Efter Superboy, Young Indiana Jones och James Bond JR kommer nu.. ”En ung Jane Austen”?

Jane
Ungefär så här är vi vana att se Jane Austen. Eller ja, föreställa oss..

Jag gillar egentligen det man kallar ”koncept”. De är sådär både väldigt abstrakta och väldigt påtagliga. Som en töjbar ram, som man med lite hopp och fantasi kan fylla med något riktigt kanon. Eller, som oftast i hollywood – något riktigt tafatt, mediokert och urvattnat.

Den 14 september har En ung Jane Austen svensk biopremiär. Och den titeln låter helt klart som den är sprungen ur ett koncept. Ett koncept för att typ tjäna pengar på det populära varumärket Jane Austen.

Man tycker sig höra hur det kunnat pitchas: Vi har Jane Austen i titeln, fast med en ny fräsch vinkling på det vanliga Austen-dramat, för filmen handlar om hennes egna, okända romantiska liv och den utspelar sig när hon var fortfarande var ung likt vår målgrupp.

Filmens handling bygger på den nya bild av Jane Austen som kom fram i en biografi av John Spence (som också agerat konsult under filmarbetet). I den tydligen mycket väl-researchade boken, ”Becoming Jane Austen ? A life”, hävdar Spence att Jane Austen hade mer av ett kärleksliv än vad som tidigare var känt.

Detta nya perspektiv fick manusförfattarinnan Sarah Williams att tända till på storyn. Och hon kontaktade sedan några producenter som kallar sig Ecosse films, som efter ett tag kom att vidareutveckla manuset i mer romantisk stil med hjälp av en annan manusförfattare (Kevin Hood). Och sen blev ytterligare en producent inblandad. Och sen fann de en regissör. Och sen någonstans mellan London, Irland och Los Angeles tillkom Anne Hathaway i huvudrollen. Och ja..

”En Ung Jane Austen” är kanske inte årets mest konstnärligt motiverade filmprojekt. Men filmen kan nog vara ett väl så gott hantverk, med bra skådespelare och säkert finfina kostymer och miljöer. Och iallafall för mig har Anne Hathaway fortfarande kvar en del goodwill sedan bi-rollen i Brokeback Mountain (men jag har ju inte sett Djävulen bär Prada).

becomingjane2b.jpg
En lite mera ”girly” Jane Austen, detta.. Anne Hathaway och James McAvoy ser varandra djupt i ögonen.

2 reaktion på “Efter Superboy, Young Indiana Jones och James Bond JR kommer nu.. ”En ung Jane Austen”?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>