Recension: Pirates of the Caribbean 3: At world’s end

pirates3.jpgPå väg…mot en fyra?

Som vi har väntat! Nu står den där, betongklumpen innehållande Sveriges näst största duk och plusstolar med nackstöd och ”luta-bakåt”-funktion. Efter att i sinnet mobbat en liten 4-åring för att inte använda sitt nackstöd och samtidigt bedyrat att jag alltid ska boka en plusstol, inser jag generat att jag inte heller når upp till mitt. (Jo, om jag sträcker på mig så mycket jag kan…) I allafall, stolarna var sköna och premiärfilmen var passande. Det har varit ett långt år sedan vi följde med Jack Sparrow, Will Turner och Elizabeth Swann ut på äventyr, men nu är de tillbaks! Den här gången är det mycket som står på agendan. Jack Sparrow är tagen av bläckfisken till världens ände, Bootstrap Turner är fast på ”The flying dutchman”, Davy Jones lipar över kärleken och en asiatisk pirat med halv mustasch och lösnaglar kommer in i bilden.

Det hade varit fint om Gore Verbinski velat kosta på oss en resumé om vad som hänt, tvåan finns bara kvar vagt i minnet och det tar energi att försöka minnas vad som hänt. I sann Verbinski anda blir vi dock snart fångade av stämningen och glömmer bort frågorna.

De ingredienser som trilogin tidigare levererat finnes även här: Mycket pirat-action med svärd och kanoner, lite humor (jag skrattade flera gånger när ingen annan gjorde det…), lite kärlek och lite mystik. Dessutom är det en välgjord film rent tekniskt – som alltid när Bruckheimer är inblandad. Pampig musik av Hans Zimmer tillsammans välklippta och välregisserade scener och hisnande flygfoton ger rysningar i ryggraden. Tyvärr så återfinns den svaga länken från tvåan även här: Storyn. Det händer mycket, men jag saknar en röd tråd. Nu känns det som 10 mini-filmer förts ihop till en klump med tron att det ska resultera i ett episkt mästerverk.

Det är föga nytt under solen även när det gäller skådespeleriet. Geoffrey Rush får visserligen tillfälle att visa sin talang i rollen som Barbossa som ges större plats här än den förra filmen, i övrigt är det inga nyheter. ?ven om Captain Jack Sparrow här står lite i skuggan av Barbossa får Depp göra det han är så bra på: vara Sparrow på det där finstämda sättet, utan slap-stick humorn från tvåan. Knightley får strutta runt och se snygg ut i kombination med bästa ”kvinnor-kan” andan, Bloom springer även han mest runt och ser snygg ut utan ”kvinnor-kan” och piraterna springer mest runt och ser smutsiga ut.

Som sagt, vi får det vi gillade från de andra filmerna: en välproducerad actionfilm med bra skådisar. Men tyvärr så saknas den engagerande storyn. Det blir lite för fragmentariskt. Det fungerar som avslut på en trilogi som varit underhållande så det räcker. Jag hoppas innerligen att det stannar vid en trilogi dock. Med facit i hand är det bara en av filmerna som är klockren: ettan, och jag kommer i fortsättningen se den tre gånger i stället ;).

Sitt kvar till slutet av rulltexten så ska ni få se att man inte åldras i Hollywood!

3 av 6

12 reaktion på “Recension: Pirates of the Caribbean 3: At world’s end

 1. Jag kom precis hem från biografen. Tyckte att Pirates var riktigt bra. Självklart hade den kunnat vara bättre men få filmer har varit mer underhållande än Lord of the Rings och Pirates tycker jag.

  Jag håller med om storyn; Ted och Terry hade kunnat tänka lite mer på att det kanske inte är lika lätt för publiken att förstå allt somd et är för de två som hittar på historien, men överlag så tyckte jag att det fungerade helt ok.

  Storslagna effekter, bra musik, bra skådespeleri, regi och klippning. Dock hade det kunnat vara lite mer fokus på Jack och lite mindre på Elizabeth Swann, även om man knappast får ont i ögonen av att titta på Keira.

  Ensamstående är Pirates 3 riktigt bra men med en del små brister, men som en trilogi ligger de tre filmerna lätt högt upp bland mina favoritfilmer.

  Yo ho, yo ho, a pirate’s life for me!

 2. Jag tyckte att jag fick ungefär vad jag förväntade mig. Men så hade jag ju läst den här recensionen innan också :P Jag tycker den här filmen känns ungefär som 2:an. Inga vidare överraskningar och en väldigt hattig story som egentligen inte tar en så långt även fast man följer den i tre timmar.

