Roadtrip i Småland!

garbobloggywood.jpg

Jag och min bästaste cineastkompis fick den briljanta idén att bege oss ut på en roadtrip i djupaste småland. Vi körde och körde: passerade obskyra små bensinmackar, en halvnaken gubbe på cykel samt granar, granar och granar. Drygt 15 mil senare var vi framme vid vår destination: Garbo-utställningen i Högsby. Och, varför finns den där kan man undra? Jo, för att Garbos mamma kom därifrån och smålänningarna vill gärna tro att de har nåt med hennes framgång att göra ;). I vilket fall som helst har de gjort ett mycket bra jobb med utställningen. När vi anlände till den alldeles surrealistiskt lilla byn Högsby blev vi lite oroliga, tänk om det bara är lite foton uppslängda på en vägg? Har vi kört så långt för det? Men utställningen var ambitiöst arrangerad med massor av foton, tidningsutklipp och trivia.

När vi anlände möttes vi av en mycket entusiastisk äldre man som jag talat med i telefonen dagen innan (för att kolla att det verkligen var öppet). Han tog oss genast till rummet där de körde en av Garbos stumfilmer och började prata nonstop. ”Ni vet att det är sååå intressant att titta på de här gamla filmerna, skådespelarna pratade ju inte så det var ju tvungna att agera allt med kroppspråket… osv osv. (Inte helt sant iofs, eftersom rutorna talade…). Vi började fundera på om vi skulle påpeka att vi kört i drygt två timmar därför att vi kanske är intresserade…men vi uppförde oss.

Efter en låång utläggning kom mannen på att vi inte betalat inträde *s* så efter vi gjort rätt för oss började vi botanisera bland allt Garbomaterial. Vi kollade på klänningen hon bar i Gösta Berlings saga, bläddrade bland mängder av tidningsutklipp, studerade fotografier i minsta detalj och granskade flaskan till hennes favorit-Whiskey (!). Precis vid ingången finns en liten shop med Garbo-souvenirer där de säljer alltifrån böcker till spelkort: Vi kunde inte låta bli att köpa några lotter i deras lotteri och mitt resesällskap vann ett whiskeyglas med Garbos siluett på. Den dyraste vinsten konstaterade den vitale mannen flera gånger! =] Själv var jag tvungen att betala för mig och köpte en mugg och en basker. Det senare mest för att jag alltid velat ha en, inte för att det hade med Garbo att göra :D.

Om du precis som vi är borderline-överpretto och känner för en dagsutflykt i regnet så rekommenderar jag Garboutställningen!

Om ni har några trevliga sommarutflyktstips så tipsa gärna!

3 reaktion på “Roadtrip i Småland!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>