Recension: 28 weeks later

28-weeks-later-1.jpg

Om den första filmen, 28 days later, skapade känslor av ångest och instängdhet så är det nästan en skräckfilm i sig att berätta om uppföljaren 28 weeks later. Varandes en person som har en släng av klaustrofobi från en hissincident som 12-åring så kröp det i hela kroppen på mig vid framför allt ett tillfälle ? då en väldig massa människor stängs in i ett trångt utrymme. Du vet redan nu vad som händer, eller hur?

Men se det gör ingenting i en sån här film! Du ser den ju för blodet, slamsorna och det vanvettiga våldet ? det är inget att skämmas för. Inte heller har filmskaparna något att skämmas för, de har satt ihop en film som är vanvettigt intensiv från i princip första sekund.

Robert Carlyle i ”huvudrollen” är helt otrolig. Det är ju ingen slump att han radat upp priser och nomineringar på galor och festivaler. Rollistan innehåller också två som jag tror kan vara på gång att slå igenom på allvar. Rose Byrne som Scarlet och Jeremy Renner som Doyle. Framför allt Renner poppar upp lite här och där framöver, kanske främst i filmen om Jesse James.

Men nu kom jag från ämnet. ?mnet är egentligen inte helt olikt Land of the dead från 2005, men där den filmen försökte göra något med slöa, apatiska zombies som ändå utvecklat någon slags intelligens så känns 28 weeks later mer som??verklighet.
Det låter naturligtvis lite larvigt men precis som 28 days later ? OM något sånt här skulle inträffa i verkligheten så är det nog såhär det skulle gå till.

Det gör det naturligtvis ännu mer skräckinjagande. Likaså sättet som smittan får sitt utbrott. För där det i första filmen var apor som släpptes ur burar så är det här kärlek som blir stadens och kanske världens fall.

Visst har jag vissa problem med filmen också ? exempelvis varför man skulle vilja skjuta ihjäl varenda varelse som rör på sig eller varför man inte ser några infekterade hundar eller katter, men det är småsaker i sammanhanget. Det är en ursinnig adrenalintur från början till slut och det är härligt det!

Betyg 4 av 6

4 reaktion på “Recension: 28 weeks later

  1. Jag blev glatt överraskad av denna film. Hade hört dåligt om den tidigare och trodde inte den skulle kunna leva upp till föregångaren som jag gillade skarpt!

    MEN. Den levde verkligen upp till föregångaren och var ruskigt bra! Kanske t.o.m. snäppet vassare än föregångaren.

  2. Bra recension på en bra rulle. Gillade föregångaren mycket och denna var inte det minsta sämre. Liksom föregångaren lyckades denna med att fånga mig redan i den grymt snygga trailern, och slutresultatet var som sagt inget att skämmas för heller.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>