  Jag tycker verkligen inte att det är någon bra trilogi. Första filmen är överlägset bättre en de andra och sen blir det bara en hel del karaktärer som springer åt olika håll och egentligen inte får något uträttat. (vilken funktion hade den nya asiaten? vad hände med bootstrap, havsgudinnan och så vidare…)Men det är ju coolt med pirater och skepp. Fast för mig är det ungefär det enda som håller de två sista filmerna vid ytan med hjälp av de scener som man skrattar åt och de coola scener med strid, skepp och rök.

 3. Såg den igår och gillade den. Jag menar..pirater får man ju inte nog av. Blev dessutom glad över att äntligen få se Keith Richards! missade dock att man skulle sitta kvar till efter sluttexterna :/

 4. Såg den på Premären, den var skitbra!
  Den hade allt…kanske Jack var lite flummigare än vanligt men annars helt perfekt! Kommer nog slösa mycket pengar för att de den fler gånger på BIO.

  Never shall we die!

 5. Hej!
  Jag och två tjejer till har just varit och sett filmen ”Pirets of the caribien 3″ den var spännande… Nu undrar vi om det kommer någon ”pirets of the caribien 4″ ??

  Kram//tre tjejer..

  PS: Vi stannade kvar ganska långt efter att alla hade gått men det kom inget extra… Vi har ju hört att det ska komma efter ”eftertexterna” men vi vart så kissnödiga (efter att ha druckit en mellan- och en stor läsk:P ) så vi kunde inte stanna kvar längre. Ds.

 6. Tre tjejer: Kanske stannade ni inte tillräckligt länge. För mycket läsk brukar ha den effekten…

  Det är inget sagt om en fjärde film. Det ryktas dock om det och Johnny Depp har sagt att han gärna gör fler. Det hela hänger på om filmen spelar in tillräckligt med pengar och om filmbolaget kan hitta en bra historia.

  Jag skulle nog kunna satsa pengar på att det blir, åtmindstonde, en till Pirates-film.

 7. Jag tycker att Pirates 3 slutade som ett slut men kuned även slutat som en fortsättning.
  VARNING SPOILER:
  Will och Elizabeth med deras son är ju ett lyckligt slut…men för Jack som inte har kvar sin Black Pearl, som Barbossa har tagit…är det inte lätt..han är ju även på väg till ungdomens källa…Agua de vida, som egentligen betyder livets vatten.

  Sen Har jag även spelat treans Playstation..
  VARNING SPOLIER:
  I slutet av playstationet när man har klarat det möter Captain jack Svartskägg…och efter det är det slut, så det kan ju komma en fortsättning.

 8. Jag tycker de här var den sämsta filmen jag har sett på länge och jag förstår inte hur någon kan tycka att den ens passar på filmduken.
  Jag tyckte 1:an var bra, 2:an började urarta lite men fortfarande OK och 3:an var t.o.m sämre än fantastic four and the silver surfer.
  Kom igen människor rörliga bilder är inte bra för att dom innehåller johnny depp och orlando bloom!!!!

 9. Nytt om ”Pirates of the Caribbean 4″
  21 juni 2007

  CinemaBlend rapporterar att ?Pirates of the Caribbean 4?? definitivt är på gång, med mer fokus på Johnny Depps karaktär Jack Sparrow. Så här skriver deras källa:

  ??Slutet på ??Pirates 3??, historien om ungdomens källa blir nog inte den enda historien i nästa film. Den kan komma att användas på något sätt för att introducera handlingen i fyran. Filmen kan också komma att gå ifrån de tidigare, med mer science fiction och bli starten på en ny trilogi med Sparrow och hans missanpassade besättning. Några idéer som cirkulerar berör James Verne-liknande stora flygmaskiner, och en kapplöpning till en försvunnen värld (Atlantis?)??.

  Källan påstår också att Johnny Depp, Geoffrey Rush och regissören Gore Verbinski definitivt återvänder. Vem han/hon är vill CinemaBlend konstigt nog inte berätta.

  Källa: MovieZine

 10. Det låter ju shysst… åtminstone den delen om Depp och Rush (Dem var höjdpunkterna i ”Pirates”-filmerna). ?ven Gore Verbinski gjorde ett bra jobb på filmerna.

  Såg trean för ett par dar sen. Var bättre än tvåan. ?ven om uppföljarna var bra, så kommer ettan alltid att va bäst. Den har den härliga matiné feelin.

  Men trean hade en bra avslutning på hela triologin.

 11. Hejsan jag är ett Depp fan och jag älskar alla tre pirates filmerna, och jga tycker att det är johnny som gör det mesta. En annan grejj vi svenskar kan vara stolta över är att vår egna Stellan Skarsgård medverkar i 2an och 3an :)

  Det som gör filmen e ju d som gör filmen så bra och i Pirates har dom verkligen lyckats!

  SKITBRA FILM YOHO!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>