningsarbetare i behov av vård. Inte vilka räddningsarbetare som helst förresten, de hade alla jobbat vid ”ground zero” (man anar en stor, pedagogisk poäng i den kommande filmen..)

Brevet från finansdepartementet läcktes till nyhetsbyrån AP först efter Moores pressmeddelande om releasedatumet den 9 maj, men skickades egentligen till honom redan den 2 maj. Så å ena sidan framstår detta som lite överspänt agerande från Bush-regeringen, och å andra sidan söker Moore sådana kontroverser eftersom de gav enorm uppmärksamhet till hans förra film Fahrenheit 9/11. Räkna med att kunna luta dig tillbaka och observera fler ronder i fajten mellan Michael Moore och den storföretags-vänliga amerikanska högern.

Sicko är en dokumentär om den amerikanska sjukvården. Eller en komedi om hur illa den fungerar. Faktum är att ingen riktigt vet vad den handlar om, Moore och filmbolaget Weinstein Co håller det hemligt än så länge. Filmen får världspremiär i Cannes senare denna månad, amerikansk premiär den 29 juni, och sedan svensk premiär den 5 oktober (ni ser aldrig en dokumentär på bio i juni, det vet ni..)

För övrigt flyger Weinstein-cheferna till Cannes-premiären i turistklass. Och Michael Moore har sett till att förvara en kopia av ”Sicko” i utlandet, för att vara på den säkra sidan. Inte för att han är en drama-queen på något sätt.

Läs AP:s nyhetsartikel

5 reaktion på “Michael Moores ”Sicko” hotas av Bush-administrationen

 1. Citat: ”Om man åker till Kuba för att få sjukvård så har man nog en skruv lös”

  Ja, om man har råd med en heltäckande men all dyrare sjukförsäkring – om inte så passar marknadskrafterna (sjukhuset) på att ta upp till 4-5 ggr mer betalt än vad försäkringsbolagen behöver betala:

  ”Ferlini was seriously injured; he fractured his skull and ribs and punctured one lung. He spent 18 days in St. Joseph?s, 14 of them in intensive care. He had no surgery and was sent home. Then he got the bill. […] Carlos remembers first seeing the $246,000 bill. ”I showed my daughter, ‘This is the bill?’ And she say to me, ‘Oh, my God.”

  http://www.cbsnews.com/stories/2006/03/02/60minutes/main1362808.shtml

 2. Kul film av Moore, inte så kontroversiell men d e ju inga nyheter som berättas direkt, gott hantverk dock en 3 !

 3. Citat:?Om man åker till Kuba för att få sjukvård så har man nog en skruv lös??

  Varför har man det?

  Om jag väljer sjukvården i USA får jag betala skyhöga belopp för det och när jag kommer till landet kommer de att automatiskt tro att jag är en terrorist fram tills jag har bevisat motsatsen. Från flygplatsen står det klart att turister inte är särskilt välkomna i USA. De misstänker alla som inte är infödda. Väl i landet var jag konstant rädd för att bli rånad och våldtagen, jag kände mig inte trygg en sekund. Mentaliteten var: ”Sköt dig själv och skit i andra”. Ingen brydde sig om mig och min säkerhet.

  På Cuba är man välkommen som turist och redan från start är det solklart att jag är hedrad och att de kommer att göra allt för att min vistelse där ska bli så trevlig som möjlig. De brydde sig om mig personligen, kändes det som. Inte heller behövde jag vara rädd för att bli rånad heller. Hade jag blivit skadad eller sjuk på Cuba hade jag fått vården gratis och Sverige hade inte behövt betala.

  Cuba är nämligen ett land med fri sjukvård och fri skolgång hela vägen till universitetet. Spädbarnsdödligheten på Cuba är nästan obefintlig likt i Sverige. Arbetslösheten är inget problem och alla invånare på Cuba har rätt, OBS!!! R?TT till bostad och arbete. Alltså: Inget tvång att arbeta, men en rättighet om man vill ha ett.

  På Cuba finns politiker i varje bostadsområde som tar reda på vad folket där behöver och vill ha. Sedan är det nämnda politikers uppgift att förse folket med det.

  ?ter till sjukvården. I världen rankas Cubas sjukvård som bland det bästa. Men USA skulle inte erkänna det, ens på sin dödsbädd. Eftersom USA har spänderat så mycket tid på att smutskasta Cuba och Castro kan de knappast komma nu och erkänna att de har fel.

  På Cuba är alla välkomna, även Amerikaner. Man kan komma och studera på Cuba om man kan spanska. Men i USA får man inte komma in om man har anknytning till Cuba, är cuban eller på något sätt har uttalat sig positivt om nämnda land. Så jag ställer mig frågan: Vilket av länderna är mer diktaroriskt? Det land där jag inte behöver bo på gatan om jag inte vill, där jag har rätt till jobb och får bra och gratis sjukvård? Eller det land som har massor med uteliggare, analfabeter och massarbetslöshet (dessutom inga rättigheter på arbetsplatsen)?

  Personligen skulle jag välja Cuba i alla lägen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>