Recension: Appleseed (Appurushîdo)

Appleseed
Deunan

Sedan jag såg Ghost In The Shell i slutet av 1990-talet har jag varit fullständigt tagen av Anime. Genren är proppfull av dålig film, men det finns gott om guldkorn där filmskaparna lyckas göra film på samma vis som västerländska regissörer gör konventionell film. Appleseed är på intet sätt annorlunda.

Filmen utspelar sig i en framtid efter tredje världskriget där strider sporadisk pågår överallt. Soldaten Deunan ligger i bakhåll med sin grupp när hon rycks ur striden och på ett ganska våldsamt sätt förs bort. När hon vaknar befinner hon sig i Olympus, en nybildad utopi där befolkningen utgörs av människor och klonade diton. Samhället styrs av kloner och det militära av människor, det sjuder av olust bland människorna och det finns en känsla av att något otäckt kommer hända.

Appleseed är en väldigt vacker film. Scenerna är blandningar av 3-d grafik, animering och ”vanlig” teckning. Actionscenerna är fenomenalt välgjorda och tråkigt nog så är det faktiskt mest frågan om yta, handlingen är inte tillräckligt stark för att bära upp scenografin.

Shinji Aramaki har bara tre filmer bakom sig som regissör och är på gång med en uppföljare till Appleseed. Förutom detta har han jobbat med animering i ca 15 filmer. Jag är inte imponerad av Appleseed men den är klart godkänd och jag kommer definitivt följa Aramakis kommande filmer – han kanske lägger vantarna på bättre manus. Hatten av däremot för Masamune Shirow som stått för det grafiska.

Som en parentes bör nämnas (tack Hulk!) att filmen är en något av en ”remake” på en anime som spelades in 1988, Appurushîdo. Samma karaktärer finns med, den utspelar sig kring olympus och terrorister försöker förstöra Gaia (den stooora datorn som styr allt i staden). Enligt vissa är denna bättre, enligt andra en ganska stereotyp film som bleknar i jämförelse med modernare filmer. Jag känner mig såklart manad att se den tidigare också.

[Edit: Nu tänker jag inte peta i det här inlägget mer.]

Häpp! En fyra...

10 reaktion på “Recension: Appleseed (Appurushîdo)

 1. Nä, det har du rätt i (att den inte nämns). När jag gjorde läxan fattade jag det som att denna i princip är en remake och valde att gå på den med senare produktionsdatum. Naturligtvis ska jag spana in den från 1988 om du rekomenderar den.

 2. Jaså är ”Appleseed” en remake? Jaså…

  Okej, alla anime älskare, hör upp!!! H?R UPP!!!! IKväll så är det anime-kväll på TV2. Den börjar 22.30 och slutar runt 6:00 på morgonen.

  Få se om man orkar att se alltihop… Lycka till.

 3. Oi!

  Saxat från http://www.animenewsnetwork.com

  ”After World War 3 the General Management Control Office construct an experimental city known as Olympus inhabited by humans, cyborgs and bioriods. Bioriods are a genetically engineered being created to serve mankind. They run all administration of Olympus. Olympus was meant to be a utopian society. But for some it is less of a utopia and more of a cage. Calon Mautholos, an Olympus city police officer, is one of these people. Calon secretly conspires with a terrorist, A. J. Sebastian, to destroy Gaia, a super computer that runs Olympus. Out to stop them are Olympus city police SWAT team members Deunan Knute and Briareos Hecatonchires. Deunan and Briareos are determined to stop the terrorist plot by any means necessary.”

  Nej, jag har fortfarande inte sett upplagan från 1988, men det låter väldigt likt upplagan från 2004.

 4. Pingback: Trailertips: Appleseed Saga: Ex Machina - Bloggywood - En blogg om film.

 5. Förresten har jag sett den gamla upplagan nu och jag är inte alls imponerad. För mig är det alldeles för viktigt med ”foto” för att en så pass tunn story ska kunna bära.

  Dessutom håller jag med om att det inte är frågan om någon remake.

 6. Pingback: Trailertips: Appleseed Saga: Ex Machina at sugplopp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>