Astoria Cinemas går i konkurs

Astoria

Efter en lång ekonomisk kris har ägarna till Astoria Cinemas tvingats ge upp hoppet om att rädda biograferna. Astoria-biograferna har i stort sett varit de enda konkurrenterna till SF.

I konkursen ingår Stockholmsbiograferna Astoria Kungsgatan, Astoria Nybrogatan, Victoria, Grand och det någorlunda nyöppnade Biopalatset i Sickla. I Malmö är det Biopalatset och i Göteborg Royal samt halva Biopalatset.

Så här säger Filminstitutets vd Cissi Elwin:

- Det är ett väldigt tråkigt besked och idag är vi alla förlorare. Sverige blir ett fattigare bioland när vi nu bara har en enda stor aktör på biomarknaden. Vi hoppas att SF tar sitt ansvar och vi kommer att noga bevaka vad konsekvenserna blir för utbudet.

Nej, monopol är aldrig roligt. Förrutom för de som har det. SF dansar jitterbugg i korridorerna och champagne-korkarnas ljud hörs ända ut till mig i mitt kök i Johanneshov.

Läs mer på DN.se.

12 reaktion på “Astoria Cinemas går i konkurs

 1. SF-biograferna i Göteborg befolkas av äckliga kretiner som tror att biografer är kaféer eller vardagsrum. Hamnade t ex bredvid en kvinna som simultantolkade en textad film för sin son(curling förälder kanske?). På astorias biografer är det oftast en helt annan atmosfär, folk slutar prata när förtexterna/introt börjar, inte efter första skottet/explosionen som det verkar vara på SF-biograferna i stan.

  Nu bygger jag mig en hemmabio (som om jag har råd med det…) eller går enbart på Cinemateket där ”Schh”-fascisterna regerar, men de kör ju inget i sommar…

  Nu blir det ett väldigt glapp mellan Hagabion och de stora biosalongerna i utbud. Astoria hade i alla fall en del halvsmala filmer(läs filmer SF inte vågade visa).

 2. Jag har alldtid kännt det som om Astoria är reguljärflyg medan SF är charter. Charter har sin charm, men det är mindre plats (de vill ju klämma in fler stolar) och enbart ”populära resmål”.

  Medan Astoria kör med bättre benutrymme, skönare stolar och kanske lite ovanligare resmål.

  //Daniel

 3. Monopol är ju aldrig kul eller bra och tyvärr är ju fortfarande bio det självklara stället för att få den bästa filmupplevelsen. Tyvärr så är det dock inte interaktivt än…

  Tråkigt att Astoria försvinner.

 4. Jo. Astoria var så fantastiskt. Allt bra folk gick där medan slöddret gick på SF. Fyfan alltså, vart skall vi nu få vår kulturinjecton ifrån?

  Monopol is the shit förfan!

 5. Ja så var den sagan slut.Egendomligt då de en gång gick ut med att det skulle minsann bli som förr igen när man gick på BIO.Jo visst.En lång tid efter hade jag ett samtal med personalen på en Astoria biograf och undrade var den där gamla biograf känslan tog vägen som Astoria lovade.Personalen visste absolut ingenting men hade hört detsamma då det enligt dem var de sista som fick reda på något.Tråkigt men sant att löften är så lätta att ge men så oändligt mycket svårare att hålla.Eller hur Astoria.

 6. I senaste numret av Film och TV finns förklaringen en flera sidor lång intervju med Mathias Nohrborg. Det var helt enkelt så att svenska distributörerna lovade att Astoria skulle få några storfilmer.
  SF skickade då över en delegation till USA och förklarade för bolagen att skulle Astoria få några storfilmer skulle SF bojkotta den Amerikanska filmbranschen vilket fick till följd att svenska disributörer av Amerikansk film inte kunde leva upp till sina löften.
  Men? Får man hoppas på att någon tar över resterna av Astoria cinemas som likt fågel Fenix kan återuppstå och kanske kan bli en premiär biograf kedja för amerikanska storfilmer

 7. Aldrig mer SF för min del!

  De gör allt för att håva in pengar och krossa de få små konkurrenter som finns i vårt ”Falukorvs-land”!

  I början av 2000-talet köpte de in sig i lilla Vågen i Skärholmen utanför Stockholm bara för att konkurrera med AMC som byggde sin multibiograf alldeles i närheten.

  Efter att ha delat den med den mindre biokedjan Eurostar köpte (eller rättare sagt ”sparkade?) de efter ett tag ut Eurostar. När sen AMC lämmnade Sverige utan att ha lyckats etablera sig tog SF över multibiografen inne i Heron city och skrotade lilla Vågen helt och hållet!

  Nu blir det enbart lilla Kvartersbion, Zita (Folkets bio) för min del. Eventuellt att jag åker till nån av Eurostars biografer ute i förorterna!

 8. astoriacinemas.se fungerar inte, finns det någon annan sida man kan hitta deras bioprogram eller är allt slut precis NU!..
  hörde nämnligen att det skulle sluta helt nästa år. men att tills dess skulle de vara någolunda normalt? stämmer det?

 9. Pingback: Biopriset höjt « Filmkoll

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>